Εκτινάχθηκαν 21% οι τιμές κατοικιών στο Αμστερνταμ το πρώτο τρίμηνο του 2016

Εκτινάχθηκαν 21% οι τιμές κατοικιών στο Αμστερνταμ το πρώτο τρίμηνο του 2016

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια υπερθέρμανσης έχει αρχίσει να καταγράφει η αγορά κατοικίας στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, καθώς κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου οι αξίες εκτινάχθηκαν με ρυθμό της τάξεως του 21% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σύμφωνα με σχετική αναφορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills Plc, η αύξηση αυτή είναι ανησυχητική, αν και όπως τονίζεται κύριος λόγος της μεγάλης ανόδου είναι η έλλειψη προσφοράς. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 50% των κατοικιών στην ολλανδική πρωτεύουσα ανήκει σε αφιλοκερδή ιδρύματα, καθώς προορίζονται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών στέγασης. Το αποτέλεσμα είναι να μην αναπτύσσεται επαρκής αριθμός νέων κατοικιών, ώστε να καλύψει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των κατοικιών στο Αμστερνταμ υποχώρησαν κατά 14% στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, ωστόσο πλέον έχουν ανακάμψει ταχύτατα, όντας πλέον σε επίπεδο υψηλότερο συγκριτικά με το επίπεδο όπου βρίσκονταν την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί δεν αναμένουν πτώση των τιμών, αφού, πέραν των άλλων, η Ολλανδία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες όπου οι αγοραστές μπορούν να δανειοδοτούνται ακόμη και πάνω από το 100% της αξίας του ακινήτου που σχεδιάζουν να αποκτήσουν και χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια προκαταβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT