Αυξήθηκαν 30% οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκά ακίνητα το πρώτο εξάμηνο

Αυξήθηκαν 30% οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκά ακίνητα το πρώτο εξάμηνο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει έρευνα της Colliers International, επενδύθηκαν κεφάλαια ύψους 129 δισ. ευρώ για την αγορά ακινήτων κάθε είδους, ποσό που συνιστά άνοδο της τάξεως του 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα κτίρια γραφείων παρέμειναν η δημοφιλέστερη κατηγορία ακινήτων, προσελκύοντας επενδύσεις 43 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα εμπορικά κέντρα και καταστήματα προσείλκυσαν 38 δισ. ευρώ, όντας παράλληλα και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία, καθώς η άνοδος των επενδύσεων έναντι του περσινού πρώτου εξαμήνου άγγιξε το 57%. Ενας από τους βασικούς λόγους για την εν λόγω εξέλιξη είναι οι συμφωνίες συγχώνευσης αρκετών εισηγμένων εταιρειών ανάπτυξης εμπορικών κέντρων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων που αναζητούν ακίνητα στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά επιτόκια και την πιστωτική χαλάρωση, θα συνεχίσουν να ευνοούν την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα.

Σημαντική κρίνεται η συμβολή των ασιατικών ασφαλιστικών ομίλων, οι οποίοι, μετά την απελευθέρωση από την Κίνα και την Ταϊβάν του καθεστώτος επενδύσεων στο εξωτερικό, έχουν εισβάλει στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου, επιλεγμένων γερμανικών πόλεων, της Μαδρίτης στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία. Παράλληλα, παρότι ο φόβος μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει καταστήσει ορισμένους επενδυτές από την Ασία λίαν επιφυλακτικούς, τουλάχιστον προσωρινά, αρκετά κρατικά ελεγχόμενα επενδυτικά κεφάλαια και ασιατικές πολυεθνικές συνεχίζουν να διευρύνουν τους επενδυτικούς ορίζοντές τους.

Η επιστροφή της Ιταλίας

Αλλη μια χαρακτηριστική τάση του τρέχοντος έτους είναι η επιστροφή της Ιταλίας στον επενδυτικό χάρτη. Κατά το πρώτο μισό του 2015, η συνολική αξία των συναλλαγών στην αγορά επενδυτικών ακινήτων της γειτονικής χώρας ανήλθε σε 5,5 δισ. ευρώ, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξεως του 162% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα, οι επενδύσεις στην Ιταλία ξεπέρασαν τις αντίστοιχες που καταγράφηκαν σε άλλες σημαντικές οικονομίες της Ευρώπης, που επίσης βρίσκονται σε ανάκαμψη, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Η χώρα προσελκύει τόσο θεσμικούς επενδυτές όσο και επενδυτές πρόθυμους να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT