Ασιάτες επενδυτές «ψηφίζουν» Λονδίνο και μετά το Brexit

Ασιάτες επενδυτές «ψηφίζουν» Λονδίνο και μετά το Brexit

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το τελευταίο διάστημα η βρετανική αγορά ακινήτων να κλυδωνίζεται από τις συνέπειες του Brexit, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αίφνης αποτελεί και το μεγαλύτερο ρίσκο που μπορεί να πάρει ένας επενδυτής. Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτονται αρκετοί εύποροι ιδιώτες, κυρίως από χώρες της Ασίας, οι οποίοι παραμένουν θετικοί για τις προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς, ιδίως μετά τη σημαντική πτώση της βρετανικής στερλίνας. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE Ασίας, τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί αύξηση των ενδιαφερομένων για την απόκτηση ακινήτων στη Βρετανία και ιδίως στο Λονδίνο, καθώς, όπως τονίζεται, αρκετοί επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν τη βρετανική πρωτεύουσα ασφαλή επενδυτικό προορισμό. Ασφαλώς, την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται όλοι, καθώς αρκετές συμφωνίες αγοραπωλησίας ακινήτων που είχαν υπογραφεί πριν από το δημοψήφισμα, πλέον ολοκληρώνονται σε χαμηλότερο τίμημα, καθώς οι αγοραστές είχαν συμπεριλάβει στα σχετικά συμβόλαια όρο που προέβλεπε μείωση της τιμής σε περίπτωση ενός Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ασιάτες επενδυτές επενδύουν απευθείας σε διαμερίσματα και κατοικίες και λιγότερο σε άλλες έμμεσες μορφές επένδυσης, όπως π.χ. τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων, ή οι μετοχές επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, γεγονός που τους καθιστά και λιγότερο εκτεθειμένους στις «αναταράξεις» που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε τέτοιες μορφές επένδυσης, καθώς πολλοί επενδυτές επιχειρούν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την CBRE Research, κατά τη διάρκεια του 2015, οι επενδυτές από τις χώρες της Ασίας τοποθέτησαν συνολικά κεφάλαια 23,5 δισ. ευρώ μόνο για την απόκτηση ακινήτων στο κέντρο του Λονδίνου, με το μερίδιό τους μεταξύ των υπόλοιπων ξένων επενδυτών να διαμορφώνεται σε 19%.

Παράλληλα, φαίνεται να συμμερίζονται απόψεις όπως αυτή της εταιρείας Gaw Capital Partners, που θεωρεί ότι το Λονδίνο θα παραμείνει χρηματοοικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης, που δύσκολα θα αντικατασταθεί από το Παρίσι, ή τη Φρανκφούρτη. Παράλληλα, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων έχουν πλέον «παγώσει» κάθε σχέδιο ανάπτυξης γραφείων λόγω Brexit, με αποτέλεσμα, αν δεν υπάρξει ιδιαίτερη φυγή στελεχών και εταιρειών εκτός Αγγλίας, οι προοπτικές της αγοράς γραφείων να προδιαγράφονται θετικές, ιδίως αν συνυπολογιστεί ότι ο δείκτης διαθεσιμότητας κενών γραφείων κυμαίνεται μεταξύ 4% και 5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT