Πτώση και στην αγορά εξοχικής κατοικίας το α΄ εξάμηνο του 2015

Πτώση και στην αγορά εξοχικής κατοικίας το α΄ εξάμηνο του 2015

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε η αγορά εξοχικής κατοικίας κατόρθωσε να παραμείνει ανεπηρέαστη από τη μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα που επικράτησε στην ελληνική οικονομία από τις αρχές του έτους έως την πρόσφατη οριστικοποίηση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των αναγκών της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που επικαλείται πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank, η εισροή κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων εισοδήματος και παραθεριστικών/εξοχικών κατοικιών (που αποτελούν και τη μερίδα του λέοντος) διαμορφώθηκε κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο (διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου) σε 86,6 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω ποσό είναι μειωμένο σε σχέση με του αντίστοιχου πεντάμηνου το προηγούμενο έτος, όταν και είχαν εισρεύσει συνολικά 92,1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση που καταγράφεται στην αγορά από το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο και πλέον ετών, οι εξοχικές κατοικίες είχαν αναδειχθεί σε «όαση» για την αγορά ακινήτων, αποτελώντας τη μόνη σταθερή εστία ζήτησης στην αγορά, σχεδόν αποκλειστικά από αγοραστές του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για τον σκοπό της απόκτησης εξοχικών κατοικιών είχαν ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ, μέγεθος αυξημένο κατά 48,8% σε σχέση με το 2013, όταν το σχετικό μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 167,8 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι και το 2013 είχε σημειωθεί αύξηση σε σχέση με το 2012, όταν είχαν εισρεύσει μόλις 113 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, κατά τη διετία 2013-2014, η αύξηση των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε εξοχικές κατοικίες και αποκλειστικά από ξένους ανήλθε σε 121%.

Σήμερα, η τάση αυτή φαίνεται πως αναχαιτίζεται, τουλάχιστον για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με εκτίμηση του Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GEOAXIS, η αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας, ο οποίος αφορά και τις εξοχικές κατοικίες. «Οι πιέσεις στα διαθέσιμα εισοδήματα αναμένεται να είναι τόσο ισχυρές, που η κατάρρευση της αγοράς εξοχικών και παραθεριστικών κατοικιών θα αποτελέσει γεγονός που δύσκολα θα ανατραπεί», επισημαίνει ο κ. Ξυλάς. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην αγορά, παρά τη σημαντική πτώση των τιμών από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, που προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτιμάται ότι περίπου 30.000-40.000 εξοχικές κατοικίες παραμένουν απούλητες, ως αποτέλεσμα και της σχεδόν πλήρους απουσίας των Ελλήνων από τη συγκεκριμένη αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών GEOAXIS, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών σε επιλεγμένα νησιά των Κυκλάδων μειώθηκαν κατά 3% κατά μέσο όρο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ η αντίστοιχη υποχώρηση κατά τη σύγκριση του 2014 προς το 2013 είχε διαμορφωθεί σε 10,4%. Αν όμως δεν περιλαμβάνονταν στην έρευνα η Μύκονος και η Σαντορίνη, δύο από τα πλέον δημοφιλή νησιά για τους ξένους αγοραστές, η πτώση θα ήταν αισθητά μεγαλύτερη.

Κρήτη

Επενδυτικές ευκαιρίες, και μάλιστα σημαντικές, υπάρχουν στην αγορά εξοχικής κατοικίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αγορά της Κρήτης, όπου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Δανός/BNP Paribas Real Estate, ο αριθμός των απούλητων εξοχικών κατοικιών υπολογίζεται σε περίπου 5.000. Πρόκειται για σαφές δείγμα της δυσκολίας απορρόφησης των κατοικιών, ελλείψει επαρκούς ζήτησης. Ταυτόχρονα, οι τιμές πώλησης των εξοχικών στην Κρήτη έχουν μειωθεί κατά 40% κατά μέσο όρο, σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση.

Αναφορικά με το επίπεδο των τιμών, η έρευνα της Δανός αναφέρει ότι στα Χανιά οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών ξεκινούν από τα 1.800 ευρώ/τ.μ. και ανέρχονται έως τα 2.100 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με τη θέση και τις προδιαγραφές του κάθε ακινήτου. Αντίστοιχα, οι τιμές πώλησης για νέες κατασκευές σε δημοφιλείς οικιστικές περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης κινούνται μεταξύ 1.600 και 1.900 ευρώ/τ.μ στη Χαλέπα, μεταξύ 1.450 και 1.650 ευρώ/τ.μ. στα Λενταριανά και στην Αμπεριά και μεταξύ 550 και 1.800 ευρώ/τ.μ. στη Νέα Χώρα.

Στο Ηράκλειο, στην περιοχή του κέντρου, η πλειοψηφία των κατοικιών είναι τουλάχιστον 25 ετών, ή και ακόμα παραπάνω, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται στα 1.000 με 1.400 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με το επίπεδο συντήρησης και τη δυνατότητα στάθμευσης αυτοκινήτου. Οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων σε δημοφιλείς περιοχές περιμετρικά του κέντρου, όπως η Ανάληψη, ο Μασταμπάς και ο Θέρισσος, κυμαίνονται στα 1.800 με 2.200 ευρώ/τ.μ. Οι ίδιες τιμές ισχύουν και για το προάστιο του Αγίου Ιωάννη. Στις υπόλοιπες επεκτάσεις (Δειλινά, Κορώνη Μαγαρά, Μεσαμπελιές, Πατέλες, Πόρος, Κατσαμπάς και Μπεντεβή), οι τιμές πώλησης κυμαίνονται στα 1.700 με 2.100 ευρώ/τ.μ.

Στο Ρέθυμνο, οι περισσότερες κατοικίες στην περιοχή της Παλιάς Πόλης είναι κτίρια μεγάλης παλαιότητας, με τις τιμές να διαμορφώνονται πλέον από 1.000 έως 1.400 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κάθε ακίνητο. Οι τιμές πώλησης για νέες συμβατικές κατοικίες σε περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης, όπως η Καλλιθέα, ο Μασταμπάς και ο Κουμπές, κυμαίνονται στα 1.600 με 2.000 ευρώ/τ.μ., ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιδιοκτησίας, όπως η τοποθεσία, ο όροφος, η θέα και το μέγεθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT