Ναΐμ Κασέμ: Τι γνωρίζουμε για τον νέο ηγέτη της Χεζμπολάχ

Ναΐμ Κασέμ: Τι γνωρίζουμε για τον νέο ηγέτη της Χεζμπολάχ

Ο Κασέμ, με το λευκό τουρμπάνι και την «ακόμη πιο ακραία» ρητορική συγκριτικά με τον Νασράλα, υπήρξε πολλές φορές το δημόσιο πρόσωπο της οργάνωσης

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χεζμπολάχ γνωστοποίησε σήμερα πως εξέλεξε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της, Ναΐμ Κασέμ, στη θέση του δολοφονημένου επικεφαλής της, Χασάν Νασράλα

Ο Κασέμ ήταν ο υπηρεσιακός ηγέτης της Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία του Χασάν Ναρσάλα από ισραηλινή επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν πολύ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του σιιτικού στρατιωτικού κινήματος.

Οπως και ο Νασράλα, έτσι και ο Κασέμ είναι ένα εκ των ιδρυτικών μελών του πολιτικού κόμματος αλλά και της ένοπλης ομάδας της Χεζμπολάχ, αλλά γενικώς θεωρείται λιγότερο χαρισματικός και διορατικός από τον Νασράλα.

Ναΐμ Κασέμ: Τι γνωρίζουμε για τον νέο ηγέτη της Χεζμπολάχ-1
Ανθρωποι σε μια καφετέρια στη Βηρυτό παρακολουθούν τον Ναΐμ Κασέμ να εκφωνεί ομιλία στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 [Φωτ.: REUTERS/ Mohamed Azakir].

Οι δημόσιες εμφανίσεις και το λευκό τουρμπάνι

Παρ’ όλα αυτά ο Κασέμ έχει υπάρξει πολλές φορές το δημόσιο πρόσωπο του κινήματος. Αφού ο Ναρσάλα αναγκάστηκε να κρυφτεί από φόβο μιας απόπειρας δολοφονίας εναντίον του από το Ισραήλ, εμφανιζόταν μόνο σε βιντεοσκοπημένες ομιλίες, ενώ ο Κασέμ εξακολουθούσε να εμφανίζεται σε συγκεντρώσεις και τελετές και παραχωρούσε συνεντεύξεις σε ξένους δημοσιογράφους.

Το 2005, ο Κασέμ έγραψε μια εκδοχή της ιστορίας της Χεζμπολάχ, η οποία θεωρήθηκε ως μία σπάνια «ματιά εκ των έσω» στη σιιτική οργάνωση. Επιπλέον, ο Κασέμ φοράει ένα λευκό τουρμπάνι, σε αντίθεση με τα μαύρα τουρμπάνια που φορούσαν ο Νασράλα και ο Σαφιεντίν, τα οποία υποδηλώνουν την ιδιότητά τους ως απογόνων του προφήτη Μωάμεθ.

Ο Μοχανάντ Χάγκε Αλί από τη δεξαμενή σκέψης Carnegie Middle East Center, η οποία ερευνά τη Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι ο Κασέμ θεωρείται από πολλούς ως «πιο ακραίος» από τον Νασράλα, τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Στην πράξη, ωστόσο, η ισχύς του εντός του κινήματος ήταν περιορισμένη υπό την ηγεσία του Νασράλα. Σημειώνεται ότι ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδελφος του Νασράλα, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων της Χεζμπολάχ, θεωρείτο –πριν δολοφονηθεί από το Ισραήλ– ως ο πιθανότερος διάδοχος στην ηγεσία και όχι ο Χασέμ.

Σημειώνεται ότι στον Κασέμ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση.

Ναΐμ Κασέμ: Τι γνωρίζουμε για τον νέο ηγέτη της Χεζμπολάχ-2
Ο Ναΐμ Κασέμ στην κηδεία του ανώτερου ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ιμπραήμ Ακίλ, και του μέλους του κινήματος, Μαχμούντ Χαμάντ, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού [Φωτ.: REUTERS/ Amr Abdallah Dalsh].

Το ξεκίνημα και η πορεία του έως τη Χεζμπολάχ

Γεννήθηκε στην πόλη Κφαρ Φίλα στον νότιο Λίβανο και σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου, προτού εργαστεί για αρκετά χρόνια ως δάσκαλος Χημείας.

Ταυτόχρονα, ακολούθησε την κατεύθυνση των θρησκευτικών σπουδών και συμμετείχε στην ίδρυση της Λιβανικής Ενωσης για Μουσουλμάνους Φοιτητές, μια οργάνωση που στόχο είχε να προωθήσει τη θρησκευτική αφοσίωση μεταξύ των φοιτητών.

Τη δεκαετία του ’70, ο Κασέμ εντάχθηκε σε μια πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον ιμάμη Μουσά Σαντρ και η οποία καλούσε σε μεγαλύτερη αντιπροσώπευση της παραμελημένης και εξαθλιωμένης σιιτικής κοινότητας του Λιβάνου. Η εν λόγω ομάδα εξελίχθηκε αργότερα στο Κίνημα Αμάλ, μία εκ των βασικών ένοπλων ομάδων στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας και πλέον ένα ισχυρό πολιτικό κόμμα.

Στη συνέχεια, ο Κασέμ εντάχθηκε στην εκκολαπτόμενη –τότε– Χεζμπολάχ, με την υποστήριξη του Ιράν, αφού το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το 1982 και κατέλαβε το νότιο τμήμα της χώρας.

Από το 1991, υπηρέτησε ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κινήματος, αρχικά υπό τον προκάτοχο του Νασράλα, Αμπάς Μουσαΐ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση με ισραηλινό ελικόπτερο το 1992.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT