Οι επενδυτές στρέφονται στην παγκόσμια αγορά κατοικίας

Οι επενδυτές στρέφονται στην παγκόσμια αγορά κατοικίας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παγκόσμια αγορά κατοικίας αναμένεται να στραφούν το επόμενο διάστημα οι περισσότεροι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές ακινήτων. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της επενδυτικής εταιρείας Internos Global Investors, κατά τους επόμενους 12 μήνες, το 62% των συνολικά 63 επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι προτίθεται να τοποθετηθεί στην αγορά κατοικίας.

Αντίστοιχα, κατά τα επόμενα τρία χρόνια, το 69% των επενδυτών θα έχει επενδύσει κεφάλαια στην αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πάνω από το 50% των επενδυτών ανέφεραν ότι θα χρηματοδοτήσουν την είσοδό τους στην αγορά κατοικίας, μέσω πωλήσεων άλλων ακινήτων τους, σε πιο συνηθισμένες κατηγορίες, όπως π.χ. κτίρια γραφείων στην ηπειρωτική Ευρώπη και εμπορικά καταστήματα στη Μεγ. Βρετανία. Αντίστοιχα, όπως προκύπτει, οι περισσότεροι επενδυτές ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρωτίστως μισθωμένες κατοικίες σε ιδιώτες και ακολούθως φοιτητικές κατοικίες, εργατικές κατοικίες, ξενοδοχεία και οίκους ευγηρίας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η αυξημένη αυτή προτίμηση για κατοικίες που μισθώνονται σε ιδιώτες είναι μια νέα τάση, καθώς μέχρι πρόσφατα, οι επενδυτές προτιμούσαν τα ξενοδοχεία. Οσον αφορά δε τις φοιτητικές εστίες/κατοικίες, ναι μεν η ζήτηση είναι σημαντική, πλην όμως πολλοί επενδυτές δηλώνουν άγνοια για τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αγοράς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, προκύπτει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες έχουν πλέον ωριμάσει και θεωρούνται κίνηση ανάλογη της απόκτησης επαγγελματικών ακινήτων εισοδήματος. Εκτιμάται δε ότι η τάση αυτή θα ενταθεί κατά το προσεχές διάστημα, καθώς οι συνεχώς χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και η αυξημένη αστάθεια των παγκόσμιων χρηματιστηρίων ωθούν όλο και περισσότερους επενδυτές σε νέες επιλογές επένδυσης, που να προσφέρουν όμως μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και σημαντικά εμπόδια, με το μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι η έλλειψη επαρκούς αριθμού κατοικιών και συναφών ακινήτων, που να κρίνονται κατάλληλα για επένδυση. Αλλοι λόγοι που λειτουργούν αποθαρρυντικά για τους επενδυτές είναι το πολιτικό ρίσκο, η ποιότητα και φερεγγυότητα των συνεργατών τους σε τυχόν κοινοπρακτικά επενδυτικά σχήματα και οι πολεοδομικοί περιορισμοί που συχνά υφίστανται σε διάφορες περιοχές.

Πάντως, το ρίσκο της ανάπτυξης ακινήτων δεν φαίνεται να αποτελεί ιδιαίτερο εμπόδιο για τους επενδυτές, δείγμα του ότι είναι διατεθειμένοι να προβούν και σε αγορές οικοπέδων, ή ημιτελών ακινήτων, εφόσον παρουσιαστούν οι κατάλληλες ευκαιρίες. Αλλωστε, το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι προτιμά να επενδύσει σε οικόπεδα με οικοδομική άδεια, έναντι μόλις 15% εκείνων που προτιμούν ένα έτοιμο ακίνητο με σταθερή ροή εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT