Σχέδια ευρωπαϊκών πόλεων για υποδοχή εταιρειών από Βρετανία

Σχέδια ευρωπαϊκών πόλεων για υποδοχή εταιρειών από Βρετανία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση της ζήτησης γραφείων στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης αποχώρησης εταιρειών από το Λονδίνο αναμένουν ήδη όμιλοι παροχής υπηρεσιών στέγασης επιχειρήσεων, όπως η Regus, η οποία μισθώνει γραφεία σε τρίτους, προσφέροντας παράλληλα πακέτα υποστήριξης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία, ήδη έχει προβεί σε επιτάχυνση των σχεδίων επέκτασης των διαθέσιμων γραφείων της στη Φρανκφούρτη, στη Γερμανία, αναμένοντας σημαντική άνοδο της ζήτησης, κυρίως από εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που θα αποχωρήσουν από τη βρετανική πρωτεύουσα, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αντίστοιχα, η εταιρεία καταγράφει, ακόμα και τώρα, αύξηση της ζήτησης για μίσθωση των χώρων της στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πόλεις όπως το Παρίσι, το Δουβλίνο, το Αμστερνταμ και η Φρανκφούρτη αναμένεται να είναι οι βασικές «υποδοχείς» των τραπεζών που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν, ή έστω να μειώσουν τη φυσική τους παρουσία στο Λονδίνο. Οπως εκτιμά η PriceWaterhouseCoopers, είναι πιθανή η απώλεια έως 100.000 θέσεων εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έως το 2020, ως αποτέλεσμα του Brexit. Αν αυτές οι θέσεις καταλήξουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, αναμένεται να δημιουργηθεί ανάγκη για επιπλέον 1 εκατ. τ.μ. γραφείων, αναφέρει η Capital Economics, σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Το όφελος για τις αγορές γραφείων θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σήμερα το ποσοστό διαθέσιμων κενών χώρων γραφείων είναι αρκετά υψηλό, μιας και κυμαίνεται από 13% στο Αμστερνταμ έως 9% σε Φρανκφούρτη και Δουβλίνο. Την ίδια στιγμή, τα κενά γραφεία στο Σίτι του Λονδίνου δεν ξεπερνούν το 4% του συνόλου του αποθέματος γραφειακών χώρων, ενώ στο Χονγκ Κονγκ το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 2,2%. Αναμένοντας όμως άνοδο της ζήτησης, εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων όπως η Tishman Speyer Properties σχεδιάζουν την ανάπτυξη επιπλέον 450.000 τ.μ. γραφείων τα επόμενα τρία χρόνια, μόνο στην αγορά της Φρανκφούρτης. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ακόμη κι αν μόλις το 5% των περίπου 700.000 τραπεζικών στελεχών που εδρεύουν στο Λονδίνο, μετακινηθεί στη γερμανική πόλη, η επίδραση στην αγορά γραφείων θα ήταν τεράστια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα τα ενοίκια στη Φρανκφούρτη είναι περίπου 60% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στο Σίτι του Λονδίνου, δημιουργώντας ένα επιπλέον κίνητρο στις εταιρείες να μετακινήσουν τουλάχιστον μέρος των δραστηριοτήτων τους εκτός Μεγ. Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT