Σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας από τους ξένους

Σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας από τους ξένους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο διαμορφώνεται το ενδιαφέρον από ξένους για την αγορά κατοικιών στην Ισπανία, σε ένα δείγμα της πορείας ανάκαμψης στην οποία έχει εισέλθει η κτηματαγορά της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου. Μάλιστα, δεδομένου ότι οι τιμές πώλησης εξακολουθούν να καταγράφουν έστω και ήπιες πτωτικές τάσεις, είναι πιθανό η ζήτηση αυτή να συνεχίσει να ενισχύεται, αν και ήδη σε ορισμένες από τις δημοφιλέστερες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και οι πρώτες αισθητές αυξήσεις τιμών.

Σύμφωνα με στοιχεία ιστότοπου πώλησης κατοικιών που αριθμεί περισσότερες από 200.000 καταχωρίσεις κατοικιών από 3.000 μεσίτες στην Ισπανία, το φετινό δεύτερο τρίμηνο ήταν το πλέον δυναμικό των τελευταίων ετών.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι κατοικίες με τιμές πώλησης από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Ειδικότερα, το 28% της ζήτησης αφορούσε ακίνητα αξίας χαμηλότερης των 100.000 ευρώ, όχι μόνο μεταξύ των ξένων, αλλά και μεταξύ των Ισπανών υποψήφιων αγοραστών.

Πρώτα τα διαμερίσματα

Η δημοφιλέστερη επιλογή είναι τα διαμερίσματα, καθώς το 39% των ενδιαφερομένων προτιμά την εν λόγω λύση, έναντι 29% εκείνων που αναζητούν κάποια μονοκατοικία/βίλα. Αντίστοιχα, τα ακίνητα τριών υπνοδωματίων προτιμώνται από τους περισσότερους (32%), ενώ το 30% των ενδιαφερομένων κινήθηκε στην αγορά για κατοικίες δύο υπνοδωματίων.

Πάντως, είναι πιθανό οι αξίες να ακολουθήσουν ανοδική πορεία. Σε σχετική της έκθεση, η εταιρεία εκτιμήσεων ακινήτων Tinsa ανέφερε ότι οι πιο δημοφιλείς παραθεριστικές περιοχές της χώρας, όπως το Αλικάντε στην Κόστα Μπλάνκα και η Μάλαγα, καταγράφουν ήδη άνοδο στις τιμές πώλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στις Νήσους Βαλεαρίδες και στα Κανάρια Νησιά, αυξήθηκαν κατά 4,4% κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ενώ οι τιμές των κατοικιών στα παραθαλάσσια μεσογειακά τμήματα της χώρας, αυξήθηκαν κατά 1,8%.

Παρ’ όλα αυτά, συνολικά, η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων και παλαιότερων κατοικιών υποχώρησε κατά 1,1% κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τιμές πώλησης των κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι αξίες υποχώρησαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση.

Συνολική πτώση 41,8%

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές στην ισπανική αγορά κατοικίας έχουν μειωθεί κατά 41,8% από την αρχή της κρίσης, το 2007, μέχρι σήμερα. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση έχουν καταγράψει οι αξίες των κατοικιών στα παραθαλάσσια τμήματα της χώρας με 48,6% (γι’ αυτό είναι και τα πρώτα που αυξάνονται σήμερα), ενώ ακολουθούν με κάμψη κατά 45,7% οι τιμές των κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο πτωτικός αυτός κύκλος οδεύει προς το τέλος του, χάρη στην αναζωπύρωση της ζήτησης από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT