«Χωρίς τροφή, χωρίς νερό, την άφησαν να πεθάνει»

«Χωρίς τροφή, χωρίς νερό, την άφησαν να πεθάνει»

6' 9" χρόνος ανάγνωσης

Μητέρα και κόρη είχαν συμπληρώσει σχεδόν δύο μήνες αιχμαλωσίας, προσηλυτισμού και κακοποίησης, υπηρετώντας ένα ζεύγος που φέρεται ότι ανήκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Φαλούτζα του Ιράκ. Ενα πρωί του 2015 ο άνδρας του σπιτιού διαπίστωσε ότι η 5χρονη σκλάβα είχε ουρήσει στο κρεβάτι της. Για να την τιμωρήσει, φέρεται ότι την έσυρε στην αυλή, σταύρωσε τα χέρια της με χειροπέδες σε ένα παράθυρο και την παράτησε εκεί. Χωρίς τροφή, χωρίς νερό, εκτεθειμένη στους 45 βαθμούς Κελσίου.

«Το τέκνο όπως ήταν δεμένο δεν ήταν σε θέση να κουνηθεί και πέθανε τελικά υποφέροντας από αφυδάτωση μπροστά στα μάτια της αβοήθητης μητέρας του», αναφέρει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά του κατηγορούμενου ως τζιχαντιστή. Τα ίχνη του παρέμεναν άγνωστα για καιρό, ώσπου στις 18 Απριλίου του 2019 στην ευρωπαϊκή κοινή βάση δεδομένων για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας (SIRENE) εισήχθη η πληροφορία ότι ο ύποπτος βρισκόταν στην Αθήνα. Ενα μήνα αργότερα αστυφύλακας του τμήματος Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας συνέλαβε στην Κυψέλη τον Τάχα Σαμπάχ Νούρι Αλ-Τζουμαϊλί.

Ο 27χρονος Ιρακινός προσπάθησε να αποτρέψει την έκδοσή του στη Γερμανία. Ζήτησε, εφόσον υφίσταται διεθνής δικαιοδοσία για τα αδικήματα που του καταλογίζονται, να δικαστεί στην Ελλάδα. Τόσο το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών όσο και ο Αρειος Πάγος, όμως, έκριναν ότι ο Αλ-Τζουμαϊλί πρέπει να παραδοθεί στις γερμανικές αρχές. Στις 9 Οκτωβρίου το αεροπλάνο που τον μετέφερε προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη. Εκτοτε κρατείται εκεί, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η «Κ» μελέτησε τον δικαστικό του φάκελο στην Ελλάδα και παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας του.

Ο Αλ-Τζουμαϊλί φέρεται να εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος το 2013 και όπως επισημαίνεται στα δικαστικά έγγραφα «κατείχε εξέχουσα θέση ως επικεφαλής του τμήματος εξορκισμού των πνευμάτων, σύμφωνα με τη σαρία». Το 2014 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα υπήκοο «Jennifer W.» (οι γερμανικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει το επώνυμό της), η οποία είχε εγκαταλείψει την πατρίδα της για να ζήσει στο χαλιφάτο που οραματίζονταν οι τζιχαντιστές. Η σύζυγός του κατάφερε να ανέλθει γρήγορα στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τη δικογραφία εναντίον της, η Τζένιφερ έγινε μέλος της «Αστυνομίας Ηθών» (Hisbah) του ISIS, κυκλοφορούσε οπλισμένη με καλάσνικοφ και ήλεγχε τη συμπεριφορά και το ντύσιμο άλλων γυναικών.

Η σκλαβιά

Στις αρχές Ιουνίου του 2015 ο Αλ-Τζουμαϊλί φέρεται να «αγόρασε» μια 44χρονη με την 5χρονη κόρη της, μέλη της φυλής των Γιαζίντι, από στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Συρία. Αρχικά τις παρέδωσε για 25 ημέρες σε έναν άνδρα γνωστό με τα αρχικά Α.Μ. Στο μέσον του ραμαζανίου, όμως, τις πήρε πίσω και τις μετέφερε στο σπίτι του στη Φαλούτζα για να τον υπηρετούν. Κατηγορείται ότι προσπάθησε να εξισλαμίσει τη μητέρα αναγκάζοντάς την να διαβάζει το κοράνι και να προσεύχεται τακτικά. Οι Γιαζίντι είναι μέλη κουρδικής μειονότητας, η θρησκεία των οποίων έχει πολλά στοιχεία ζωροαστρισμού.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο κατηγορούμενος κακοποιούσε συστηματικά τις δύο σκλάβες, χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα, και συχνά επέβαλε σκληρές τιμωρίες. Μία ημέρα, αυτός και η σύζυγός του φέρονται να προέτρεψαν την 44χρονη να ανέβει στη σκεπή του σπιτιού κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης. Η σίτιση μητέρας και κόρης δεν ήταν επαρκής, ενώ τις επέτρεπαν να πίνουν μόνο πικρό, ζεστό και ακάθαρτο νερό από τους αγωγούς ύδρευσης.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ερχόταν στο φως εάν η Τζένιφερ δεν αποκάλυπτε εν αγνοία της όσα είχαν εκτυλιχθεί στη Φαλούτζα. Τον Ιανουάριο του 2016, εγκυμονούσα, επισκέφθηκε τη γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα για να ανανεώσει τα έγγραφά της και οι τουρκικές αρχές τη συνέλαβαν. Απελάθηκε στην πατρίδα της, αλλά ελλείψει στοιχείων αφέθηκε ελεύθερη. Ηθελε διακαώς να επιστρέψει στη γη των τρομοκρατών. Στον χρόνο που ακολούθησε θεώρησε ότι βρήκε τον κατάλληλο δίαυλο που θα την έστελνε ξανά στη Μέση Ανατολή. Ο άνδρας που προθυμοποιήθηκε να τη βοηθήσει, όμως, συνεργαζόταν με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Το όχημά του ήταν παγιδευμένο με κοριούς και η Τζένιφερ δεν ήταν φειδωλή στην κουβέντα τους. Φέρεται να του μίλησε για το παρελθόν της στο ISIS.

Η δίκη της ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο στο Μόναχο, ενώ οι γερμανικές αρχές προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον σύζυγό της. Εκείνος, όπως δήλωσε αργότερα στα ελληνικά δικαστήρια, έφτασε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 μέσω Τουρκίας στη Σάμο μαζί με το παιδί του και τη δεύτερη γυναίκα του και υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Εμεινε πρώτα στη Θεσσαλονίκη και μετά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αρχικά σε ένα διαμέρισμα της οδού Θηβών. Αφού συνελήφθη στην Κυψέλη, σύμφωνα με τη δικογραφία, έγινε έλεγχος των δακτυλικών και παλαμικών αποτυπωμάτων του για να αποδειχθεί η ταυτοπροσωπία του με αυτόν που αναζητούσαν οι Γερμανοί.

«Χωρίς τροφή, χωρίς νερό, την άφησαν να πεθάνει»-1

Η πρώην σύζυγός του, «Jennifer W.», δικάζεται στο Μόναχο. REUTERS/Ayhan Uyanik

Τον Ιούνιο του 2019 ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ο Αλ-Τζουμαϊλί υποστήριξε ότι είναι αθώος. «Δεν έκανα τίποτα. Ζω έξι μήνες στην Ελλάδα με την οικογένειά μου, δεν έχω δημιουργήσει πρόβλημα», είπε στη σύντομη ακρόασή του μέσω διερμηνέα. «Στη Γερμανία κατοικεί η πρώην Γερμανίδα σύζυγός μου, που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και αν πάω εκεί θα κινδυνεύσει η ζωή μου».

Στον Αρειο Πάγο

Τόσο το Συμβούλιο Εφετών όσο και ο Αρειος Πάγος που εξέτασε έπειτα την ίδια υπόθεση δεν μπήκαν στην ουσία του κατηγορητηρίου. Αποστολή τους δεν ήταν να διαπιστώσουν εάν όντως τελέστηκαν τα συγκεκριμένα εγκλήματα και εάν ο Ιρακινός ήταν μέλος του ISIS, αλλά να δουν εάν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα και να παραδοθεί ο εκζητούμενος στη Γερμανία.

Στις 12 Σεπτεμβρίου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι ο 27χρονος Ιρακινός πρέπει να εκδοθεί. Απέρριψε τις αιτιάσεις του εκζητούμενου, όπως ότι δεν του χορηγήθηκε μεταφρασμένο το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, και έκρινε ότι οι γερμανικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές ακολούθησαν την προβλεπόμενη, νόμιμη διαδικασία.  

Επιθέσεις και διωγμοί κατά των Γιαζίντι

«Περιμένουμε να οριστεί ημερομηνία για τη δίκη, λογικά μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Είναι αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης», λέει από τη Γερμανία σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την «Κ» ο Σερκάν Αλκάν ένας εκ των δικηγόρων που θα εκπροσωπήσουν τον Αλ-Τζουμαϊλί. Ο ίδιος προσθέτει ότι έπειτα από αίτημα των γερμανικών αρχών, η δεύτερη σύζυγος του 27χρονου Ιρακινού φέρεται να προσήχθη πρόσφατα στην Αθήνα και να ανακρίθηκε χωρίς να προκύψει κάτι καινούργιο. Ο Αλ-Τζουμαϊλί υποστηρίζει ότι είναι αθώος, αρνείται ότι ήταν μέλος του ISIS και φέρεται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε το 5χρονο κορίτσι που δολοφονήθηκε και ότι πιθανότατα κάποιος άλλος ευθύνεται γι’ αυτή την πράξη.

Η Αμάλ Κλούνεϊ είναι μία εκ των δικηγόρων που έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση της μητέρας του νεκρού κοριτσιού ως πολιτική αγωγή στη δίκη της Τζένιφερ, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Η «Κ» επικοινώνησε με την εταιρεία στην οποία εργάζεται η κ. Κλούνεϊ για κάποιο σχόλιο. Στην απάντηση που έστειλαν επαναδιατύπωσαν τη δήλωση που είχε κάνει η δικηγόρος με αφορμή τη σύλληψη του Ιρακινού: «Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που ένα μέλος του ISIS θα δικαστεί για το έγκλημα της γενοκτονίας. Παρά τη σύλληψη του συγκεκριμένου υπόπτου, εκατοντάδες φερόμενοι ως μαχητές του ISIS λέγεται ότι έχουν απελευθερωθεί στη Συρία. Οι επιβιώσαντες εδώ και καιρό ζητούν η παγκόσμια κινητοποίηση κατά του ISIS να περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι αυτοί θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Οι διωγμοί που υπέστησαν οι Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν μαζικά τις εστίες τους και αρκετοί εξ αυτών να φτάσουν στην Ελλάδα. Το 2016, περίπου 1.300 πρόσφυγες της κουρδικής μειονότητας τοποθετήθηκαν σε έναν πρόχειρο καταυλισμό στο ερειπωμένο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Πέτρας Ολύμπου. Οταν οι πάνινες σκηνές τους θάφτηκαν στο χιόνι μεταφέρθηκαν σε άλλες εγκαταστάσεις στη Βόλβη. Στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ οι τζιχαντιστές συστηματικά σκλάβωναν και βίαζαν χιλιάδες Γιαζίντι γυναίκες, υποστηρίζοντας ότι ήταν θρησκευτικό τους καθήκον. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT