Στο 1,7 εκατ. ευρώ η μέση τιμή πώλησης των διαμερισμάτων στο Μανχάταν

Στο 1,7 εκατ. ευρώ η μέση τιμή πώλησης των διαμερισμάτων στο Μανχάταν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυσθεώρητο ύψος έχουν πλέον ανέλθει οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ένεκα του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών, απόρροια της έλλειψης επαρκούς αριθμού διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών, αλλά και λόγω της μεγάλης ζήτησης για πολυτελείς κατασκευές. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων Miller Samuel και του μεσιτικού γραφείου Douglas Elliman Real Estate, κατά το δεύτερο τρίμηνο η μέση τιμή πώλησης των διαμερισμάτων στο δημοφιλές νησί της Νέας Υόρκης άγγιξε το 1,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 11%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα, πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που καταγράφει η έρευνα των δύο εταιρειών καθ’ όλη τη διάρκεια των 26 ετών που πραγματοποιείται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσά-ρεκόρ καταγράφηκαν τόσο στην αγορά νεόδμητων διαμερισμάτων όσο και στην αγορά παλαιότερων κατοικιών, από επενδυτές που αποσκοπούν σε μελλοντικές υπεραξίες, καθώς και εκείνους που έχουν στόχο την ιδιοκατοίκηση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η δυναμική της τοπικής οικονομίας και ο αυξανόμενος δείκτης απασχόλησης έχουν τονώσει σημαντικά τη ζήτηση στο Μανχάταν, τη στιγμή όμως που η προφορά νέων ακινήτων έχει παραμείνει σταθερή τους τελευταίους μήνες. Η τάση αυτή έχει παγιωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών και πλέον κορυφώνεται.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, πολλές φορές, λόγω έλλειψης επιλογών, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προβαίνουν σε άτυπους πλειστηριασμούς, ιδίως στα παλαιότερα διαμερίσματα. Ετσι, πλέον το 51% των αγοραπωλησιών αφορούσε ακίνητα που πωλήθηκαν σε τιμές που ήταν κατά μέσο όρο 9,3% υψηλότερες από εκείνες που ζητούνταν αρχικά. Σημειωτέον ότι, στο τέλος Ιουνίου, ο αριθμός των διαμερισμάτων που πωλούνταν στο Μανχάταν ανερχόταν σε 5.730, μέγεθος που ναι μεν είναι 1,3% υψηλότερο σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, αλλά παραμένει 20% χαμηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών.

Σε μια τέτοια αγορά, όσοι σκέφτονται να μεταπωλήσουν το ακίνητό τους είναι αρκετά επιφυλακτικοί, γιατί ανησυχούν ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν το επόμενο σπίτι τους και, αν το κατορθώσουν, δεν θα μπορούν να το αποκτήσουν, καθώς μπορεί να είναι ακόμα ακριβότερο. Αντίστοιχα, οι κατασκευαστές εστιάζουν μόνο στα υπερπολυτελή διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής προσφορά στην αγορά ακινήτων που απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT