Κάμψη στην ευρωπαϊκή αγορά γραφείων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός απορρόφησης γραφειακών χώρων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, αναφέρει σχετική έρευνα της BNP Paribas Real Estate. Ειδικότερα, οι νέες ενοικιάσεις γραφείων ήταν κατά 8% χαμηλότερες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, τη στιγμή που κατά την αντίστοιχη σύγκριση του πρώτου τριμήνου του έτους, η γενικότερη τάση ήταν σταθεροποιητική. Παρ’ όλα αυτά, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 3,4 εκατ. τ.μ. γραφείων.

Μεταξύ των πόλεων όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μειώσεις των μισθώσεων γραφείων περιλαμβάνονται οι Βρυξέλλες, με ετήσια κάμψη κατά 42%, ενώ ακολούθησαν το Αμστερνταμ με πτώση κατά 35%, το κέντρο του Παρισιού με 20% και το Μιλάνο με 15%. Βασικός λόγος των μειώσεων αυτών είναι η έλλειψη συναλλαγών μεγάλης κλίμακας. Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο αναφορικά με τις μισθώσεις γραφείων ολοκληρώθηκε το δεύτερο τρίμηνο στο κέντρο του Λονδίνου (10%), σε γερμανικές πόλεις (10%) και στο Δουβλίνο (18%).

Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων στις 14 ευρωπαϊκές πόλεις που παρακολουθεί η BNP Paribas Real Estate υποχώρησε κατά 20 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 2010. Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα της συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά γραφείων της Ευρώπης, με εξαίρεση πόλεις όπως το Παρίσι, το Μιλάνο και η Μαδρίτη, όπου αυξάνονται τα κενά γραφεία.

Οσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, αυτές συνέχισαν να ενισχύονται, κυρίως λόγω της έλλειψης σύγχρονων γραφείων σε κεντρικές περιοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT