Η υποχώρηση του ευρώ κάνει ακόμη πιο ελκυστικό το Παρίσι

Η υποχώρηση του ευρώ κάνει ακόμη πιο ελκυστικό το Παρίσι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αγορά ακινήτων του Παρισιού είναι πιθανό να στραφεί λίαν συντόμως η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ποιοτικά ακίνητα εισοδήματος με κόστος αισθητά χαμηλότερο από τη «βασίλισσα» της εν λόγω αγοράς πόλη του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον όμιλο μεσιτών VINGT Paris, οι ξένοι επενδυτές θεωρούν πλέον το Παρίσι μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, από πλευράς τιμών, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες, ένας επενδυτής από τη Μεγ. Βρετανία μπορεί να εξοικονομήσει έκπτωση της τάξεως του 40% κατά μέσο όρο για ένα ακίνητο στο Παρίσι, σε σχέση με αντίστοιχο ακίνητο στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική πρωτεύουσα αναδεικνύεται ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός για την πραγματοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων σε ακίνητα. Ηδη, υπολογίζεται ότι το 66,7% των ακινήτων στην Πόλη του Φωτός ανήκει σε ξένα χέρια. Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, κορυφαίος προορισμός παραμένει το Λονδίνο, τόσο λόγω αίγλης όσο και λόγω του χαρακτήρα ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου που προσφέρει απέναντι στην Ευρωζώνη.

Πάντως, το κόστος απόκτησης ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα συνεχίζει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα να υποχωρούν ανάλογα και οι αποδόσεις. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό και με την ισχυροποίηση της στερλίνας, ωθεί όλο και περισσότερους ξένους αγοραστές ακινήτων σε άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, το Παρίσι προβάλλει ως ο ιδανικότερος προορισμός, καθώς προσφέρει ανάλογη απήχηση και τρόπο ζωής, ενώ διαθέτει και πληθώρα καλαίσθητων και πολυτελών κατοικιών, τουλάχιστον για όσους έχουν τα χρήματα να τα αποκτήσουν.

Ενδεικτικό του πόσο πιο ελκυστικό από πλευρά τιμών είναι το Παρίσι, είναι το ότι οι τιμές στο 8ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται τα Ηλύσια Πεδία, έχουν αυξηθεί μόλις κατά 21% από το 2007 έως και το τέλος του 2014. Το ίδιο διάστημα, η ανάλογη αύξηση τιμών στη συνοικία Νάιτσμπριτζ του κεντρικού Λονδίνου έχει αγγίξει το 84%. Αντίστοιχα, οι τιμές στο νότιο Κένσινγκτον, επίσης μια από τις ακριβές συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας, έχουν αυξηθεί κατά 67%, έναντι αύξησης κατά 26% του 6ου διαμερίσματος του Παρισιού, που θεωρείται το αντίστοιχο τμήμα της πόλης. Αν συνυπολογιστεί και η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των ξένων, λόγω του αδύναμου ευρώ, τότε καθίσταται σαφές το πόσο ελκυστικότερα προβάλλουν τα ακίνητα του Παρισιού έναντι του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT