Τελειώνει το «ράλι» τιμών στη Σουηδία εντός του 2017

Τελειώνει το «ράλι» τιμών στη Σουηδία εντός του 2017

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στο «ράλι» τιμών της αγοράς κατοικίας της Σουηδίας κατά το 2017 προβλέπει με σχετική της έκθεση η Nordea. Σύμφωνα με τους αναλυτές της σκανδιναβικής τράπεζας, με δεδομένο ότι το κόστος των στεγαστικών δανείων δεν προβλέπεται να υποχωρήσει άλλο, η ζήτηση αναμένεται να σταματήσει να αυξάνεται. Οπως ανέφερε σε σχετική αναφορά του ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea, κ. Αντρέας Βάλστρομ, ο κύριος λόγος για την ανάσχεση του ρυθμού ανόδου των τιμών πώλησης των κατοικιών θα είναι το ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα σταματήσουν να υποχωρούν. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές στη Σουηδία έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέσω της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων. Μόνο στη Στοκχόλμη, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 40% την τελευταία τριετία. Επίσης, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, με βάση τα σχετικά στοιχεία της Eurostat, στο σύνολο της χώρας, οι τιμές πώλησης κατοικιών ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 7,1%, έναντι 8,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 12,5% κατά τους πρώτους τρεις μήνες.

Κατά τον ίδιο, όπως προκύπτει από σχετική αναφορά στο Μπλούμπεργκ, αυτό θα είναι αρκετό για να ανακόψει την πορεία των τιμών και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την επιβράδυνση της αγοράς κατοικίας. Τα τραπεζικά στελέχη στη Σουηδία ανησυχούν ότι τα μέτρα που μελετώνται σε κεντρικό επίπεδο θα πλήξουν την ζήτηση σε σημείο τέτοιο που θα προκαλέσουν πτώση. Ο λόγος είναι ότι μία από τις βασικότερες παρεμβάσεις που εξετάζονται θα είναι η επιβολή ενός ανώτατου ορίου δανειοδότησης που θα συνδέεται με το εισόδημα του νοικοκυριού, γεγονός που ανησυχεί τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η πολιτική αρνητικών επιτοκίων που έχει ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει εκτινάξει το ιδιωτικό χρέος σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, καθώς τα νοικοκυριά έσπευσαν να επωφεληθούν της ευνοϊκής συγκυρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT