Πρόσωπα και πράγματα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύντομα νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμησης κατ’ οίκον»

Νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς το προηγούμενο ολοκληρώθηκε με πληθώρα αιτήσεων σε εκκρεμότητα και όντας ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα του είδους. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μιχάλης Βερροιόπουλος τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα θα επιδιωχθεί να είναι λιγότερο γραφειοκρατικό, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη το μέγεθος του κτιρίου, την έκταση των παρεμβάσεων και την κλιματική ζώνη. Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ενταχθούν σε αυτό και οι επενδύσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος και οι οποίες δεν προχώρησαν, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Αντικείμενο του νέου προγράμματος θα είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε κατοικίες.

Μειώθηκε 10,1% ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές

Μείωση κατά 10,1% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2015, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2014 και έναντι αύξησης της τάξεως του 18,1% που είχε σημειωθεί κατά τη σχετική σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013. Σύμφωνα, πάντως, με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει και μια νότα αισιοδοξίας για τη σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου, καθώς ο εν λόγω δείκτης του τελευταίου τριμήνου του 2015 ενισχύθηκε κατά 57,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και έναντι αύξησης κατά 27,4% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2014. Αντίστοιχα, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης παραγωγής στις κατασκευές (ώστε να λαμβάνει υπόψη περιοδικά γεγονότα, όπως γιορτές και καιρικές συνθήκες), σε επίπεδο τριμήνου, σημείωσε βελτίωση 16,8%.

Οριακή άνοδος 0,2% στις νέες οικοδομές στην Ιαπωνία

Απρόσμενη άνοδο σημείωσαν οι ενάρξεις νέων οικοδομών κατοικιών στην Ιαπωνία κατά τον Ιανουάριο, καθώς αυξήθηκαν, έστω και οριακά, κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό προέκυψε από τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το αρμόδιο υπουργείο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που προέβλεπαν υποχώρηση κατά 0,3%, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο είχε καταγραφεί πτώση της τάξεως του 1,3%. Με βάση τον ρυθμό των ενάρξεων του πρώτου μήνα του έτους, υπολογίζεται ότι στο σύνολο του έτους (αναγωγή των στοιχείων σε 12μηνη βάση) θα ξεκινήσουν συνολικά 873.000 νέες οικοδομές, έναντι 860.000 που ήταν ο σχετικός ρυθμός τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η αρχική εκτίμηση ανέφερε ότι ο Ιανουάριος θα ολοκληρωνόταν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως των 862.000 νέων ενάρξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT