Σύντομα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΟΣΑ: Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ

Τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του φόρου περιουσίας, εννοώντας και πέραν των ακινήτων που σήμερα βαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, συστήνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση αναφέρεται ότι ο φόρος ακινήτων μπορεί να βελτιωθεί μέσα από έναν συνδυασμό αλλαγών στη φορολογική διοίκηση αλλά και νομοθετικών παρεμβάσεων. Αυτές θα πρέπει να είναι η περίληψη όλων των μορφών ακινήτων στον φόρο, ώστε να ενισχυθεί η ισότητα μεταξύ των φορολογουμένων. Επί της ουσίας, ο ΟΟΣΑ φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με την άποψη που έχει διατυπώσει και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ και κυρίως για την αύξηση της επιβάρυνσης των εκτός σχεδίου εκτάσεων που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και που σήμερα φορολογούνται σχεδόν «συμβολικά», σε αντιδιαστολή με τη σαφώς υψηλότερη επιβάρυνση των αστικών περιουσιών. Επίσης, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθούν τα κίνητρα για επενδύσεις σε ακίνητα.

«Πράσινο φως» για την επένδυση της Minoan στη Σητεία

Υστερα από δύο και πλέον δεκαετίες, το επενδυτικό σχέδιο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ για την ανάπτυξη της έκτασης 22.120 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου φαίνεται πως εισέρχεται σε οριστική τροχιά υλοποίησης, δεδομένου ότι πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Σε σχετική της ανακοίνωση, η Minoan Group ανέφερε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός οργανωμένου θερέτρου στην περιοχή της Σητείας, συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών. Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πλάνο των 267 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία, γήπεδο γκολφ, υπαίθριο θέατρο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα υλοποιηθούν σε ειδικά οριοθετημένη περιοχή της τάξεως των 9.000 στρεμμάτων, το 75% της οποίας θα παραμείνει αδόμητο. Η εν λόγω έκταση θα πλαισιωθεί από μια ειδική ζώνη προστασίας, συνολικής επιφάνειας 13.000 στρεμμάτων. Η μέγιστη δόμηση δεν θα ξεπεράσει τις 108.000 τ.μ., μέγεθος που συνιστά αναλογία 1 κλίνης για κάθε 11 στρέμματα, δείγμα της ηπιότητας της δόμησης που έχει υιοθετηθεί. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 1.200 νέες θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι θα προκύψουν και επιπλέον 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας σε συναφείς κλάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT