Ανοδος 1,1% στις τιμές πώλησης κατοικιών στην Ισπανία

Ανοδος 1,1% στις τιμές πώλησης κατοικιών στην Ισπανία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε το 2016 για την αγορά κατοικίας της Ισπανίας, καθώς ο μέσος όρος των τιμών αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας εκτιμήσεων Tinsa, οι τιμές πώλησης ενισχύθηκαν κατά 2,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2015), ενώ συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η άνοδος ήταν της τάξεως του 1,1%. Στις μεγάλες πόλεις της χώρας, οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 2,9% σε ετήσια βάση, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος εντοπίζεται στις Βαλεαρίδες Νήσους και στα Κανάρια Νησιά, δηλαδή τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 5,4% σε μηνιαία βάση και κατά 3,2% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Tinsa, οι παραπάνω περιοχές, αλλά και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1%, είχαν και τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς στις μικρότερες πόλεις της χώρας, η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη κάνει την εμφάνισή της. Αντιθέτως, εκεί οι μέσες τιμές μειώθηκαν κατά 2,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015.

Πάντως, παρά τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, οι μέσες τιμές παραμένουν σε επίπεδο 41% χαμηλότερο από το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2007, στο απόγειο της αγοράς. Μάλιστα, στις περιοχές της Μεσογείου οι τιμές είναι 48% χαμηλότερες σε σχέση με το υψηλότερο σημείο τους, ενώ στις μεγάλες πόλεις η απόκλιση είναι της τάξεως του 44,2%. Αντιθέτως, στις Βαλεαρίδες, οι σημερινές τιμές είναι 29,1% χαμηλότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες του 2007.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, το σημερινό επίπεδο των τιμών ενδείκνυται για να αποκτήσει κανείς νέα κατοικία, γεγονός που αντανακλάται πλέον και στο ύψος των αγοραπωλησιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ισπανίας (ΙΝΕ), το 2015 πουλήθηκαν 318.055 κατοικίες, αριθμός υψηλότερος κατά 11% σε σχέση με το 2014, όταν αντίστοιχα είχε καταγραφεί άνοδος κατά 4%. Παράλληλα, ήταν και η πρώτη φορά που ξεπεράστηκε το όριο των 300.000 συναλλαγών κατοικιών από την αρχή της κρίσης. Το 2012 και το 2013 οι αγοραπωλησίες δεν είχαν ξεπεράσει τις 260.000. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το 2007 πωλούνταν πάνω από 700.000 κατοικίες ετησίως, δείγμα της «φούσκας» που είχε δημιουργηθεί στην ισπανική αγορά κατοικίας. Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η σταθερή βελτίωση στον αριθμό των αγοραπωλησιών τα τελευταία χρόνια σηματοδοτεί την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς, η οποία υποχωρούσε συνεχώς την περίοδο από το 2008 έως και το 2013, και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό ετησίως. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 2015 αποτέλεσε τον πρώτο χρόνο κατά τον οποίο οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν κάθε μήνα σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT