Κινητικότητα στην κτηματαγορά της Αττικής

Κινητικότητα στην κτηματαγορά της Αττικής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι μοιάζει να αλλάζει στην αγορά κατοικίας της Αττικής τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με μαρτυρίες μεσιτών, οι οποίες συνεχώς πυκνώνουν, από τον Οκτώβριο και μετά έχει αρχίσει να καταγράφεται μια, μικρή έστω, κινητικότητα στην κτηματαγορά, καθώς δειλά δειλά γίνονται κάποιες πράξεις αγοραπωλησίας σε περιοχές, όπου μέχρι πρότινος αποτελούσαν «είδος υπό εξαφάνιση». Παράλληλα, όπως προκύπτει, οικοδομές που είχαν μείνει ημιτελείς, σε αναμονή καλύτερων ημερών, έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται εκ νέου, με τους κατασκευαστές να προχωρούν τις σχετικές εργασίες, καθώς όπως αναφέρουν, έχουν εξασφαλίσει την πώληση ενός ικανού αριθμού διαμερισμάτων, ώστε να θεωρείται βιώσιμη η επένδυσή τους.

Η αίσθηση αυτή έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στους επίσημους αριθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην Αθήνα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά το φετινό δεκάμηνο (περίοδος Ιανουαρίου-Οκτωβρίου) καταγράφει άνοδο της τάξεως του 21,5%. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια άνοδο που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία, δείγμα της βελτίωσης του κλίματος στην αγορά, με τους κατασκευαστές να εξασφαλίζουν κάποιες πωλήσεις, ώστε να προχωρήσουν στην ανέγερση νέων οικοδομών. Προς το παρόν, η τάση αυτή παρατηρείται κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μιας και πανελλαδικά, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα κατά το ίδιο διάστημα, εξακολουθεί να καταγράφει πτώση της τάξεως του 6,9% με βάση τον αριθμό των αδειών, κατά 5,6% με βάση την επιφάνεια και κατά 5,1% με βάση τον όγκο, αισθητά μειωμένη πάντως σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, όταν η υποχώρηση κινούνταν με διψήφιο ποσοστό.

Σε κάθε περίπτωση, η σχετική βελτίωση αποτυπώνεται και στον όγκο παραγωγής στις κατασκευές, ο οποίος κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 77,4% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, άνοδο της τάξεως του 55,5% σημείωσαν οι κατασκευές κτιρίων κάθε είδους, ενώ ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 94% σημειώθηκε στα έργα υποδομής. Συνολικά, κατά το φετινό εννεάμηνο, η παραγωγή στις κατασκευές κτιρίων εμφανίζει άνοδο κατά 19% και στις υποδομές κατά 29,8%. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καθίζηση του κλάδου είναι τέτοια, που ακόμα και λίγες νέες οικοδομές αρκούν για να αντιστρέψουν την εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το φετινό οκτάμηνο (Ιανουάριος-Αύγουστος) ολοκληρώθηκαν μόλις 4.853 νέες κατοικίες, όταν κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2007 είχαν κατασκευαστεί 71.936 κατοικίες, δηλαδή σχεδόν 15 φορές περισσότερες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν από το 10,8% το 2007 σε μόλις 0,8% το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT