Πλήγμα στην αγορά από capital controls

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφής είναι η επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά κατοικίας από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από μια σειρά μεγεθών. Χαρακτηριστικότερη είναι η επιτάχυνση του ρυθμού υποχώρησης των τιμών των κατοικιών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά το τρίτο τρίμηνο οι τιμές υποχώρησαν με ρυθμό της τάξεως του 6,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν κατά το δεύτερο τρίμηνο η πτώση δεν είχε ξεπεράσει το 5% και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είχε διαμορφωθεί σε 3,9%.

Με δεδομένο ότι και τα λιγοστά στεγαστικά δάνεια έπαψαν να υφίστανται, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατόνησε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα η δεδομένη υπερπροσφορά κατοικιών προς πώληση να πιέζει εκ νέου τις τιμές προς τα κάτω. Οσοι πάντως διαθέτουν μετρητά, είναι σε θέση να διαπραγματευτούν εξαιρετικές ευκαιρίες, ιδίως όταν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο η ανησυχία που έχουν ορισμένοι πωλητές, περί «κουρέματος» καταθέσεων.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία σημείωσε πτώση της τάξεως του 27,8% τον φετινό Αύγουστο, έναντι πτώσης κατά 25,2% τον Ιούλιο, όταν τον περυσινό Αύγουστο, η ετήσια υποχώρηση δεν είχε ξεπεράσει το 5,3%. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, οι μηνιαίες μεταβολές του δείκτη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις στη διάρκεια του φετινού οκταμήνου. Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά κατά 29,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο ο ανοδικός αυτός ρυθμός ανακόπηκε, χωρίς να ξεπεράσει το 5,6%, καθώς τον Απρίλιο και τον Ιούνιο καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 3,5% και 15,1% αντίστοιχα. Ωστόσο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου καταγράφεται πτώση της τάξεως του 26,2%, με αποτέλεσμα πλέον σε επίπεδο οκταμήνου, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα να σημειώνει πτώση κατά 1,1%, έναντι κάμψης κατά 4,4% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι συνθήκες αυτές θα επιδράσουν αρνητικά και στις κατασκευές νέων κατοικιών, καθώς ήδη από τον Μάιο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) προκύπτει πτώση σε 868 νέες κατοικίες, από 903 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο έχουν κατασκευαστεί μόλις 3.766 νέες κατοικίες, από 3.808 το περυσινό διάστημα, μια πτώση της τάξεως του 1,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT