Η Πορτογαλία ενισχύει το πρόγραμμα «χρυσής βίζας»

Η Πορτογαλία ενισχύει το πρόγραμμα «χρυσής βίζας»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγές και τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει το πρόγραμμα της χορήγησης άδειας παραμονής σε πολίτες εκτός Ε.Ε. που επενδύουν στην αγορά ακινήτων, προχώρησε πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα, μειώθηκε το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό για τη χορήγηση της άδειας, από 500.000 ευρώ σε 350.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή βέβαια αφορά μόνο ορισμένες περιοχές της χώρας, που προορίζονται για αστική ανάπλαση. Ειδικότερα, οι αρχές πρόκειται να κατατάξουν στην κατηγορία αυτή ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές υπό ανάκαμψη και ανάπλαση, σε μια σειρά πόλεων όπως, π.χ., η Λισσαβώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία είχε προχωρήσει σε αναστολή της ισχύος του προγράμματος «χρυσή βίζα», καθώς είχαν διαπιστωθεί σημαντικά νομικά κενά στο θεσμικό πλαίσιο, που είχαν οδηγήσει και σε σημαντικές παρανομίες από τους αρμόδιους φορείς που είχαν αναλάβει την εποπτεία της εφαρμογής του. Πάντως, το 2014 αποδείχθηκε το καλύτερο έτος για το πρόγραμμα, καθώς εκδόθηκαν 1.526 άδειες παραμονής ως αποτέλεσμα της αγοράς ακινήτων από ξένους υπηκόους εκτός Ε.Ε. Ωστόσο, φέτος, κατά το πρώτο εξάμηνο, ο αριθμός αυτός έχει υποχωρήσει σε μόλις 398 άδειες, καθώς η ζήτηση υποχώρησε.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να τονώσει εκ νέου το ενδιαφέρον, υιοθετώντας βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο των μεταβολών, πέραν της μείωσης του ορίου επένδυσης στα 350.000 ευρώ για ορισμένες επιλεγμένες περιοχές, η κυβέρνηση έχει προσθέσει και τρεις ακόμα κατηγορίες επενδύσεων εκτός της απόκτησης ακινήτων. Ειδικότερα, άδεια παραμονής χορηγείται πλέον και σε όσους επενδύσουν τουλάχιστον 350.000 ευρώ για ερευνητικές δραστηριότητες στους τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών, 250.000 ευρώ για τη συντήρηση εθνικών μνημείων πολιτισμού της χώρας, ή 500.000 ευρώ για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2012, όταν και εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα για πρώτη φορά, μέχρι και τον φετινό Ιούνιο, η Πορτογαλία έχει προσελκύσει συνολικά 1,47 δισ. ευρώ επενδύσεων, εκ των οποίων το 90%, ήτοι 1,33 δισ. ευρώ, αφορά αποκλειστικά και μόνο την αγορά ακινήτων. Συνολικά, έχουν εκδοθεί 2.289 «χρυσές βίζες».

Συγκριτικά, η Ισπανία, η οποία έχει νομοθετήσει ανάλογο πρόγραμμα στην αγορά ακινήτων, με ελάχιστο όριο επένδυσης τα 500.000 ευρώ, έχει μέχρι σήμερα προσελκύσει περίπου 700 εκατ. ευρώ, εγκρίνοντας άδειες παραμονής σε 530 ξένους αγοραστές. Σημειωτέον ότι στην Πορτογαλία, οι κάτοχοι αδειών παραμονής μπορούν να επεκτείνουν την άδεια αυτή και στα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ μετά την παρέλευση πενταετίας, αποκτούν και το δικαίωμα να αιτηθούν άδεια μόνιμης εγκατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT