Σε πτώση οι μετοχές των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ακινήτων στις ΗΠΑ

Σε πτώση οι μετοχές των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ακινήτων στις ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ακινήτων έχει η αναμενόμενη επιβράδυνση των συναλλαγών επαγγελματικών ακινήτων στις ΗΠΑ, δραστηριότητα η οποία τροφοδοτεί τα έσοδα των εν λόγω εταιρειών.

Εταιρείες όπως η CBRE και η Jones Lang LaSalle είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν με διψήφια ποσοστά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Το αμερικανικό χρηματιστήριο ούτως ή άλλως κινήθηκε πτωτικά τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο η πτώση των μετοχών των εν λόγω εταιρειών ήταν μεγαλύτερη του μέσου όρου.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι η επιβράδυνση των αγοραπωλησιών ακινήτων εισοδήματος θα πλήξει τα κέρδη των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ακινήτων. Ταυτόχρονα, τα αυξανόμενα επιτόκια αναμένεται να περιορίσουν τις υπεραξίες των ακινήτων, ενώ τράπεζες και άλλοι πιστωτές μειώνουν τον ρυθμό νέων χορηγήσεων, ένα ακόμα δείγμα ότι το προσεχές διάστημα θα υποχωρήσουν οι επενδύσεις σε ακίνητα.

Η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της εταιρείας Real Capital Analytics Inc., κατά το δεύτερο τρίμηνο, η αξία των αγοραπωλησιών ακινήτων στις ΗΠΑ ενισχύθηκε μεν κατά 23% σε ετήσια βάση, πλην όμως η άνοδος αυτή ήταν πολύ μικρότερη από την αύξηση ύψους 49% που είχε καταγραφεί κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο. Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο, η αξία των επενδύσεων στην αμερικανική αγορά επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε σε περίπου 226 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να καταγράφεται κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αλλά η σχετική δραστηριότητα υποχωρεί από μήνα σε μήνα. Μεταξύ των συναλλαγών που ξεχώρισαν ήταν η απόκτηση δύο μεγάλων χαρτοφυλακίων βιομηχανικών ακινήτων, όπως επίσης και η μεταβίβαση του περίφημου ξενοδοχείου Γουόλντορφ Αστόρια της Νέας Υόρκης και του Πύργου Γουίλις στο Σικάγο.

Εκτός όμως από την επενδυτική δραστηριότητα, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ακινήτων πλήττονται και εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης για ενοικίαση γραφειακών χώρων σε ενεργειακούς κόμβους, όπως το Χιούστον στο Τέξας ή το Κάλγκαρι στον Καναδά, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εταιρείες του κλάδου επεκτείνονται σε τομείς με πιο σταθερή ροή εσόδων, όπως π.χ. η διαχείριση ακινήτων για μεγάλες επιχειρήσεις ή η διαχείριση και η συντήρηση κτιρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT