Στρέφονται στα «πράσινα» ακίνητα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείγμα της αυξανόμενης στροφής όλο και περισσότερων επενδυτών προς φιλικότερα προς το περιβάλλον ακίνητα αποτελεί το γεγονός ότι τα «πράσινα» επενδυτικά κεφάλαια ακινήτων έχουν ενισχύσει κατακόρυφα την απήχησή τους. Πρόκειται για funds, τα οποία εστιάζουν στην απόκτηση σύγχρονων ακινήτων, που να διαθέτουν σχετικές πιστοποιήσεις για τα οικολογικά χαρακτηριστικά τους, από το στάδιο της κατασκευής έως εκείνο της διαχείρισης ενέργειας. Ενεκα του χαρακτήρα τους, τέτοια funds είναι περιζήτητα μεταξύ, κυρίως των θεσμικών επενδυτών, καθώς όχι μόνο περιλαμβάνουν ιδιαίτερα σύγχρονα και αποδοτικά ακίνητα, που προσφέρουν μεγαλύτερες υπεραξίες από τα συμβατικά κτίρια, αλλά επιπλέον λειτουργούν και θετικά για το κοινωνικό προφίλ των κατόχων τους.

Πάντως, σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας Catella, κατά τη διάρκεια του 2014, τα συνολικά κεφάλαια που είχαν επενδυθεί σε τέτοια ακίνητα ανά την Ευρώπη δεν ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται εξαιρετικά χαμηλό, συγκριτικά με τα δεκάδες δισ. ευρώ που εισρέουν ετησίως στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Ο λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι η έλλειψη ακινήτων που να συγκεντρώνουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προστασίας του περιβάλλοντος και αποδοτικής ενεργειακής διαχείρισης. Αφενός μεν τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν σχετικά λίγα νέα επαγγελματικά κτίρια στην Ευρώπη, αφετέρου δε, δεν είχαν όλα τον ίδιο οικολογικό χαρακτήρα.

Παρ’ όλα αυτά, πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων επενδύουν σε τέτοια ακίνητα, καθώς όχι μόνο εμφανίζουν υψηλή ζήτηση, αλλά επιπλέον μπορούν να πουληθούν και σε υψηλότερες τιμές, σε σχέση με ανάλογης επιφάνειας συμβατικά κτίρια. Ως εκ τούτου, η Catella εκτιμά πως έως τα μέσα του 2016 θα εισρεύσουν κεφάλαια ύψους 850 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT