Η νέα στρατηγική των θεσμικών επενδυτών στην Ευρώπη

Η νέα στρατηγική των θεσμικών επενδυτών στην Ευρώπη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περισσότερες χώρες και κατηγορίες ακινήτων αναμένεται να κατανεμηθούν τα επενδυτικά κεφάλαια που θα τοποθετηθούν στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2016, αναφέρει σχετική έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Savills.

Σύμφωνα με αυτήν, φέτος ο όγκος των συναλλαγών θα μοιραστεί με μεγαλύτερη ισονομία στο σύνολο της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αναζητούν να διευρύνουν τη διασπορά στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση και σε μικρότερες αγορές (χώρες, αλλά και πόλεις), όπως επίσης και σε πιο εξειδικευμένες κατηγορίες ακινήτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Savills, προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για άνοδο της ζήτησης για ενοικιάσεις επαγγελματικών ακινήτων, στοιχείο σημαντικό για τους θεσμικούς επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2015 επενδύθηκαν συνολικά 235 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, μέγεθος αυξημένο κατά 17% σε σχέση με το 2014 και μεγαλύτερο από το προηγούμενο υψηλό, που είχε σημειωθεί πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008.

Ηδη, πάντως, η εταιρεία σημειώνει ότι πολλοί επενδυτές έχουν τοποθετηθεί σε εναλλακτικές κατηγορίες ακινήτων, καθώς κατά το 2015 το 25% των κεφαλαίων επενδύθηκαν εκτός των δύο παραδοσιακών αγορών, δηλαδή των κτιρίων γραφείων και των εμπορικών ακινήτων. Η τάση αυτή θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση φέτος, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να αποκτήσουν δευτερεύοντα ακίνητα σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, προκειμένου να αποφύγουν τον ανταγωνισμό και συνεπώς τις υψηλές τιμές που σημειώνονται σε πιο συμβατικές κατηγορίες ακινήτων.

Σημαντικός παράγοντας πλέον είναι και οι δημογραφικές αλλαγές που σημειώνονται στην Ευρώπη. Η γήρανση του πληθυσμού σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για βελτιωμένες υποδομές παροχής υπηρεσιών περίθαλψης, με αποτέλεσμα η πραγματοποίηση επενδύσεων σε ιδιωτικές κλινικές και οίκους φροντίδας ηλικιωμένων να αυξάνεται σημαντικά, ιδίως σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία. Στόχος των επενδυτών είναι η εξασφάλιση ροής εσόδων σε βάθος χρόνου.

Επιπλέον, άλλη μία αλλαγή που προκύπτει ως αποτέλεσμα των δημογραφικών εξελίξεων είναι η εκτεταμένη αστυφιλία, ιδίως στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Η τάση αυτή αυξάνει τις ανάγκες για προσιτές σε κόστος και μικρές σε μέγεθος κατοικίες. Ως εκ τούτου, προκύπτει και άνοδος των επενδύσεων σε φοιτητικές κατοικίες, ιδίως σε πόλεις με μεγάλη μάζα σπουδαστών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ η τάση αυτή θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο, τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Παρίσι και τη Μαδρίτη, όπου οι νέοι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν στέγη λόγω του υψηλού κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT