Αναβαθμίστε τον για να δείτε σωστά αυτό το site. Αναβαθμίστε τον browser σας τώρα!
Η «Κ» παρουσιάζει το παρασκήνιο της επίθεσης στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου, τη δίκη που ακολούθησε και το γιατί αθωώθηκαν οι Χρυσαυγιτές.
ΕΡΕΥΝΕΣ 23.11.2014 • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΙΧΜΗ TV
Τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν μια μαυροντυμένη ομάδα, συνοδεία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση διέλυσε πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου, μία γυναίκα αντέδρασε από το πλήθος. Η χρυσαυγίτικη έφοδος είχε καταγραφεί από κάμερα τοπικής εφημερίδας, η σχετική δικογραφία περιελάμβανε 61 «καρέ» από το βίντεο και τέσσερις αστυνομικοί είχαν κληθεί να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των εμπλεκομένων.
Την περασμένη εβδομάδα, όμως, η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Μάχη Παπαζήση ήταν και πάλι μόνη στο δικαστήριο, ως μάρτυρας κατηγορίας. Στο εδώλιο κάθονταν ο Κώστας Μπαρμπαρούσης και άλλοι εννέα κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο πρώην αστυνομικός φρουρός του βουλευτή και υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου στις τελευταίες εκλογές με τη Χρυσή Αυγή. Ενας ακόμη κατηγορούμενος, υποψήφιος βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, είχε σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα.
Αυτή τη φορά δεν εμφανίστηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως πέρυσι τον Οκτώβριο, στην πρώτη αναβολή της δίκης. Τότε ο Μπαρμπαρούσης είχε φτάσει στο δικαστικό μέγαρο μαζί με 20 μέλη και υποστηρικτές της οργάνωσης, ενώ η κ. Παπαζήση συνοδευόταν από πέντε φίλες της και πρώην συναδέλφους. Η υπόθεση έλαβε αρκετές αναβολές μέχρι να εξασφαλίσουν όλοι οι κατηγορούμενοι εκπροσώπηση δικηγόρου. Στην τελευταία δικάσιμο στις θέσεις του ακροατηρίου βρίσκονταν μόνο όσοι περίμεναν τη σειρά τους για να εκδικαστούν δικές τους υποθέσεις.
Τα ίδια επανέλαβε και στο δικαστήριο, μένοντας πιστή στις αρχικές της καταθέσεις. Κανένας από τους αλλοδαπούς μικροπωλητές που παράτησαν πάγκους και εμπορεύματα στη θέα της ομάδας της Χρυσής Αυγής δεν βρέθηκε για να καταθέσει ως θύμα στη δίκη. Η υπόθεση έμεινε «ορφανή», χωρίς την παρουσία πολιτικής αγωγής.
Το βίντεο που δείχνει τη δράση των χρυσαυγιτών στη λαϊκή αγορά και έχει προβληθεί σε τηλεοπτικά κανάλια και ιστοσελίδες δεν έπαιξε ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου. Έμπειροι δικαστικοί κύκλοι λένε στην «Κ» ότι από τη στιγμή που το βίντεο προέρχεται από ΜΜΕ και δεν αποτελεί προϊόν παράνομης καταγραφής, εάν βοηθούσε στην αποδεικτική διαδικασία θα μπορούσε να είχε προβληθεί μέσα στο δικαστήριο.
Τελικά η έδρα ζήτησε από τέσσερις αστυνομικούς που είχαν δει το βίντεο να καταθέσουν στο δικαστήριο. Ουδείς μπόρεσε να αποδώσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα συγκεκριμένες πράξεις. Οταν ερωτήθηκαν εάν τους έχει απασχολήσει κάποιος από τους κατηγορουμένους το τελευταίο διάστημα απάντησαν αρνητικά. Πριν από λίγες ημέρες, όμως, στο ίδιο δικαστήριο, ένας εκ των κατηγορουμένων είχε καταδικαστεί σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για επίθεση εναντίον Ρομά στο Αιτωλικό τον Οκτώβριο του 2012.
Μάλιστα άλλος ένας εκ των κατηγορουμένων, τέσσερις ημέρες μετά την έφοδο των χρυσαυγιτών στη λαϊκή του Μεσολογγίου καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου σε οκτώ μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για αντιποίηση αρχής για άλλο περιστατικό και πάλι σε λαϊκή αγορά.
Σε αντίθεση με την υπόθεση Μπαρμπαρούση για τη δεύτερη επίσκεψή του στη λαϊκή αυτός ο κατηγορούμενος συνελλήφθη επ' αυτοφώρω και δικάστηκε την επομένη.
Σύμφωνα με την κατάθεση στο δικαστήριο μίας μάρτυρος κατηγορίας ο κατηγορούμενος μαζί με έναν ακόμη άντρα της ζήτησαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 (τρεις ημέρες μετά την έφοδο των χρυσαυγιτών συνοδεία Μπαρμπαρούση) να δείξει εάν διέθετε άδεια μικροπωλητή.
«Μου είπαν ότι είναι επόπτες και ότι τους πήραν τηλέφωνο να έρθουν να κάνουν έλεγχο», είπε η μάρτυρας και πρόσθεσε: «Τους είπα είμαι Ελληνίδα φορολογούμενη πολίτης και ότι τον έλεγχο τον κάνουν τα κατάλληλα άτομα που έχει βάλει το κράτος».
Μετά περίπου δύο ώρες η αντεισαγγελέας έδρας στην υπόθεση Μπαρμπαρούση ήταν λακωνική στην τοποθέτησή της. Η πρότασή της για την αθώωση όλων των κατηγορουμένων έγινε δεκτή από την έδρα. Νομικοί που γνωρίζουν την υπόθεση λένε στην «Κ» ότι χωρίς άλλες διαθέσιμες μαρτυρίες και προσδιορισμό των πράξεων με πρόσωπα «η υπόθεση δεν έβγαινε».
Ωστόσο δικαστικοί κύκλοι αναφέρουν στην «Κ» ότι στην κατηγορία της απρόκλητης διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας εξετάζεται η αντικοινωνική συμπεριφορά του δράστη, δεν απαιτείται να επιθυμεί το θύμα την ποινική δίωξη του φερόμενου ως θύτη και δεν παίζει ρόλο η αξία του αντικειμένου που καταστράφηκε.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που βρίσκεται σε γνώση της «Κ», όλα συνέβησαν στις 8 Σεπτεμβρίου 2012. Λίγο πριν από τις 9 π.μ. δύο δημοτικοί αστυνομικοί φτάνουν στην είσοδο της λαϊκής αγοράς του Μεσολογγίου για να ελέγξουν μικροπωλητές. Προτού τους συναντήσει εκεί ένας ειδικός φρουρός της αστυνομίας εμφανίζεται στο ίδιο σημείο μια ομάδα 15 ανδρών της Χρυσής Αυγής μαζί με τον βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση. «Η μαζική προσέλευση των ατόμων αυτών μου δημιούργησε ένα αίσθημα φοβίας το οποίο πιστεύω είχε μεταφερθεί και στους πολίτες», καταθέτει τέσσερις ημέρες μετά στην ασφάλεια Μεσολογγίου μία δημοτική αστυνομικός.
Σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας και του συναδέλφου της, ο αρχιφύλακας και φρουρός του Μπαρμπαρούση τους ζητάει να διενεργήσουν μαζί ελέγχους. «Ελάτε να δούμε εάν κάνετε σωστά τη δουλειά σας», «αφού δεν έρχεστε μαζί μας, θα πάμε μόνοι μας», φωνάζουν κάποιοι άλλοι από τη μαυροντυμένη ομάδα.
Όταν οι δημοτικοί αστυνομικοί λένε ότι εργάζονται μόνοι τους ο αρχιφύλακας τους απαντάει σύμφωνα με σχετικό πόρισμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας: «Εντάξει κι εγώ αστυνομικός είμαι».
Η ομάδα των χρυσαυγιτών συνεχίζει την πορεία της στη λαϊκή αγορά μόνη της. Στη θέα τους περίπου δέκα αλλοδαποί μικροπωλητές παρατούν τα εμπορεύματά τους και εξαφανίζονται τρέχοντας. Οι χρυσαυγίτες σταματούν στον πάγκο του προέδρου του σωματείου μικροπωλητών Αντώνη Μπαρμπετάκη και του ζητούν να τους ακολουθήσει για τον έλεγχο. «Τους εξήγησα ότι ο έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο παρουσία της Αστυνομίας», τους λέει σύμφωνα με τα όσα καταθέτει αργότερα στην Αστυνομία. Στη δίκη ο ίδιος αρνήθηκε ότι είδε να επιτίθενται οι χρυσαυγίτες σε κάποιον παρά μόνο να κλωτσούν χαρτοκιβώτια που είχαν χρησιμοποιήσει μικροπωλητές χωρίς άδειες για να φτιάξουν αυτοσχέδιους πάγκους.
Η δράση των χρυσαυγιτών καταγράφεται σε βίντεο της τοπικής εφημερίδας «ΑΙΧΜΗ», το οποίο τις επόμενες ημέρες αναλαμβάνει να εξετάσει η Αστυνομία. Η διάρκειά του δεν ξεπερνά τα τρία λεπτά. Σε αυτό όμως φαίνονται μέλη της ομάδας να κλωτσούν πάγκους και χαρτόκουτα που βρίσκονταν στο οδόστρωμα, να αδειάζουν σακούλες με εμπορεύματα και ακούγεται να ρωτούν κατά την πορεία τους στη λαϊκή «παράνομος είναι αυτός;», «κι αυτός παράνομος;».
Στο τέλος του βίντεο ο Μπαρμπαρούσης δηλώνει:
Μία από τις κατηγορίες που αντιμετώπισαν οι κατηγορούμενοι ήταν η αντιποίηση αρχής. Το δικαστήριο, όμως, δεν μπόρεσε καν να την εξετάσει. Σύμφωνα με τον νόμο 4198/2013 παραγράφονται όσα πλημμελήματα επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και έχουν τελεστεί μέχρι 31/8/2013. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου, σκοπός αυτής της νομοθετικής παρέμβασης ήταν «η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από υποθέσεις που κρίθηκαν αυθεντικά ως ήσσονος σημασίας, με κριτήριο το ύψος είτε της απειλούμενης είτε της επιβληθείσης ποινής». Στην πράξη όμως συμπαρέσυρε και την υπόθεση Μπαρμπαρούση.
Για τον αρχιφύλακα που συνόδευε τον Μπαρμπαρούση και αθωώθηκε από το δικαστήριο του Μεσολογγίου η Αστυνομία είχε διενεργήσει ΕΔΕ. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αστυνομίας που είναι σε γνώση της «Κ» δεν προέκυψε ότι ο αρχιφύλακας προέβη σε αντιποίηση αρχής ή άσκηση παράνομης βίας. Ωστόσο ο αστυνομικός υποδιευθυντής που άσκησε την ΕΔΕ πρότεινε να παραπεμφθεί ο αρχιφύλακας στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης. Σύμφωνα με αυτό το πόρισμα ο αρχιφύλακας «επέδειξε αναξιοπρεπή, ανάρμοστη και ανεπίτρεπτη συμπεριφορά». Μέχρι σήμερα παραμένει σε διαθεσιμότητα καθώς έχει κατηγορηθεί ότι υπηρεσιακά του είδη και εξάρτυση βρέθηκαν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο.
Η κ. Μάχη Παπαζήση ήταν η μόνη πολίτης στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου που ζήτησε τον λόγο από την ομάδα των χρυσαυγιτών. «Αυτό το κάνανε στη δικτατορία», τους είπε. Ως φοιτήτρια στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου συμμετείχε το 1973 στην κατάληψη της Νομικής και έπειτα σε εκείνη του Πολυτεχνείου. Δεν θεωρούσε ότι έκανε κάτι σημαντικό εκείνο το πρωινό του Σεπτεμβρίου στη λαϊκή αγορά. Για την ίδια η αντίδρασή της ήταν κάτι το «αυτονόητο».
Λίγες ημέρες μετά τη δίκη και την αθώωση όλων των κατηγορουμένων η συνταξιούχος εκπαιδευτικός μίλησε στην «Κ» για την εμπειρία της. Δεν μπόρεσε να πει ποιος έκανε τι στο δικαστήριο καθώς τους είχε δει εκείνη την ημέρα να κινούνται σαν ένα σώμα μέσα στη λαϊκή αγορά. «Ελπίζω να είναι μεταμελημένοι και να σέβονται από εδώ και πέρα τους συνανθρώπους τους», λέει για όσους συνόδευαν τότε τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση.
Για την Kαθημερινή και το Kathimerini.gr.
Κυριακή 23.11.2014