Explainer: Τι ξέρουμε έως τώρα για τα βορειοκορεατικά στρατεύματα στη Ρωσία

Explainer: Τι ξέρουμε έως τώρα για τα βορειοκορεατικά στρατεύματα στη Ρωσία

Ποια θα ήταν τα οφέλη για τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ από πιθανή αποστολή τους στο πεδίο και πώς θα επηρεάζονταν οι Ουκρανοί;

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα βορειοκορεατικά στρατεύματα που έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία έχουν αναπτυχθεί στη συνοριακή περιοχή του Κουρσκ, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου πραγματοποίησαν μια μεγάλη εισβολή τον Αύγουστο, όπως ανέφερε αυτή την εβδομάδα η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας.

Μετά τη Νότια Κορέα και την Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν κι εκείνες με τη σειρά τους την Πιονγιάνγκ για αποστολή των στρατευμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούνται από χιλιάδες άντρες, προκειμένου να βοηθήσουν τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως απορρίψει τις αναφορές αυτές ως «fake news». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, δεν αρνήθηκε χθες, Πέμπτη, ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, ενώ είπε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας με την Πιονγιάνγκ είναι υπόθεση που αφορά τη Μόσχα.

Ποιες είναι οι μέχρι τώρα αναφορές;

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι περίπου 12.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων 500 αξιωματικών και τριών στρατηγών, βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και εκπαιδεύονται σε πέντε στρατιωτικές βάσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα είχε αναπτύξει και παλαιότερα αξιωματικούς σε εδάφη εντός της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσική κατοχή.

«Πιστεύω πως έστειλαν πρώτα αξιωματικούς, ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση πριν αναπτύξουν στρατεύματα», είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι έχει εντοπίσει περίπου 3.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, που στέλνονται στη Ρωσία με σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην ανατολική πλευρά της χώρας για εκπαίδευση και εγκλιματισμό σε στρατιωτικές βάσεις, πιθανώς για να αναπτυχθούν μετέπειτα στο μέτωπο του πολέμου.

Η Νότια Κορέα αναφέρει επίσης ότι χρησιμοποίησε τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη για να ταυτοποιήσει μια αντιπροσωπεία δεκάδων Βορειοκορεατών αξιωματικών που επισκέφθηκαν περιοχές της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, για να προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με τους βαλλιστικούς πυραύλους KN-23 βορειοκορεατικής κατασκευής που έχουν εκτοξευθεί εναντίον στόχων στην εν λόγω περιοχή.

Μέλος της συγκεκριμένης αντιπροσωπείας είναι και ένα πρόσωπο «κλειδί» για την ανάπτυξη πυραύλων της Βόρειας Κορέας, που έχει ταυτοποιηθεί από αναλυτές ως ο Ρι Σονγκ Τζιν, ο οποίος εμφανίστηκε πέρυσι σε φωτογραφίες να συνοδεύει τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε εργοστάσια που φτιάχνουν πυραύλους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα στρατεύματα έχουν δοθεί ρωσικές στρατιωτικές στολές, όπλα και ψεύτικα έγγραφα ταυτοποίησης, ενόψει της ανάπτυξής τους στο πεδίο της μάχης.

Γιατί να βοηθήσει τη Ρωσία η Βόρεια Κορέα;

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πιονγιάνγκ τον Ιούνιο, ο Πούτιν υπέγραψε μια συμφωνία με τον Κιμ Γιοννγκ Ουν, η οποία –όπως είπε– συμπεριλαμβάνει μια ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας. ώστε η κάθε πλευρά να στηρίξει την άλλη σε περίπτωση εξωτερικής επιθετικότητας.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να επωφεληθεί με το να παράσχει όπλα και στρατεύματα, αποκτώντας εμπειρία από τις επιχειρήσεις σε ένα πεδίο μάχης.

Η Πιονγιάνγκ, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο βαρύτατων κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, φαίνεται, παράλληλα, να επιτυγχάνει σημαντικές εισαγωγές πετρελαίου και άλλων προϊόντων από τη Ρωσία, σύμφωνα με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και εικόνες από εμπορικούς δορυφόρους, οι οποίες αναλύθηκαν από ειδικούς.

Μια έκθεση από μια δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με την υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας εκτίμησε ότι ο Βορράς είναι πιθανό να κέρδισε περίπου 540 εκατ. δολάρια μέσω των πωλήσεων όπλων στη Ρωσία.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις;

Αντιπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, αποκάλεσε τις αναφορές αυτές «αστήριχτες φήμες».

Τη Δευτέρα, η Νότια Κορέα δήλωσε ότι διαμαρτυρήθηκε στον Ρώσο πρέσβη για την ανάπτυξη των στρατευμάτων. Η Σεούλ ανέφερε επίσης ότι εξετάζει αντίμετρα, όπως πιθανή επανεξέταση της στάσης της εναντίον της άμεσης αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Η Γερμανία και η Αυστρία κάλεσαν τους ανώτατους απεσταλμένους της Βόρειας Κορέας στις χώρες τους την Τετάρτη, προκειμένου να τους εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Παράλληλα, οι ηγέτες της Βρετανίας και της Φινλανδίας είπαν ότι η αξιοποίηση βορειοκορεατικών στρατευμάτων από τη Ρωσία θα ήταν μια ένδειξη «απελπισίας».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν στρατεύματα της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση της κατάστασης και να δεσμευτούν σε μια πολιτική λύση» στην Ουκρανία.

Ποιες είναι οι προκλήσεις για το Κίεβο;

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει δεκάδες πυραύλους βορειοκορεατικής κατασκευής, ενώ έχει λάβει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και αντιαρματικών ρουκετών, αναφέρουν η Νότια Κορέα, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, καθώς και ανεξάρτητοι ερευνητές.

Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να ενσωματώσει η Ρωσία τα βορειοκορεατικά στρατεύματα στο πεδίο. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι, όπως και στην περίπτωση των όπλων, ο ρόλος των στρατευμάτων δεν είναι πιθανό να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση, αλλά ίσως θα μπορούσε να παρατείνει χρονικά τη σύγκρουση.

«Η εμπόλεμη ζώνη της Ρωσίας έχει επεκταθεί σημαντικά, και με τις ουκρανικές δυνάμεις να προχωρούν ακόμη και εντός του ρωσικού εδάφους, τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο στην άμυνα εναντίον τέτοιων εισβολών», λέει ο Κιμ Γιονγκ-χιούν, από το Πανεπιστήμιο Dongguk της Νότιας Κορέας. «Ενώ η ανάμειξη της Βόρειας Κορέας μπορεί να μην είναι καθοριστική για τη Ρωσία, θα μπορούσε παρ’ όλα αυτά να συνεπάγεται σημαντική στήριξη».

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT