Με κεφάλαια 1,2 τρισ. ευρώ θα «τρέξει» φέτος η παγκόσμια αγορά ακινήτων

Με κεφάλαια 1,2 τρισ. ευρώ θα «τρέξει» φέτος η παγκόσμια αγορά ακινήτων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά κεφάλαια 1,2 τρισ. ευρώ αναμένεται να διακινηθούν στην παγκόσμια αγορά ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2016, ποσό που σηματοδοτεί αύξηση της τάξεως του 4% σε σχέση με το 2015. Η άνοδος αυτή αναμένεται να τροφοδοτηθεί από την αύξηση της ρευστότητας, αλλά και τη διατήρηση υψηλής ζήτησης, καθώς υπάρχουν επενδυτές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις κινήσεις τους στην αγορά ακινήτων. Αυτά επισημαίνει σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield, σύμφωνα με την οποία το 2015 ο όγκος των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων υποχώρησε ελαφρώς κατά 2%, σε 1,16 τρισ. ευρώ, κάτι που δεν είχε συμβεί από το 2009. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κάμψη των αγοραπωλησιών οικοπέδων στην Ασία, καθώς οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων περιόρισαν τις επενδύσεις τους, ως αποτέλεσμα των ενδείξεων κορεσμού σε αρκετές αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν δεν υπολογίζονταν τα οικόπεδα, θα προέκυπτε αύξηση των συναλλαγών κατά 8%.

Ακόμα ένας λόγος που επηρέασε τον όγκο των συναλλαγών του 2015 ήταν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Για παράδειγμα, ενώ σε όρους δολαρίου η αξία των συναλλαγών υποχώρησε κατά 2%, σε όρους ευρώ προκύπτει αύξηση κατά 17%. Αυτό το χάσμα είναι ακόμα πιο χαρακτηριστικό στην αγορά της Ευρώπης, όπου σε όρους δολαρίου οι συναλλαγές ήταν αμετάβλητες, ενώ σε όρους ευρώ η αύξηση άγγιξε το 23%.

Σε κάθε περίπτωση, η Cushman & Wakefield αναμένει σημαντική άνοδο των συναλλαγών το 2016, καθώς προβλέπει αύξηση των τοποθετήσεων των θεσμικών επενδυτών στα ακίνητα, ως αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία και διαφόρων γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά και των έντονων διακυμάνσεων που καταγράφονται στις κεφαλαιαγορές. Οι παραπάνω παράγοντες αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα παγκοσμίως, σε μια περίοδο που υπάρχουν και αρκετοί πρόθυμοι πωλητές, οι οποίοι επιθυμούν να κεφαλαιοποιήσουν τις υπεραξίες που έχουν αποκομίσει τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών, στην Ευρώπη προβλέπεται αύξηση των συναλλαγών κατά 5%-10%. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι οι περισσότεροι αγοραστές θα κινηθούν σε μεγάλες πόλεις με υψηλό επίπεδο ρευστότητας και οικονομική ανάπτυξη, όπως το Σικάγο, το Λος Αντζελες και η Βοστώνη. Στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται επίσης η αύξηση των συναλλαγών, μετά την πτώση του 2015, καθώς έχει αρχίσει να αυξάνεται σταθερά η ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT