Κίνδυνο «φούσκας» σε Γερμανία, Νορβηγία, Βρετανία βλέπει η Moody’s

Κίνδυνο «φούσκας» σε Γερμανία, Νορβηγία, Βρετανία βλέπει η Moody’s

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο κίνδυνο για δημιουργία φαινομένου «φούσκας» ακινήτων στις αγορές κατοικίας της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Μεγάλης Βρετανίας,εντοπίζει σχετική έρευνα της Moody’s Analytics. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να αυξήσει κι άλλο τις τιμές στις ήδη υπερτιμημένες αγορές ακινήτων των παραπάνω τριών χωρών. Σημειωτέον ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει επιταχυνθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ανάλογα και ο κίνδυνος δημιουργίας «φούσκας».

Στην ανάλυσή της, η Moody’s τονίζει ότι η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία και η Νορβηγία διαθέτουν αγορές ακινήτων που δεν αντιμετώπισαν παρά μόνο ελαφρά πτώση των τιμών, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και πλέον αναπτύσσονται εκ νέου ταχύτατα.

Ετσι, οι εν λόγω χώρες είναι και οι περισσότερο ευάλωτες για φαινόμενα «φούσκας» τιμών, καθώς η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016, έχει ενθαρρύνει πολλούς επενδυτές στην τοποθέτησή τους στην αγορά ακινήτων των χωρών που θεωρούνται επενδυτικά «καταφύγια», σε αναζήτηση ακόμα υψηλότερων αποδόσεων.

Για παράδειγμα, στη Γερμανία, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται σταθερά από το 2009, καθώς η χώρα θεωρείται ασφαλής επενδυτικός προορισμός, εν μέσω αυξανόμενων αβεβαιοτήτων. Αλλωστε, οι τιμές ποτέ δεν υποχώρησαν ιδιαίτερα, καθώς είχε αποφευχθεί ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών για την απόκτηση κατοικιών. Ωστόσο, σήμερα, η αυξημένη ζήτηση για κατοικίες στη Γερμανία οδηγεί σε υπερτιμήσεις των ακινήτων, ιδίως από τη στιγμή που η προσφορά δεν επαρκεί για να καλύψει τις σχετικές ανάγκες και εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν ορισμένα ακόμα χρόνια έως ότου κατασκευαστούν αρκετές νέες κατοικίες. Ως εκ τούτου, οι τιμές αυξάνονται με ρυθμό ταχύτερο απ’ ό,τι οι τιμές των ενοικίων και κυρίως τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Η Moody’s εκτιμά ότι αν διατηρηθεί η τάση αυτή, η αγορά θα υπερθερμανθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, παρότι παρακολουθεί την κατάσταση, δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε κάποια παρέμβαση, σε αντίθεση με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία, ήδη από το 2014, προειδοποίησε για την απειλή δημιουργίας «φούσκας» στην αγορά κατοικίας, που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Ετσι, εισήγαγε αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού, ώστε να περιοριστεί η διαθέσιμη ρευστότητα.

Τέλος, όσον αφορά τη Νορβηγία, το ΔΝΤ ήδη από το 2012 προειδοποίησε για απειλή δημιουργίας «φούσκας» στην αγορά κατοικίας. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η αρμόδια αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια ωθούν την αγορά κατοικίας σε οριακές καταστάσεις, δεδομένου ότι το χρέος των νοικοκυριών έχει εκτοξευτεί στο 230% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT