Βαρκελώνη και τουριστικές περιοχές ξεχωρίζουν στην Ισπανία

Βαρκελώνη και τουριστικές περιοχές ξεχωρίζουν στην Ισπανία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο σαφή είναι τα δείγματα ανάκαμψης στην αγορά κατοικίας στην Ισπανία, καθώς πλέον η ζήτηση έχει επανεμφανιστεί όχι μόνο στις δημοφιλείς τουριστικά περιοχές, αλλά και στις μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, επί του παρόντος, οι ενδιαφερόμενοι είναι άνθρωποι που εστιάζουν σε πολυτελείς κατασκευές, ήτοι άνθρωποι ανώτερων εισοδημάτων, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από το εξωτερικό.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η εταιρεία Lucas Fox επισημαίνει ότι τη βελτιωμένη ψυχολογία των αγοραστών, ενώ οι χαμηλές τιμές πώλησης των ακινήτων και η προθυμία των ισπανικών τραπεζών να προσφέρουν ανταγωνιστικά στεγαστικά δάνεια έχει ήδη προσελκύσει όλο και περισσότερους νέους αγοραστές στη χώρα, ιδίως από ξένες χώρες. Ως εκ τούτου, στις μεγάλες πόλεις της Ισπανίας, οι ξένοι έχουν φτάσει να ανταγωνίζονται τους εγχώριους αγοραστές, ιδίως για τα πλέον προνομιακά ακίνητα που βρίσκονται στις καλύτερες τοποθεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, φέτος, η Βαρκελώνη προβλέπεται να καταγράψει την καλύτερη χρονιά για την αγορά κατοικίας από το 2008 και μετά. Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12- 18 μηνών και το διεθνές ενδιαφέρον για κατοικίες «με το κλειδί στο χέρι» είναι υψηλό. Εν ολίγοις, είναι ζήτημα χρόνου προτού καταγραφούν και οι πρώτες αυξήσεις των τιμών.

Ακόμα θετικότερη είναι η εικόνα στις δημοφιλείς τουριστικά περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κόστα Μπράβα, όπου κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο κυριάρχησαν οι αγοραστές από τις χώρες της Βορείου Ευρώπης, όπως οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Ελβετοί, οι Ολλανδοί και οι Σκανδιναβοί. Αντίστοιχα, στην Ιμπιζα, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών έχει επανέλθει σε ανοδική τροχιά, κάτι που είχε να συμβεί από τις αρχές του 2013. Κατά το 2014, οι τιμές κατέγραψαν ελαφρά πτώση, προτού αρχίσουν να ανακάμπτουν από τις αρχές του 2015 και μετά.

Στην Μαρμπέγια, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα οι κατοικίες υψηλής ποιότητας να είναι πλέον όλο και λιγότερες, ιδίως στις πλέον περιζήτητες περιοχές. Μάλιστα, η ζήτηση είναι τόσο υψηλή, ώστε πλέον καταγράφονται και αυξήσεις τιμών ακόμα και σε πωλήσεις κατοικιών από τα σχέδια, δηλαδή προτού ακόμα ξεκινήσει η κατασκευή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lucas Fox, το 60% των ενδιαφερομένων κινείται στην αγορά για λόγους επενδυτικούς, ενώ ένα επιπλέον 20% είναι άνθρωποι εκτός Ε.Ε. που ενδιαφέρονται για την απόκτηση της «χρυσής βίζας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT