Πρόσωπα και πράγματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 75% η εισπραξιμότητα για τον ΕΝΦΙΑ

Εισπραξιμότητα που αγγίζει το 75% καταγράφει ο ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε έναν από τους πλέον επιτυχημένους φόρους για το ελληνικό Δημόσιο. Με βάση σχετικά στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, το 2016 από τον ΕΝΦΙΑ εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους περί τα 2,84 δισ. ευρώ, όταν ο ετήσιος στόχος είναι της τάξεως των 2,65 δισ. ευρώ. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι εισπράχθηκαν συνολικά έξι δόσεις ΕΝΦΙΑ, καθώς περιλαμβάνονταν και οι δύο τελευταίες δόσεις του σχετικού φόρου, που αφορούσε στη χρήση 2015. Ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που έπρεπε να εξοφληθεί εντός του 2016 ανέρχεται σε 3,8 δισ. Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατόρθωσαν να φανούν συνεπείς, σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τη σχετική οφειλή, θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με κατάσχεση του ακινήτου τους.

Ανοδικά η παραγωγή τσιμέντου το 2016

Ανοδο της τάξεως του 24,4% σημείωσε η παραγωγή τσιμέντου το 2016, κατορθώνοντας να «ξεκολλήσει» από το τέλμα των τελευταίων ετών. Ασφαλώς, η αύξηση αυτή δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα της ανόδου της εγχώριας ζήτησης, παρά τις σχετικά καλές επιδόσεις του κλάδου των δημοσίων έργων, αλλά από τις εξαγωγές, καθώς το 75% κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, δεδομένου ότι το ισχυρό δολάριο ευνοεί τη σχετική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγή παραμένει κατά πολύ χαμηλότερη από την ετήσια δυναμικότητα των εγχώριων εργοστασίων και θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, προκειμένου να ανακάμψει σε επίπεδα πιο κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών.

Αυξήθηκαν κατά 10% οι πωλήσεις κατοικιών στη Σιγκαπούρη

Συνολικά 8.136 κατοικίες πωλήθηκαν στη Σιγκαπούρη το 2016, μέγεθος αυξημένο σχεδόν κατά 10% σε σχέση με το 2015, όταν είχαν πωληθεί 7.440. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της αρμόδια αρχής της χώρας, τον Δεκέμβριο πωλήθηκαν 367 κατοικίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 σηματοδότησε τον τρίτο διαδοχικό χρόνο μείωσης των τιμών, καθώς αυτές υποχώρησαν κατά 3% και πλέον βρίσκονται σε επίπεδο 11% χαμηλότερο συγκριτικά με το ανώτατο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2013. Ασφαλώς, η Σιγκαπούρη παραμένει η δεύτερη ακριβότερη πόλη της Ασίας για την απόκτηση πολυτελούς κατοικίας, πίσω μόνο από το Χονγκ Κονγκ που είναι όμως και η ακριβότερη πόλη παγκοσμίως και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από την επόμενη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT