Πρόσωπα και Πράγματα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητα αγοράς ακινήτου με προθεσμιακή κατάθεση

Τη δυνατότητα να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις, εφόσον ο ενδιαφερόμενος καταθέτης δρομολογεί την αγορά ακινήτου, προβλέπει η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων. Συγκεκριμένα, ο αγοραστής του ακινήτου θα μπορεί να ζητήσει πρόωρη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης για το ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας και να προσκομίσει στη συνέχεια τα σχετικά παραστατικά. Το ποσό θα πρέπει να κατατίθεται σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του πωλητή του ακινήτου και, κατά περίπτωση, του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου και του Δημοσίου. Προϋπόθεση για το «σπάσιμο» είναι η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του αγοραστή ότι το ποσό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αγορά ακινήτου και δεν έχει επαρκές διαθέσιμο σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως.

Και τυπικά παρατείνεται η απαγόρευση των κατασχέσεων

Εως τις 31 Οκτωβρίου παρατάθηκε κι επίσημα η ισχύς της απαγόρευσης κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η οποία έληγε στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η σχετική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών εκδόθηκε στο ΦΕΚ εντός της εβδομάδας, παρατείνοντας τη σχετική καταληκτική προθεσμία έως το τέλος του έτους. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ούτως ή άλλως οι τράπεζες έχουν ήδη συναινέσει να απόσχουν από κάθε σχετική διαδικασία, έχοντας παγώσει τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους και, ακόμα περισσότερο, εκκρεμεί η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, από την οποία θα κριθούν πολλά για τους πλειστηριασμούς. Ως εκ τούτου, η παράταση που δόθηκε ήταν περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική.

Το Σικάγο σχεδιάζει να αυξήσει τη φορολογία των ιδιοκτητών

Στην αύξηση της φορολογίας ακινήτων κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένεται να καταφύγει ο δήμαρχος του Σικάγου Ραμ Εμάνιουελ, σε μια προσπάθεια να καλύψει τις αυξανόμενες δαπάνες για συντάξεις που είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της πόλης. Ο άρτι εκλεγείς Εμάνιουελ θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο συνολικές αυξήσεις ύψους 481 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων τεσσάρων ετών. Η αρχή θα γίνει ήδη από το τρέχον έτος, όταν το σχετικό ποσό της αύξησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 282 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερες θα είναι οι αυξήσεις τα επόμενα τρία χρόνια. Πάντως, ακόμα κι έτσι, οι ανάγκες άντλησης κεφαλαίων για το συνταξιοδοτικό σύστημα των εργαζομένων στον δήμο είναι τεράστιες, καθώς η «τρύπα» υπολογίζεται σε περίπου 17,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT