Στο υψηλότερο επίπεδο της 8ετίας οι επενδύσεις στην Ευρώπη

Στο υψηλότερο επίπεδο της 8ετίας οι επενδύσεις στην Ευρώπη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων από το 2007 σημειώθηκε κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Savills, σε σύνολο 16 χωρών ανά τη Γηραιά Ηπειρο, το συνολικό ύψος των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθε φέτος σε 102,5 δισ. ευρώ, ποσό που συνιστά άνοδο της τάξεως του 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όντας το υψηλότερο της τελευταίας οκταετίας, δηλαδή από την οικονομική κρίση και μετά.

Η Savills εκτιμά ότι στο σύνολο του έτους είναι εφικτή η επιβεβαίωση της αρχικής πρόβλεψης των αναλυτών της εταιρείας για επενδύσεις 230 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να τοποθετούν κεφάλαια στις μεγάλες αγορές, όπως επίσης και σε επιλεγμένες δευτερεύουσες αγορές. Σε κάθε περίπτωση, τη μερίδα του λέοντος των επενδύσεων, με μερίδιο 67,8%, κατέλαβαν οι τρεις μεγάλες αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ωστόσο, καταγράφονται ανοδικές τάσεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η συρρίκνωση του παραπάνω ποσοστού έως το τέλος του έτους.

Αλλωστε, οι μικρότερες αγορές προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις και επαρκή προσφορά ποιοτικών ακινήτων μεγάλης επιφάνειας, όπως επίσης και ολόκληρων χαρτοφυλακίων ακινήτων, στοιχεία που γίνονται πλέον όλο και πιο δυσεύρετα στις κύριες αγορές ακινήτων της Ευρώπης.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές είναι όλο και περισσότερο πρόθυμοι να αναλάβουν υψηλότερο ρίσκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των επενδύσεων στην Πορτογαλία άγγιξε το 720% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ ακολούθησαν η Νορβηγία με αύξηση της τάξεως του 391% και η Ιταλία με ετήσια άνοδο κατά 154%.

Αμερικανική απόβαση

Σημαντική κρίνεται και η εντυπωσιακή αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, τάση η οποία τόνωσε συνολικά τη ζήτηση από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τη Savills, κατά μέσο όρο, το 40% των διασυνοριακών επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων οφείλεται σε αμερικανικά κεφάλαια, με το μερίδιο αυτό να ανέρχεται σε 93% στην Πορτογαλία και σε 66% στην Ιρλανδία.

Μεγάλο ήταν επίσης το ενδιαφέρον από επενδυτές από τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και από τη Μέση Ανατολή.

Τα κτίρια γραφείων συνέχισαν να κυριαρχούν, καθώς το 39% της αξίας των συναλλαγών αφορούσε τέτοιου είδους ακίνητα. Εξαίρεση αποτέλεσαν πέντε χώρες, στις οποίες τη μερίδα του λέοντος κατέλαβαν τα εμπορικά κέντρα/καταστήματα. Πρόκειται για τη Γερμανία, όπου το 42% των κεφαλαίων αφορούσε εμπορικά ακίνητα, όπως επίσης και τη Φινλανδία (43%), την Ολλανδία (43%), τη Νορβηγία (62%) και την Πορτογαλία, όπου μάλιστα το 83% των επενδύσεων αφορούσε τέτοια ακίνητα, κυρίως λόγω της πώλησης ολόκληρων χαρτοφυλακίων καταστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT