Ευοίωνες οι ενδείξεις για την ευρωπαϊκή αγορά γραφείων

Ευοίωνες οι ενδείξεις για την ευρωπαϊκή αγορά γραφείων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχή βελτίωση της εικόνας της ευρωπαϊκής αγοράς γραφείων αναμένει έως το τέλος του 2016 η εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων CBRE. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων θα συνεχίσει να υποχωρεί έως το τέλος του επόμενου έτους, αγγίζοντας το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν το 2009. Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η τάση αυτή να συνεχιστεί και μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων διαμορφώνεται σε 8,9%, ενώ στο απόγειο της κρίσης, στο τέλος του 2010, είχε ανέλθει σε 9,6%.

Οπως προκύπτει, η ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης δεν συμβαδίζει με τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην άνοδο της απασχόλησης, σχεδόν σε όλες τις σημαντικές αγορές γραφείων της Γηραιάς Ηπείρου. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθούν και οι τιμές των ενοικίων κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Ετσι η CBRE εκτιμά ότι τα κενά γραφεία θα υποχωρήσουν στο 8,4% έως τα μέσα του 2016 και πιθανώς στο 8,1% έως το 2020, πρόβλεψη η οποία, αν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Ενα μέρος της θετικής αυτής εικόνας οφείλεται εν μέρει και στην πρόσφατη κρίση χρέους της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή ώθησε πολλές εταιρείες ακινήτων στο να αναβάλουν τα αναπτυξιακά τους πλάνα έως ότου ξεκαθαρίσει οριστικά η κατάσταση. Ως εκ τούτου, οι αναπτύξεις νέων γραφείων είναι μέχρι σήμερα λιγοστές και, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερες από τις ανάγκες, γεγονός που ευνοεί την πτώση του ποσοστού διαθέσιμων κενών γραφείων και τη σταδιακή άνοδο των ενοικίων, τάση που η CBRE θεωρεί ότι θα παγιωθεί τουλάχιστον έως το τέλος της δεκαετίας.

Την ταχύτερη ανάπτυξη με βάση τον εκτιμώμενο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης, κι επομένως και της ζήτησης γραφειακών χώρων, αναμένεται να καταγράψουν πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Βαρσοβία, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, το Λονδίνο, η Λισσαβώνα και το Βουκουρέστι. Σε επίπεδο τιμών ενοικίασης, η CBRE εκτιμά ότι την ταχύτερη αύξηση με 4% σε ετήσια βάση (έως το τρίτο τρίμηνο του 2020) προβλέπεται να σημειώσουν η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Μόσχα. Για παράδειγμα, στη Μαδρίτη σήμερα, η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σε 306 ευρώ/τ.μ. ετησίως, μια άνοδος της τάξεως του 4,1% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Εως τον Μάρτιο του 2016, οι τιμές ενοικίασης θα αυξηθούν σε 321,3 ευρώ/τ.μ., ενώ έως το τέλος της δεκαετίας θα αγγίξουν τα 441,8 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα, οι αναλυτές αναμένουν βελτιωμένες αποδόσεις των κτιρίων γραφείων, στοιχείο που θα ευνοήσει περαιτέρω αγορές από επενδυτές. Ειδικότερα, η CBRE αναμένει αισθητή άνοδο των αποδόσεων σε αγορές όπως η Βουδαπέστη, η Ρώμη, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Μόσχα, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών ενοικίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT