H εσωτερική μετανάστευση αυξάνει τα ενοίκια στο Βερολίνο

H εσωτερική μετανάστευση αυξάνει τα ενοίκια στο Βερολίνο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίοδο άνθησης διανύει η αγορά ακινήτων της Γερμανίας, καθώς, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, τα ενοίκια εκτινάσσονται στις μεγαλουπόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου και του Αμβούργου, και αυτό γιατί οι νέοι εργαζόμενοι συνωθούνται εκεί αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης και κοινωνικής ανέλιξης. Οπως και πριν από μερικές δεκαετίες έκαναν οι γονείς και οι παππούδες τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, έτσι και σήμερα οι απόγονοί τους εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και τις κωμοπόλεις και συρρέουν στα αστικά κέντρα, αναφέρει σχετική αναφορά του πρακτορείου Bloomberg. Επιπλέον, οι μετακινήσεις αφορούν και την εσωτερική μετανάστευση στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, τους ταχείς ρυθμούς συγκέντρωσης πληθυσμού νεαρής ηλικίας δεν παρακολουθεί αντίστοιχα και η οικοδομική δραστηριότητα, ώστε να υπάρχει διαθέσιμη στέγη. Παρατηρείται έλλειψη διαμερισμάτων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν δυσκολίες κάλυψης της ζήτησης νέων ενοικιάσεων, με τους ιδιοκτήτες και τους κτηματομεσίτες να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους.

Πάντως, τα χαμηλά επιτόκια διευκολύνουν πολύ τις ιδιοκτήτριες εταιρείες διαχείρισης διαμερισμάτων να αποκτήσουν ακίνητα με στόχο την ενοικίαση, με αποτέλεσμα να καταγράφεται και εκτίναξη των αγοραπωλησιών συγκροτημάτων κατοικιών. Σε αυτές συμμετέχει ενεργά και η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στη Γερμανία, η Vonovia, η οποία διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται κατοικίες. Οι πωλήσεις διαμερισμάτων από το χαρτοφυλάκιό της αυξήθηκαν από 5 δισ. ευρώ το 2011 στα 18,4 δισ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills.

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των ακινήτων εστιάζουν σε επαγγελματικά ακίνητα, όπως κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα. Αντιθέτως, στη Γερμανία η έμφαση αφορά την αγορά κατοικίας, καθώς κατά κανόνα οι Γερμανοί προτιμούν την ενοικίαση παρά την αγορά ακινήτου. Επιπλέον, στην επαγγελματική διαχείριση κατοικιών συνηγορεί και το γεγονός ότι οι Γερμανοί συνήθως είναι συνεπείς στην πληρωμή του ενοικίου.

Η άνοδος των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των μετοχών των κτηματομεσιτικών ομίλων, έχει δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς να αποκτήσουν χρηματιστηριακή αξία, η οποία την τελευταία τριετία έχει δεκαπλασιαστεί. Οι δυο κορυφαίοι, Vonovia και Deutsche Wohnen, συγκαταλέγονται πλέον ανάμεσα στους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων σε όλο τον κόσμο. Μέσα από το πρίσμα αυτό, οι δύο προαναφερθέντες όμιλοι ξεπερνούν ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ, ενώ επιπλέον η Vonovia επιδιώκει να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της Deutsche Wohnen, ώστε να δημιουργήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στη Γηραιά Ηπειρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT