Μεγάλο ενδιαφέρον για τα εξοχικά στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα εξοχικά στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθέρμανση της ζήτησης για την αγορά εξοχικής κατοικίας στη δημοφιλέστερη περιοχή της Πορτογαλίας, το Αλγκάρβε, διαπιστώνει σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εύκολη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, η σημαντική αναβάθμιση των τοπικών υποδομών, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και οι προσιτές τιμές έχουν συνθέσει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό σκηνικό για την τόνωση της ζήτησης στην αγορά εξοχικής κατοικίας, τόσο στο Αλγκάρβε όσο και συνολικά στην Πορτογαλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2008 μέχρι το αποκορύφωμα της κρίσης, στο τέλος του 2014, οι τιμές πώλησης εξοχικών, ακόμη και σε ορισμένες από τις δημοφιλέστερες περιοχές της χώρας, υποχώρησαν έως 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ιδίως το 2013, οι πωλητές αναπροσάρμοσαν τις ζητούμενες τιμές τους ώστε να είναι πιο προσιτές και να ανταποκρίνονται περισσότερο στη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής, οι αγοραπωλησίες ενισχύθηκαν σημαντικά. Μάλιστα, το 2015 οι αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών στο Αλγκάρβε αυξήθηκαν κατά 32%, ενώ και οι τιμές κατέγραψαν την πρώτη τους ετήσια άνοδο, αν και αυτή περιορίστηκε στις πιο πολυτελείς κατασκευές, που εκ των πραγμάτων απευθύνονται σε υψηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με την Knight Frank, στο Αλγκάρβε, η ζήτηση τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από Βρετανούς, Ιρλανδούς και Γερμανούς αγοραστές, ενώ ανοδική τάση καταγράφουν και οι αγοραστές από τη Γαλλία, τις σκανδιναβικές χώρες, την Κίνα, ακόμη και τη Νότια Αφρική. Ιδίως η άνοδος των αγοραστών από τη Γαλλία αποδίδεται στην ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των μη μόνιμων κατοίκων.

Συγκεκριμένα, το σχετικό θεσμικό πλαίσιο εξαιρεί όσους ξένους πολίτες διαμένουν στην Πορτογαλία τουλάχιστον 183 ημέρες ετησίως ή όσους έχουν την κύρια κατοικία τους στη χώρα από την απόδοση φόρου εισοδημάτων, που έχουν αποκτηθεί εκτός Πορτογαλίας, όπως π.χ. συντάξεις, μισθούς και υπεραξίες. Το εν λόγω φορολογικό κίνητρο έχει ισχύ για 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής σε όσους πολίτες εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ είχε ανασταλεί τον Αύγουστο του 2015, λόγω σκανδάλων, δωροδοκιών και «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος». Πλέον, έπειτα από ορισμένες αλλαγές, το πρόγραμμα έχει επαναλειτουργήσει και μάλιστα μόνο κατά τον Απρίλιο εγκρίθηκαν 850 εκκρεμείς αιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT