Ολοένα και λιγότεροι ξένοι αγοράζουν ακίνητα στη Γαλλία

Ολοένα και λιγότεροι ξένοι αγοράζουν ακίνητα στη Γαλλία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθούν να απέχουν οι ξένοι αγοραστές από την αγορά κατοικίας της Γαλλίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της Ενωσης Μεσιτών της χώρας, βάσει των οποίων οι αγορές από το εξωτερικό έχουν υποχωρήσει σχεδόν 300% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών. Ειδικότερα, το 2015 οι αγορές κατοικιών από ξένους αποτέλεσαν μόλις το 1% των συναλλαγών στη χώρα, έναντι του 2,8% που ήταν το ανώτατο σημείο που είχε καταγραφεί το 2006, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 1,4% το 2014, προτού καταγραφεί και η νέα κάμψη το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, δεν προβλέπεται να υπάρξει ιδιαίτερη ανάκαμψη ούτε κατά το 2016.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν δείγματα ανάκαμψης της αγοράς στη Γαλλία, καθώς στο σύνολο της χώρας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% (δεν υπολογίζονται οι πωλήσεις νεόδμητων κατασκευών), κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους, συγκριτικά με τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων στις μεγάλες πόλεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,3%. Εντούτοις, σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων είναι χαμηλότερες σε ποσοστό 1,9%. Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα στην αγορά κατοικίας του Παρισιού, όπου οι τιμές των μεζονετών αυξήθηκαν κατά 1% το τέταρτο τρίμηνο, ενώ εκείνες των διαμερισμάτων κατά 0,7%, συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η πτώση διαμορφώθηκε σε 1,1% και 1,3% αντίστοιχα.

Σταθερές τιμές

Σύμφωνα με τους μεσίτες, η αγορά πρόκειται να παραμείνει σταθερή σε γενικές γραμμές κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, καθώς εκτιμάται ότι έως το τέλος του πρώτου τριμήνου, οι τιμές των διαμερισμάτων θα ενισχυθούν κατά 0,4% και εκείνες των μονοκατοικιών/μεζονετών κατά 1,4%. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες κατοικιών αυξήθηκαν κατά 12,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2015, με το ύψος των συναλλαγών να είναι το υψηλότερο από το 2012.

Οι Βρετανοί ήταν οι πλέον δυναμικοί αγοραστές, απαρτίζοντας την πλειονότητα των ξένων αγοραστών κατοικιών στη Γαλλία, με μερίδιο της τάξεως του 32,6%. Ακολούθησαν οι Ιταλοί με ποσοστό 15,3% των αγορών που έγιναν από ξένους, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Βέλγοι με μερίδιο 11,1%. Δημοφιλέστερες περιοχές για τους ξένους είναι η Νορμανδία, η Βρετάνη, η Ντορνόν και η Λουάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT