Οι επενδυτές έχουν στραφεί σε εμπορικά ακίνητα περιφερειακών αγορών της Ευρώπης

Οι επενδυτές έχουν στραφεί σε εμπορικά ακίνητα περιφερειακών αγορών της Ευρώπης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 33,3 δισ. ευρώ επενδύθηκαν κατά το εννεάμηνο του 2016 για την απόκτηση εμπορικών ακινήτων (καταστήματα και εμπορικά κέντρα) στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε 15 χώρες που καλύπτονται από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το ύψος των επενδύσεων κατέγραψε πτώση της τάξεως του 28% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν πάντως είχε βρεθεί σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Οπως προκύπτει ωστόσο, με εξαίρεση τη σημαντική πτώση του όγκου των συναλλαγών στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, τη βρετανική, όπου η πτώση άγγιξε το 18%, και εκείνη της Γερμανίας, όπου η κάμψη διαμορφώθηκε σε 46%, μια σειρά από λιγότερο σημαντικές αγορές σημείωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, στην Ιταλία οι επενδύσεις για εμπορικά ακίνητα εκτινάχθηκαν κατά 119% σε 1,8 δισ. ευρώ. Επίσης, στην Ιρλανδία η αύξηση άγγιξε το 223% σε 1,46 δισ. ευρώ, ενώ στην Πολωνία εισέρρευσε 1,4 δισ. ευρώ, 126% περισσότερα από το εννεάμηνο του 2015. Πρόκειται για ξεκάθαρη στροφή των επενδυτών σε περιφερειακές αγορές, προς αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων. Αλλωστε, ήδη σε πόλεις όπως το Μιλάνο, το Λονδίνο, η Κοπεγχάγη, το Παρίσι, αλλά και στην Γερμανία, οι αποδόσεις κινούνται σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δείγμα της ανόδου των αξιών τα τελευταία χρόνια.

Ελλειψη ακινήτων

Σύμφωνα με την επικεφαλής αναλύτρια για την Ευρώπη, για λογαριασμό της Savills, η πτώση των συναλλαγών κατά το 2016 δεν οφείλεται στη μείωση της ζήτησης, αλλά στην έλλειψη διαθέσιμου αποθέματος ακινήτων προς πώληση, κυρίως δε χαρτοφυλακίων από εμπορικά καταστήματα ή κέντρα τα οποία ήταν περιζήτητα και το 2015, συμβάλλοντας στην επίτευξη επενδύσεων-ρεκόρ. Αλλη μία τάση που καταγράφει η Savills στην έρευνά της είναι ο όλο και εμφανέστερος διαχωρισμός της αγοράς εμπορικών ακινήτων, μεταξύ των καλύτερων και των λιγότερο προνομιακών τοποθεσιών. Για παράδειγμα, σε πόλεις όπου αναπτύσσονται διεθνείς αλυσίδες, η ζήτηση για τα καλύτερα ακίνητα αντανακλάται και στην άνοδο των ενοικίων. Ειδικότερα, στις Βρυξέλλες τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων στις εμπορικότερες οδούς έχουν αυξηθεί κατά 8%, στην Κοπεγχάγη κατά 5% (και κατά 11% στα εμπορικά κέντρα).

Αντίστοιχα, η ανοδική πορεία των ενοικίων καταγράφεται και σε δευτερεύουσες πόλεις, όπου οι τιμές δεν έχουν ακόμα ανακάμψει από την πρόσφατη κρίση, όπως για παράδειγμα στο Δουβλίνο, όπου η αύξηση αγγίζει το 3%.

Προβλέψεις για το 2017

Οσον αφορά το 2017, οι αναλυτές της Savills προβλέπουν περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων, ιδίως στα περιζήτητα εμπορικά σημεία, ενώ κάνουν λόγο για σημαντική άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες εμφανίζονται φέτος πρόθυμοι να εξέλθουν της αγοράς, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT