Αναβαθμίστε τον για να δείτε σωστά αυτό το site. Αναβαθμίστε τον browser σας τώρα!
Η «Κ» φέρνει στο φως τα πρακτικά της πολύκροτης δίκης των τζιχαντιστών του «πυρήνα Βερβιέ» και τα αιματηρά χτυπήματα στην Ευρώπη.
ΕΡΕΥΝΕΣ 16.10.2016 • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Στις 18 Νοεμβρίου του 2014, αρκετούς μήνες πριν από τις πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας σε Παρίσι και Βρυξέλλες από μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου διαβίβασε ένα απόρρητο πληροφοριακό δελτίο στον Oμοσπονδιακό Eισαγγελέα της χώρας. Τον ενημέρωνε για τις κινήσεις ενός νεαρού Βέλγου, που είχε μόλις επιστρέψει από τη Συρία. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο 27χρονος Souhaib El Abdi ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε δίκτυα φανατικών ισλαμιστών και διατηρούσε επαφές με άτομα που είχαν καταδικαστεί για την υποστήριξή τους σε ισλαμιστές τρομοκράτες στη Συρία και την Σομαλία.
Η πληροφορία για τις κινήσεις του νεαρού υπήρξε η αφετηρία μιας πολύμηνης αντιτρομοκρατικής έρευνας, που αποκάλυψε πυρήνες μελών του Ισλαμικού Κράτους, στο Βέλγιο, τη Συρία και την Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, που έμελλε να είναι η πλέον κρίσιμη για τα αιματηρά χτυπήματα στην Ευρώπη τη διετία 2015 - 2016 αποκαλύπτονται σε έγγραφα του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών, που δίκασε τα μέλη του πυρήνα τζιχαντιστών της Βελγικής πόλης Βερβιέ. Τα πρακτικά της πολύκροτης δίκης φέρνει στη δημοσιότητα η «Κ».
Την 15η Δεκεμβρίου 2015, ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη των ερευνών, η Βελγική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας, κατέγραψε συνομιλία του El Abdi με άτομο ονόματι “Omar” που χρησιμοποιούσε τουρκικό κινητό τηλέφωνο. Στην επίμαχη συνομιλία, ο 27χρονος ακουγόταν να λέει συνωμοτικά ότι είχε κρύψει «όλα τα υλικά» στο σπίτι της μητέρας του. Ο συνομιλητής του, τον προέτρεπε να ελέγξει εξονυχιστικά με φακό το νοικιασμένο αυτοκίνητο πριν προχωρήσει στη μεταφορά των «υλικών» και τον ενημέρωνε (χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες εκφράσεις) ότι μετά την Τουρκία θα ταξίδευε στην Αθήνα.
Τις επόμενες μέρες, οι Βέλγοι αστυνομικοί διεύρυναν τον κύκλο των παρακολουθήσεων και κατάφεραν να συγκεντρώσουν πληροφορίες κρίσιμες για την πορεία της έρευνας. Κατέγραψαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες δύο ακόμα Βέλγων υπόπτων, του “Abdallah” και του «Χοντρού» με τον “Omar”, ο οποίος αυτή τη φορά χρησιμοποιούσε δύο ελληνικά κινητά. Και τα δύο ενεργοποιούσαν κεραίες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Όπως αποδείχθηκε αργότερα, ο “Omar” δεν ήταν άλλος από τον επικεφαλής της ομάδας των καμικάζι του Παρισίου και των Βρυξελλών, Abdel Hamid Abaaoud, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε βρει καταφύγιο στην Αθήνα. Οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να τον ταυτοποιήσουν χάρη στις τακτικές κλήσεις που έκανε στον μικρό του αδελφό, Yassine.
Η επιχείρηση της Βελγικής αστυνομίας στην πόλη Βερβιέ, κοντά στη Λιέγη, για την «απενεργοποίηση» του πυρήνα των τζιχαντιστών πραγματοποιήθηκε στις 5 μ.μ. της 15ης Ιανουαρίου 2015. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων έσπασαν το τζάμι του διαμερίσματος της οδού La Colline, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο τρεις ύποπτοι, και τους κάλεσαν να παραδοθούν. Ακολούθησε πεντάλεπτη ανταλλαγή πυρών με κατάληξη τον θανάσιμο τραυματισμό δύο υπόπτων και τη σύλληψη ενός τρίτου, που είχε αποπειραθεί να ξεφύγει τρέχοντας.
Στο διαμέρισμα βρέθηκαν όπλα, ασύρματοι και στολές αστυνομικών, καθώς επίσης φωτογραφίες διαβατηρίων και ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία οι ένοικοι του διαμερίσματος προσπαθούσαν να φτιάξουν πλαστό διαβατήριο για λογαριασμό του Abaaoud. Σε μια από τις συνομιλίες τους, ένας από τους συνεργούς του “Omar” τον ρωτά αν μπορεί να χρησιμοποιήσει μακιγιάζ προκειμένου να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του και να ταξιδέψει πίσω στο Βέλγιο με διαβατήριο άλλου ατόμου.
Την επομένη της αιματηρής επιχείρησης, ο 27χρονος Souhaib El Abdi συνελήφθη σε μπλόκο αστυνομικών στα σύνορα Γαλλίας – Ιταλίας, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει με κατεύθυνση το Τορίνο.
Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας προσήγαγαν από ισόγειο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι τον 34χρονο Αλγερινό Omar Damache και τον 32χρονο Γάλλο συγκάτοικό του Walid Hamam.
Ακόμα, εντόπισαν ένα δεύτερο κρησφύγετο στην οδό Χωματιανού στα Σεπόλια. Η μυστική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής έγινε κατόπιν αιτήματος των Βέλγων, που είχαν ενημερώσει τους Έλληνες συναδέλφους τους πως ο βασικός ύποπτος της έρευνάς τους, Abdel Hamid Abaaoud ή «Omar», βρισκόταν πιθανότατα στην Αθήνα και χρησιμοποιούσε ελληνικό κινητό τηλέφωνο με αριθμό 699227.... . Η συσκευή που ενεργοποιούσε την επίμαχη σύνδεση βρέθηκε στο διαμέρισμα του Παγκρατίου, όχι όμως και ο Abaaoud.
Όπως αποκαλύπτεται, είχε προλάβει να διαφύγει στη Συρία απ’ όπου σχεδίασε την επίθεση στην εκκλησία του Villejuif, νότια του Παρισίου και αναζήτησε εθελοντές καμικάζι για την επίθεση στο Μπατακλάν.
«Με ρώτησε εάν θα με ενδιέφερε να επιστρέψω στην Ευρώπη. Εάν θα μπορούσα να πυροβολήσω στο ψαχνό τους θεατές μιας ροκ συναυλίας σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα» αναφέρει σε κατάθεσή του μετανοημένος υποστηρικτής του Ι.Κ.
«Μου είπε ότι εκείνος που έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει μόνος τον εχθρό χωρίς να διστάσει έχει την αποζημίωση δύο μαρτύρων».
Ο Damache, συνελήφθη και λίγες μέρες αργότερα εκδόθηκε στο Βέλγιο. Ο Hamam, που σημειωτέον είχε «περάσει» από κέντρο κράτησης της χώρας, αφέθηκε ελεύθερος και μόνο όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του στην υπόθεση διώχθηκε με διεθνές ένταλμα σύλληψης. Τελικά, παραδόθηκε στις Βελγικές αρχές τον Ιανουάριο του 2016. Και οι δύο κατηγορήθηκαν για συγκρότηση πυρήνα “λογιστικής” υποστήριξη των μαχητών του Ι.Κ. που ταξίδευαν από και προς τη Συρία. Σχέσεις με τον «πυρήνα της Ελλάδας» είχαν τρία ακόμα άτομα, δύο Βέλγοι και ένας Ολλανδός.
Ίχνη τους εντοπίζονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα, ενώ αποκαλύπτεται ότι ορισμένοι από αυτούς παραχώρησαν τα διαβατήριά τους σε συνεργούς τους, μέλη του τρομοκρατικού δικτύου της Βερβιέ, με στόχο να διευκολύνουν την επιστροφή τους από τη Συρία στο Βέλγιο.
Στα δύο διαμερίσματα που χρησιμοποιούσαν ο Damache, ο Hamam και ο Abaaoud, πριν ο τελευταίος ταξιδέψει στη Συρία, στην οδό Αστερόπης στο Παγκράτι και την οδό Χωματιανού στα Σεπόλια Έλληνες αστυνομικοί βρήκαν πλαστά έγγραφα, κινητά τηλέφωνα, κάρτες sim και φορητούς υπολογιστές. To περιεχόμενο, που παρέμενε μέχρι σήμερα άγνωστο, αποκαλύπτεται στα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ».
Οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών και ένα χειρόγραφο σχέδιο επίθεσης στο αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών βρέθηκαν στις κάρτες sim και τους φορητούς υπολογιστές, που κατασχέθηκαν στα δύο διαμερίσματα - κρησφύγετα της Αθήνας. Σε μια από τις δέκα κάρτες sim που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης, στο Παγκράτι, αστυνομικοί βρήκαν φωτογραφίες ενός τετραδίου με χειρόγραφες οδηγίες για την παρασκευή εκρηκτικής ύλης με κωδική ονομασία TATP (υπεροξείδιο της ακετόνης). Πρόκειται για το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
Στην ίδια κάρτα sim βρέθηκαν φωτογραφίες χειρόγραφων σημειώσεων που παραπέμπουν σε σχέδιο βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
Η έκθεση ψηφιακής ανάλυσης αναφέρει τα ακόλουθα: «Το πρώτο σκίτσο απεικονίζει ανθρώπους μπροστά σε επιγραφή “Αφίξεις”. Ακριβώς από πάνω υπάρχει μέσα σε πλαίσιο η ένδειξη “Ζaventem”. Στο ίδιο “πλάνο” υπάρχει το σκίτσο ενός άνδρα με μακριά μαλλιά να σπρώχνει ένα καρότσι πάνω στο οποίο υπάρχει αντικείμενο με την ένδειξη “βόμβα”. Το τελευταίο σκίτσο, αντίστοιχα, απεικονίζει ένα αυτοκίνητο με την περιγραφή “ταξί”».
Η ανταποκρίτρια της «Κ» στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη μιλάει στο βίντεο με μόνιμη κάτοικο της πόλης που βρισκόταν στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ τη στιγμή του τρομοκρατικού χτυπήματος.
Από την έρευνα των βελγικών αρχών προέκυψε ακόμα ότι ο Damache είχε χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο προκειμένου να επισκεφθεί λογαριασμούς στο Facebook ανάμεσα στους οποίους και ένας με στοιχεία «Omar Smith», που ανήκε στον Abdel Hamid Abaaoud.
Το διάστημα πριν από τη σύλληψή του, αρχές Ιανουαρίου 2015, επισκέφθηκε γαλλικές ιστοσελίδες ενοικίασης αυτοκινήτων και πραγματοποίησε έρευνα στο διαδίκτυο για την αγορά ηλεκτρικών εργαλείων και εξοπλισμού για παρακολουθήσεις. Τις ίδιες ημέρες, ο 32χρονος Αλγερινός αποκαλύπτεται ότι έψαξε να αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια για πτήση από τη Θεσσαλονίκη στην Πράγα, επισκέφθηκε ιστοσελίδες με ερωτικές αγγελίες, ενώ μετά την επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στην πόλη Βερβιέ έκανε επίμονες αναζητήσεις για την υπόθεση.
Σε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή μάρκας Toshiba βρέθηκαν ακόμα ίχνη επαφών μέσω Skype του Αbaaoud με άτομα που βρίσκονταν στην Τουρκία και τη Λιβύη. Μικρότερο ερευνητικό ενδιαφέρον είχαν οι δεκάδες φωτογραφίες του Abaaoud με τις πιτζάμες του στον καναπέ του διαμερίσματος της οδού Χωματιανού, στα Σεπόλια. Ανακρινόμενος ο Damache είπε ότι ο φορητός υπολογιστής ήταν μεν δικός του αλλά χρησιμοποιείτο και από τον Abaaoud ενώ ερωτηθείς σχετικά με τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και άδειες οδήγησης που βρέθηκαν στα κρησφύγετα ισχυρίστηκε ότι κάποια τα προμηθεύτηκε από Αλβανούς πλαστογράφους και άλλα τα είχε παραλάβει ταχυδρομικά από «συνδέσμους» που διατηρούσε στην Ισπανία.
Ως ενδιάμεσο σταθμό των ταξιδιών τους από τη Συρία στο Βέλγιο και αντίστροφα χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα τα μέλη του επονομαζόμενου «πυρήνα της Βερβιέ». Στα δικαστικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Κ» αποκαλύπτεται η παρουσία στην Αθήνα και την επαρχία αρκετών ισλαμιστών «μαχητών» από το Βέλγιο τη Γαλλία και την Ολλανδία.
Ενδεικτικά , στις αρχές του 2015, ο 29χρονος Γάλλος Wissen Al Mokhtari ή «μουστάκιας» (όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι και συνεργοί του), που δικάστηκε ως μέλος του «πυρήνα» τζιχαντιστών του Βελγίου, βρισκόταν στη χώρα και διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο του κέντρου των Αθηνών. Από το δίκτυο wi-fi του ξενοδοχείου επισκέφθηκε ιστοσελίδες με ειδήσεις για τις συλλήψεις των τρομοκρατών της πόλης Βερβιέ.
Το φθινόπωρο του 2014, αντίστοιχα, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο 20χρονος σήμερα Ολλανδός Zaid Koulliss. Είχε παραχωρήσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα σε «μαχητές» - συνεργούς του, για να διευκολύνει τη μετάβασή τους από τη Συρία στην Κεντρική Ευρώπη. Ο ένας μάλιστα απ΄ αυτούς συνελήφθη στη Μεγάλη Βρετανία, όπου είχε ταξιδέψει αεροπορικώς από την Αθήνα. Το Νοέμβριο ταξίδεψε στην Τουρκία μέσω του μεθοριακού σταθμού στο Καπετάν Αντρέεβο και λίγο αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα. Αγόρασε ηλεκτρονικά εισιτήρια λεωφορείου για το δρομολόγιο Μόναχο - Τρίκαλα και αντίστροφα.
Τα ίχνη τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους που πέρασαν από την Ελλάδα
Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Η «Κ» είχε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2015 το βίντεο-ρεπορτάζ «Ο δρόμος του μίσους» για τα ίχνη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που οδηγούν στην Ελλάδα. Τώρα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, έπειτα από συστηματική έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τη δράση και τις κινήσεις τζιχαντιστών όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Μοντάζ: ΠΑΝΟΣ ΒΟΥΤΣΑΡΑΣ
Σχεδίαση σελίδας: VALENTINA VILLEGAS NIKAS
Για την Kαθημερινή της Κυριακής και το Kathimerini.gr.
Κυριακή 16.10.2016