Σε ένα δωδεκάμηνο οι τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 8,6%

Σε ένα δωδεκάμηνο οι τιμές των ακινήτων στην Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 8,6%

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά πλήρους ανάπτυξης έχει επανέλθει η αγορά κατοικίας στην Ιρλανδία, καθώς, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, κατά το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2015 – Νοεμβρίου 2016 η αύξηση των τιμών άγγιξε το 8,6% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν μάλιστα η σχετική άνοδος δεν είχε ξεπεράσει το 4,2%. Τον Νοέμβριο του 2016, η αύξηση των αγοραπωλησιών ήταν της τάξεως του 12,3% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω αύξηση των τιμών έχει διαδραματίσει η θεσμοθέτηση ενός προγράμματος για την παροχή διευκολύνσεων και φορολογικών κινήτρων για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, όπως επίσης και η χαλάρωση των όρων δανειοδότησης. Στο Δουβλίνο, η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 5,9%, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται σε 387.851 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,8%, με τη μέση τιμή να αγγίζει τις 237.842 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, στο σύνολο της χώρας, οι αξίες των κατοικιών παραμένουν 31,5% χαμηλότερα από το προηγούμενο ανώτερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2007, πριν δηλαδή ξεκινήσει η πολυετής πτώση τους που ολοκληρώθηκε το 2013. Από τότε και μέχρι σήμερα, η αύξηση έχει αγγίξει το 50,2%, ενώ ειδικά στο Δουβλίνο η άνοδος έχει ανέλθει στο 65,8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT