Σταθεροποίηση στην αγορά γραφείων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητικές τάσεις κατέγραψε η αγορά γραφείων της Αθήνας κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, καθώς, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές χαμηλής δραστηριότητας νέων μισθώσεων, σε γενικές γραμμές οι τιμές των ενοικίων παράμειναν σταθερές και κυμάνθηκαν από 8 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως έως 19 ευρώ/τ.μ. για τα πιο δημοφιλή κτίρια γραφείων.

Σε σχετική της έρευνα, η Δανός/BNP Paribas Real Estate αναφέρει ότι ορισμένοι από τους μεγάλους οδικούς άξονες, όπως η Λεωφόρος Συγγρού, κατέγραψαν μικρή υποχώρηση της σχετικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν ανάλογα και οι τιμές των ενοικίων, ενώ άλλες περιοχές, όπως η Κηφισίας, είχαν σαφώς μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο αριθμός των νέων ενοικιάσεων παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Αντίστοιχα, σταθερή παρέμεινε η αγορά γραφείων και στη Θεσσαλονίκη κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο. Οι τιμές ενοικίασης κυμάνθηκαν από 5 έως 8 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, ενώ λόγω της πτώσης των τιμών κατά το 2014 πολλές εταιρείες επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία και να προβούν σε μετεγκατάσταση σε εμπορικότερα σημεία της πόλης, όπως επίσης και σε ποιοτικότερα κτίρια γραφείων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας booking.com, η οποία μετακινήθηκε στην Τσιμισκή, σε ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια της πόλης.

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει η εταιρεία στην έρευνά της, οι αποδόσεις της αγοράς γραφείων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα παράμειναν επίσης σταθερές, καθώς οι επενδυτές και οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ανέστειλαν κάθε δραστηριότητα έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Η Δανός/BNP Paribas Real Estate ανέφερε ότι η ετήσια απόδοση ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων διαμορφώνεται σήμερα σε 8,5%, αν και κατά το πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε μόλις μία συναλλαγή αυτού του είδους, που ασφαλώς δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα. Πάντως, η εταιρεία εμφανίζεται αισιόδοξη για τις μελλοντικές προοπτικές ανάκαμψης της αγοράς, εκτιμώντας ότι η οικονομία της χώρας θα κατορθώσει να εξέλθει του σημερινού υφεσιακού κύκλου στον οποίο έχει βρεθεί.

Οσον αφορά τους δυναμικότερους τομείς της αγοράς ακινήτων για πραγματοποίηση επενδύσεων και αγοραπωλησιών, τον σχετικό «τίτλο» λαμβάνει ο ξενοδοχειακός και τουριστικός κλάδος, όπου πραγματικά η ζήτηση είναι υψηλή, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του αριθμού των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Επίσης, ο κλάδος των σύγχρονων γραφείων και εμπορικών καταστημάτων προσφέρει ευκαιρίες, ενώ η Δανός/BNP Paribas Real Estate καταγράφει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και προς μεγάλα αποθηκευτικά συγκροτήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT