Απαγορευτικό το Μανχάταν, οι αγοραστές στρέφονται στο Μπρούκλιν

Απαγορευτικό το Μανχάταν, οι αγοραστές στρέφονται στο Μπρούκλιν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άλλες συνοικίες της Νέας Υόρκης στρέφονται οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές κατοικιών, οι οποίοι θεωρούν ότι οι τιμές στο Μανχάταν παραμένουν σε μη ρεαλιστικό επίπεδο.

Ετσι, περιοχές όπως το Μπρούκλιν κυρίως, και δευτερευόντως το Κουίνς, έχουν εξελιχθεί σε «υποδοχείς» της ζήτησης αυτής, η οποία ενώ αρχικά αφορούσε το Μανχάταν, εντέλει κατευθύνεται σε άλλα σημεία της πόλης. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της εκτιμητικής εταιρείας Miller Samuel και του μεσιτικού γραφείου Douglas Elliman Real Estate, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου πωλήθηκαν συνολικά 2.582 διαμερίσματα στο Μπρούκλιν, μια αύξηση της τάξεως του 22%. Αντίστοιχα, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στο ποσό-ρεκόρ των 750.000 δολαρίων (701.000 ευρώ), καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 15%. Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης είναι και το ότι τα διαθέσιμα προς πώληση διαμερίσματα στο Μπρούκλιν στο τέλος Δεκεμβρίου δεν ξεπέρασαν τα 2.232, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 31% σε ετήσια βάση, αποτελώντας παράλληλα τον μικρότερο αριθμό που καταγράφεται από το 2008, όταν ξεκίνησε η συλλογή των σχετικών στοιχείων από τις δύο εταιρείες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η υψηλή ζήτηση που καταγράφεται για την αγορά του Μπρούκλιν οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά του Μανχάταν παρουσιάζει υπερπροσφορά ακινήτων, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να στρέφονται με ευκολία σε άλλες εναλλακτικές, ιδίως από τη στιγμή που κρίνουν ότι οι ζητούμενες τιμές είναι υπερβολικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μέσες τιμές πώλησης κατοικιών στο Μανχάταν υποχώρησαν κατά 8,7% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, παραμένοντας όμως στο υψηλό επίπεδο του 1,05 εκατ. δολαρίων (980.000 ευρώ). Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία των Miller Samuel και Douglas Elliman Real Estate, η εν λόγω πτώση ήταν η πρώτη που καταγράφεται από τις αρχές του 2015 και η μεγαλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 2012, όταν η πτώση είχε διαμορφωθεί σε 8,1%. Πλέον, οι πωλητές στο Μανχάταν καλούνται να προσγειωθούν στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, καθώς το αυξανόμενο απόθεμα απούλητων κατοικιών σημαίνει ότι η διαπραγματευτική δύναμη έχει επιστρέψει στα χέρια των υποψήφιων αγοραστών. Αλλωστε, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών υποχωρούν συνεχώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε τριμήνων, δείγμα της πτωτικής πορείας της ζήτησης. Ηδη οι προσφερόμενες εκπτώσεις σε σχέση με την αρχικά ζητούμενη τιμή προσέγγισαν το 4,7% κατά το τέταρτο τρίμηνο, έναντι 3,1% πριν από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT