Τη δεύτερη ακριβότερη αγορά κατοικίας στον κόσμο έχει το πριγκιπάτο του Μονακό

Τη δεύτερη ακριβότερη αγορά κατοικίας στον κόσμο έχει το πριγκιπάτο του Μονακό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη ακριβότερη αγορά κατοικίας παγκοσμίως διαθέτει το πριγκιπάτο του Μονακό, πίσω μόνο από εκείνη του Χονγκ Κονγκ, διατηρώντας αναλλοίωτες την αίγλη και την υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρει. Συγκεκριμένα, το κόστος απόκτησης μιας υπερπολυτελούς κατοικίας στο Μονακό αγγίζει πλέον τις 90.900 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Χονγκ Κονγκ το αντίστοιχο κόστος διαμορφώνεται σε 109.800 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Savills World Research, κατά τη διάρκεια του 2015 καταγράφηκαν αγοραπωλησίες συνολικής αξίας 2,25 δισ. ευρώ στην αγορά κατοικίας του Μονακό. Ωστόσο, η ίδια η αγορά είναι ιδιαίτερα μικρή, καθώς δεν πουλήθηκαν περισσότερες από 547 κατοικίες, παρότι ακόμα και αυτές απαρτίζουν το 4% του συνολικού αποθέματος κατοικιών του πριγκιπάτου. Από το ποσό των 2,25 δισ. ευρώ, το 20% αφορούσε συναλλαγές νεόδμητων κατοικιών, οι οποίες όμως σε απόλυτο αριθμό δεν ξεπέρασαν το 7% των κατοικιών που άλλαξαν χέρια πέρυσι. Σημειωτέον ότι η μέση κατοικία στο Μονακό αλλάζει ιδιοκτήτη κάθε 37 χρόνια, τη στιγμή που οι πολυτελείς κατοικίες στο κέντρο του Λονδίνου αποκτούν νέο κάτοχο κάθε 20 χρόνια.

5,8% ετήσια αύξηση

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά το 2015 η μέση τιμή πώλησης ακινήτων στο Μονακό άγγιξε τα 2,1 εκατ. ευρώ, τιμή υψηλότερη κατά 5% σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών στο πριγκιπάτο διαμορφώνεται σε 5,8%. Σύμφωνα με την έρευνα της Savills, το Μονακό εξακολουθεί να είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για τους εύπορους πολίτες ανά τον κόσμο, συγκεντρώνοντας όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας των τιμών και τα επόμενα χρόνια. Οπως επισημαίνεται, η ισχυρή τοπική οικονομία απασχολεί περισσότερους ανθρώπους από εκείνους που μπορούν να στεγαστούν στο ίδιο το Μονακό, ενώ η υψηλή ζήτηση τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικά ακίνητα δεν μπορεί να καλυφθεί από την υφιστάμενη προσφορά. Μάλιστα, η αναντιστοιχία αυτή μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεν προβλέπεται να αλλάξει σύντομα, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι η διαθέσιμη γη για ανοικοδόμηση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Για τον σκοπό αυτό, αναμένεται η απελευθέρωση επιπλέον 60.000 τ.μ. γης έως το 2025, δείγμα των δυσκολιών που καταγράφονται.

Σύγκριση με Σιγκαπούρη

Η Savills επιχειρεί και μια ενδιαφέρουσα σύγκριση μεταξύ του Μονακό και της Σιγκαπούρης, που είναι οι μοναδικές δύο πόλεις που φιλοξενούν αγώνες της Φόρμουλα 1 στους δρόμους τους τα τελευταία χρόνια. Οπως προκύπτει, οι αξίες των πολυτελών διαμερισμάτων με δύο υπνοδωμάτια στους δρόμους του Μονακό είναι σχεδόν εννέα φορές υψηλότερες από ανάλογων προδιαγραφών ακίνητα της Σιγκαπούρης (αφορά ακίνητα με πρόσοψη στους δρόμους από τους οποίους διέρχονται τα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια των αγώνων). Αν προστεθεί η αξία όλων των εν λόγω ακινήτων στο Μονακό, το τελικό ποσό αγγίζει το ιλιγγιώδες μέγεθος των 3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT