Στα υψηλά της τελευταίας 8ετίας οι αγοραπωλησίες κατοικιών στη Γαλλία το 2016

Στα υψηλά της τελευταίας 8ετίας οι αγοραπωλησίες κατοικιών στη Γαλλία το 2016

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο σημείο από το 2008 βρέθηκε ο όγκος των αγοραπωλησιών κατοικιών στη Γαλλία κατά το 2016, καθώς οι συναλλαγές κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 15%, αναφέρει σχετική έκθεση της ένωσης συμβολαιογράφων της χώρας, όπου τονίζεται ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι προχώρησαν εν τέλει σε αγορές κατοικιών πέρυσι, καθώς θέλησαν να επωφεληθούν από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τις ελκυστικές τιμές πώλησης σε μια περίοδο κατά την οποία εκτιμάται ότι ο κύκλος της πτώσης των αξιών έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση, εκτιμάται πως οι τιμές των κατοικιών στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 0,6% το 2016, ενώ ο ρυθμός ανόδου των αξιών αναμένεται να επιταχυνθεί το 2017, αγγίζοντας το 2% για τα διαμερίσματα και το 2,7% για τις μονοκατοικίες/μεζονέτες. Ασφαλώς, όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια, παρατηρούνται αρκετές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Για το 2016, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις πόλεις Μπορντό, Νάντη και Τουλούζη, ξεπερνώντας το 6%, ενώ για το 2017 οι συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι οι αξίες των κατοικιών θα αυξηθούν από 2% έως 3% επιπλέον.

Πλήγμα από Brexit

Εξίσου θετική εικόνα για την πορεία της αγοράς κατοικίας στη Γαλλία αποτυπώνουν και οι μεσίτες. Ο μεγαλύτερος μεσιτικός σύνδεσμος της χώρας, Leggett Immobilier, αναφέρει ότι φέτος οι συναλλαγές αυξήθηκαν εκ νέου, μετά το 2015, που θεωρήθηκε έτος-ρεκόρ για τις αγοραπωλησίες. Μάλιστα, η εικόνα θα μπορούσε να ήταν ακόμα θετικότερη, εάν δεν είχε υποχωρήσει η ζήτηση από τους αγοραστές από τη Μεγ. Βρετανία, οι οποίοι «πάγωσαν» τις κινήσεις τους μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιουνίου για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τους μεσίτες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, η ζήτηση από τη Μεγ. Βρετανία ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, προτού καταγράψει κάμψη κατά 19% στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

Υψηλή ζήτηση για εξοχικά

Πάντως, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των μεσιτών, μεγαλύτερη ήταν η επίδραση των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών στον αριθμό των αγοραπωλησιών κατοικιών, παρά οι οικονομικές ή πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν.

Επίσης, άλλη μία τάση του 2016 ήταν η αύξηση των ενδιαφερόμενων αγοραστών εξοχικών κατοικιών και η μείωση του αριθμού των συνταξιούχων υποψήφιων αγοραστών. Θα πρέπει να σημειωθεί και το ότι η κάμψη της ζήτησης από τη Μεγ. Βρετανία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο του αγοραστικού ενδιαφέροντος από άλλες χώρες, όπως οι σκανδιναβικές, αλλά και τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Αναφορικά με τις προοπτικές του 2017, οι μεσίτες είναι εν γένει αισιόδοξοι για περαιτέρω αύξηση των αγοραπωλησιών, αν και προειδοποιούν πως οι γενικές προεδρικές εκλογές στη χώρα, όπως επίσης και οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γερμανία και Ολλανδία, είναι πιθανό να «φρενάρουν» την αγορά κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT