Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν μεγάλους χώρους γραφείων στην Ευρώπη

Οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν μεγάλους χώρους γραφείων στην Ευρώπη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν μεγάλοι χώροι γραφείων, δηλαδή επιφάνειας μεγαλύτερης των 5.000 τ.μ. Σε σχετική της έκθεση, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Colliers International ανέφερε ότι η διαθεσιμότητα κτιρίων γραφείων μεγαλύτερων των 5.000 τ.μ. σε 22 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις έχει υποχωρήσει κατά 12% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις τέτοιων γραφείων καταγράφουν η Ρωσία, το κεντρικό Λονδίνο, το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη, η Μαδρίτη και η Λισσαβώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κτιρίων γραφείων που ξεπερνούν τα 5.000 τ.μ. και είναι σήμερα διαθέσιμα προς πώληση ή ενοικίαση ανέρχεται σε 723 στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων γραφείων με 71 διαθέτει η Μόσχα, ακολουθεί το κέντρο του Παρισιού με 62, το Αμστερνταμ με 61 και το Μόναχο με 52. Ωστόσο, σε όλες τις παραπάνω πόλεις, με εξαίρεση το Μόναχο, οι αριθμοί αυτοί είναι χαμηλότεροι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Στον αντίποδα, αυξημένη προσφορά μεγάλων γραφείων εμφανίζουν ελάχιστες πόλεις, όπως, π.χ., η Κωνσταντινούπολη και η Ζυρίχη.

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις στελεχών της Colliers International, αρκετές εταιρείες-πελάτες της έχουν χάσει κτίρια γραφείων που κάλυπταν τις ανάγκες τους, λόγω καθυστέρησής τους στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Ως εκ τούτου, η Colliers συνιστά στις επιχειρήσεις να λειτουργούν προληπτικά, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, που αποτελούν κλειδί για τη δραστηριότητά τους. Συγκεκριμένα, προτείνεται στις εταιρείες να προβλέψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες τα επόμενα πέντε χρόνια και να προσαρμόσουν ανάλογα τον σχεδιασμό τους, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα γραφεία εκείνα που καλύπτουν τις απαιτήσεις τους. Ετσι εκτιμάται ότι κατά τους επόμενους μήνες θα καταγραφεί σημαντική αύξηση στη δραστηριότητα των ενοικιάσεων γραφείων, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα επιχειρούν να εξασφαλίσουν τους απαιτούμενους χώρους που να τις καλύπτουν τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την Colliers, οι μεγάλες εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με λιγοστές επιλογές γραφειακών χώρων, ιδίως αν πρόκειται για γραφεία σε κεντρικές τοποθεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT