Μεγάλη αύξηση συναλλαγών στην Ισπανία κατά το δεύτερο τρίμηνο

Μεγάλη αύξηση συναλλαγών στην Ισπανία κατά το δεύτερο τρίμηνο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας της Ισπανίας, καθώς οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κατά 14% κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι αύξησης κατά 4,4% κατά τους πρώτους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Δημοσίων Εργων της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ενδεικτικό της θετικής εικόνας της κτηματαγοράς είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις κατοικιών αυξάνονται επί έξι διαδοχικά τρίμηνα, δηλαδή συνολικά από τις αρχές του 2014 μέχρι και τον φετινό Ιούνιο. Μάλιστα, το φετινό δεύτερο τρίμηνο σηματοδότησε και τις περισσότερες πράξεις από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, ενώ το 12,5% των πωλήσεων αφορά νεόδμητες κατασκευές. Ασφαλώς η αγορά έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς ο αριθμός των αγοραπωλησιών παραμένει χαμηλότερος κατά 58% σε σχέση με το απόγειο της αγοράς, που είχε καταγραφεί το 2006. Παρ’ όλα αυτά, η ενίσχυση των πωλήσεων συνιστά θετική εξέλιξη, με τα σχετικά στοιχεία να επιβεβαιώνονται και από την ένωση συμβολαιογράφων της χώρας, βάσει των οποίων προκύπτει ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 11% τον φετινό Ιούλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στην Ισπανία διαδραματίζει και η επιστροφή των ξένων αγοραστών σε μεγάλους αριθμούς, με τους Βρετανούς να ηγούνται, καταλαμβάνοντας μερίδιο της τάξεως του 20% επί του συνόλου των αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται από ξένους. Σε απόλυτα μεγέθη, οι ξένοι απέκτησαν πάνω από 42.000 κατοικίες τον τελευταίο χρόνο. Συνολικά, οι ξένοι που κατοικούν μόνιμα στην Ισπανία ήταν υπεύθυνοι για το 17,2% των συναλλαγών κατοικίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ένα επιπλέον 5% των πράξεων αφορά ξένους που αποκτούν για πρώτη φορά ακίνητο στην Ισπανία. Οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές κινούνται προς την περιοχή του Αλικάντε (4.141 συναλλαγές), ενώ ακολουθούν η Μάλαγα (2.517 συναλλαγές), η Βαρκελώνη (1.470) και η Μαδρίτη (1.173 συναλλαγές).

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή των Βρετανών στην αγορά της Ισπανίας σηματοδοτεί μια λίαν θετική εξέλιξη, καθώς η ίδια ομάδα αγοραστών τροφοδότησε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του κλάδου κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης. Η αυξημένη ζήτηση από τους Βρετανούς αποδίδεται στην ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας και στην ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία, ένεκα της υποχώρησης του ευρώ σε σχέση με τη στερλίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT