Επενδύθηκαν πάνω από 40,7 δισ. στην αγορά κατοικίας της Ευρώπης

Επενδύθηκαν πάνω από 40,7 δισ. στην αγορά κατοικίας της Ευρώπης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 40,7 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην αγορά κατοικίας της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του 2015, ποσό που αποτελεί ετήσια άνοδο της τάξεως του 57% και ξεκάθαρο δείγμα της αύξησης του πληθυσμού και της μετακίνησης όλο και περισσότερων ανθρώπων από την ύπαιθρο στις μεγάλες πόλεις σε πολλές χώρες της ηπείρου, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί και η ζήτηση για κατοικίες. Η αυξανόμενη αυτή τάση θα οδηγήσει στη συγκέντρωση του 80% του πληθυσμού της Ευρώπης στις μεγάλες πόλεις έως το 2050, αναφέρει έκθεση της Savills, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στις ήδη ταχύτατα αναπτυσσόμενες πόλεις του Λονδίνου, του Παρισιού, του Αμστερνταμ, της Μαδρίτης και της Στοκχόλμης, όπως επίσης και μιας σειράς πόλεων στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της αυξημένης ζήτησης, ήδη, στις παραπάνω πόλεις έχει αρχίσει να αυξάνεται το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για την απόκτηση συγκροτημάτων κατοικιών και διαμερισμάτων. Αλλωστε, υπάρχουν πολιτικές πρωτοβουλίες και θεσμικές παρεμβάσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στην αγορά κατοικίας, προκειμένου να αναπτυχθούν τα απαραίτητα ακίνητα για την κάλυψη των όλο και μεγαλύτερων στεγαστικών αναγκών. Σύμφωνα με την κ. Ερη Μητσοστεργίου, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών μελετών για λογαριασμό της Savills, «η αγορά ενοικιάσεων έχει αναπτυχθεί σημαντικά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά, είτε λόγω ανάγκης είτε από επιλογή, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι ανάλογη ή και υψηλότερη εκείνης για αγορά κατοικιών, ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες με παραδοσιακά υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης». Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις σε συγκροτήματα διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί σε μέγεθος και σημασία, ως μια μορφή εναλλακτικής επένδυσης στην αγορά ακινήτων. Αλλωστε, η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς κατοικιών γεννά θετικές προοπτικές υπεραξιών και περαιτέρω αύξησης των ενοικίων.

Η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για τέτοιου είδους επενδύσεις, με τον όγκο των συναλλαγών να αυξάνεται κατά σχεδόν 65% το 2015, αγγίζοντας τα 22,5 δισ. Η μεγαλύτερη άνοδος αφορούσε τις δευτερεύουσες πόλεις, ενώ το 90% των αγορών, που ως επί το πλείστον αφορούσαν εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης κατοικιών, παρά μεμονωμένα ακίνητα, πραγματοποιήθηκε από Γερμανούς θεσμικούς επενδυτές. Οι προοπτικές της γερμανικής αγοράς κατοικίας παραμένουν εξαιρετικές, δεδομένου ότι η προσφορά εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τις περίπου 350.000 – 400.000 κατοικίες που απαιτούνται ετησίως για την κάλυψη των αναγκών στέγασης στο μέλλον. Αντίστοιχα, η ισπανική αγορά κατοικίας συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ εκείνων που ξεχώρισαν το 2015, μετά από οκτώ χρόνια πτώσης, με τις τιμές να είναι σήμερα 40% χαμηλότερες από το 2007. Οι πλέον δυναμικοί επενδυτές προέρχονται από τη Μεγ. Βρετανία και τις ΗΠΑ και εστιάζουν σε εργατικές κατοικίες και συγκροτήματα διαμερισμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT