Ωθηση από τις μεταρρυθμίσεις

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αγορά ακινήτων της Ελλάδας προβλέπει σε σχετική της έκθεση η Cushman & Wakefield, εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων, η οποία αντιπροσωπεύεται στην ελληνική αγορά από την Proprius Α.Ε. Παρότι η διατήρηση των κεφαλαιακών ελέγχων στην αγορά εξακολουθεί να θέτει πρακτικά εμπόδια στις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται να σημάνει, έως ένα βαθμό, τα πρώτα «ψήγματα» βελτίωσης της ζήτησης από την πλευρά των θεσμικών επενδυτών για μια αγορά ακινήτων, η οποία παρότι στερείται ρευστότητας, εντούτοις προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, κάποιοι επενδυτές έχουν αρχίσει να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά, αν και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «ακόμη είναι αρκετά πρόωρο το να γίνεται λόγος για νέες κινήσεις στην αγορά». Κατά κανόνα, άλλωστε, οι σημερινοί ενδιαφερόμενοι είναι κερδοσκόποι με διάθεση ανάληψης μεγάλου ρίσκου, ή εναλλακτικά ιδιώτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που ενδεχομένως αναζητούν κάποιο ακίνητο «σημείο αναφοράς», που να προσφέρεται σε πολύ ελκυστική τιμή, όπως π.χ. κάποιο ιδιωτικό νησί.

Σταδιακά όμως αναμένεται η ανάδυση περισσότερων ευκαιριών, εφόσον, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αρχίσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και έλθουν επενδύσεις σε υποδομές, που θα δημιουργήσουν νέες αγορές/περιοχές.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα ευνοήσει τις παραδοσιακές εμπορικές «πιάτσες», με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάκαμψης των εμπορικών καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.

Ενοικιάσεις κατοικιών

Αντίστοιχα, η εξομάλυνση των συνθηκών στην οικονομία εκτιμάται ότι θα ευνοήσει την ενίσχυση της ζήτησης για ενοικιάσεις κατοικιών, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες, κυρίως νέοι, στρέφονται προς τη λύση αυτή και όχι στην αγορά κατοικίας, ελλείψει ρευστότητας και χρηματοδότησης. Επίσης, ο κλάδος των logistics (αποθηκευτικές εγκαταστάσεις) προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, κυρίως λόγω υψηλών αποδόσεων, ενώ και τα γραφεία στην Αθήνα θα ευνοηθούν, μιας και περισσότερες εταιρείες θα αναζητήσουν χώρους για εκπροσώπηση στην ελληνική αγορά.

Οσον αφορά την προσφορά ακινήτων κατάλληλων προς επένδυση, η Cushman & Wakefield, εκτιμά ότι πιθανώς να βελτιωθεί, λόγω της επίσπευσης του προγράμματος αξιοποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT