Το πρωί της 1ης Μαρτίου ο νέος τότε επικεφαλής του Β΄ Τελωνείου Πειραιά, Νίκος Μαυροδημητράκης, έβγαινε, όπως έκανε κάθε μέρα, από το σπίτι του στην Ανω Γλυφάδα με προορισμό τον σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά. Πριν προλάβει να μπει στο αυτοκίνητό του, τρία άτομα με κουκούλες του επιτέθηκαν με μπουνιές και κλωτσιές, τραυματίζοντάς τον. Κατάφερε να ξεφύγει χάρη στους γείτονές του, που είδαν το περιστατικό και άρχισαν να καλούν σε βοήθεια. Διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό» για τις πρώτες βοήθειες και αργότερα μετέβη στην Αστυνομία για κατάθεση.
Η επίθεση-«μήνυμα» στον επικεφαλής του τελωνείου βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο ερευνών για το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα. Το ίδιο και μία σειρά περισσότερο ή λιγότερο προβεβλημένων γεγονότων, όπως η κατάσχεση φορτίων με λαθραία τσιγάρα σε Ηγουμενίτσα και Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο, η έκρηξη βόμβας σε σπίτι στα Ανω Λιόσια και ο εντοπισμός του πλοίου Golendri, φορτωμένου με 1,5 εκατ. πακέτα τσιγάρα. Αστυνομία και Λιμενικό αναζητούν ή ήδη διαθέτουν ενδείξεις για πιθανή διασύνδεση αυτών των φαινομενικά ασύνδετων γεγονότων. Η έρευνα για τον ξυλοδαρμό του διευθυντή του Β΄ Τελωνείου Πειραιά ανετέθη στην Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής και στη συνέχεια, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, στο τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.
Τα σενάρια
Δύο ήταν τα σενάρια για τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης: είτε επρόκειτο για λαθρεμπόρους τσιγάρων είτε για εμπόρους απομιμητικών προϊόντων που είχαν ζημιωθεί από την παρουσία του κ. Μαυροδημητράκη στο μεγαλύτερο τελωνείο του Πειραιά. Εξάλλου, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο λιμάνι αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος είναι «καθαρός» και άριστος γνώστης του αντικειμένου του. Σύμφωνα με πληροφορίες και αξιόπιστες μαρτυρίες, που συγκέντρωσαν οι διωκτικές αρχές, ο επικεφαλής του τελωνείου διεξήγαγε συνεχείς, στοχευμένους ελέγχους σε κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα, πλήττοντας τα συμφέροντα των λαθρεμπόρων και των επαγγελματιών – δορυφόρων τους.
Μόλις ενάμιση μήνα μετά το επεισόδιο του ξυλοδαρμού, Αστυνομία και Λιμενικό εντόπισαν κρυμμένα μέσα σε νταλίκες σε Ηγουμενίτσα και Θεσσαλονίκη χιλιάδες πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Τα φορτηγά είχαν ξεκινήσει τα δρομολόγιά τους από την Αττική και είχαν προορισμό το εξωτερικό, πιθανότατα τη Δυτική Ευρώπη.
Κρυμμένα
Το πρώτο απ’ αυτά εντοπίστηκε στις 23 Απριλίου στην πύλη «εξωτερικού» του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Καλά κρυμμένα μέσα σε βιομηχανικά φίλτρα βρέθηκαν 47.000 πακέτα τσιγάρων. Ο 31χρονος οδηγός συνελήφθη και για την υπόθεση ενημερώθηκε η Δίωξη Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού.
Τέσσερις ημέρες αργότερα και ενώ είχαν μεσολαβήσει μυστικές έρευνες εντοπίστηκε στη θέση «Δύο Πεύκα» Ασπροπύργου μία ακόμα νταλίκα με λαθραία τσιγάρα κρυμμένα μέσα σε βιομηχανικά φίλτρα, καθώς και μία αποθήκη στον Κορυδαλλό, όπου είχε γίνει η συσκευασία του παράνομου φορτίου.
Το μπαράζ των «τυχαίων» ελέγχων συνεχίστηκε και λίγες μόλις ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της 28ης Απριλίου, αστυνομικοί της Τροχαίας και της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σταμάτησαν στα διόδια Μαλγάρων άλλη μία νταλίκα που είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό της από την Αττική και μετέφερε κρυμμένα μέσα σε γύψινα τούβλα 105.500 πακέτα τσιγάρα. Οι έρευνες που ακολούθησαν φέρεται να οδήγησαν και σ’ αυτή την περίπτωση στον Ασπρόπυργο.
Το φορτηγό πλοίο Golendri, που εντοπίστηκε προ δεκαημέρου να πλέει νότια της Κρήτης φορτωμένο με 1,5 εκατ. πακέτα λαθραία τσιγάρα βρισκόταν ήδη από το 2000 στη «μαύρη» λίστα των υπηρεσιών ασφαλείας, ως ύποπτο για μεταφορές ναρκωτικών. Το 2014 κάηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος στη γέφυρα και εγκαταλείφθηκε στο αγκυροβόλιο της Σαλαμίνας.
Η μεταβίβασή του, πιο πρόσφατα, σε νέο ιδιοκτήτη και η ρυμούλκησή του στη Θεσσαλονίκη για επισκευή κίνησε το ενδιαφέρον των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών. Εξάλλου, για τον απόπλου του από το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου και τις κινήσεις του στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας το Λιμενικό φέρεται να ειδοποιήθηκε από αγγλικές υπηρεσίες.
Ρότα για Τομπρούκ
Προορισμός του υπό σημαίας Τανζανίας πλοίου ήταν σύμφωνα με τις φορτωτικές το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης. Ωστόσο, η εξέλιξη των γεγονότων κατατείνει στο συμπέρασμα ότι τα τσιγάρα θα ξεφορτώνονταν στις νότιες ακτές της Κρήτης. Πηγή κοντά στην έρευνα εξάλλου αποκάλυψε ότι το Golendri είχε το τελευταίο εξάμηνο πραγματοποιήσει και άλλο παρόμοιο δρομολόγιο.
Ερευνα των λιμενικών πάνω στο Golendri.
Μολονότι η έρευνα για την προέλευση των τσιγάρων που μετέφερε το Golendri δεν έχει ολοκληρωθεί, αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η υπόθεση παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με αυτή του σοβιετικής κατασκευής αλιευτικού με ονομασία «097», που είχε φέρει στο φως η «Κ» από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Και εκείνο το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Μπαρ του Μαυροβουνίου και είχε προορισμό τον Λίβανο. Νότια της Πελοποννήσου είχε υποστεί βλάβη και ρυμουλκηθεί κοντά στις νότιες ακτές της Κρήτης από το αντιτορπιλικό του ρωσικού στόλου «Αντιναύαρχος Kulakov», που έπλεε ανοικτά της Λιβύης. Ερευνάται τυχόν περαιτέρω διασύνδεση των δύο υποθέσεων.
Ποιος ήταν ο στόχος στα Ανω Λιόσια
Στον πόλεμο μεταξύ αντίπαλων ομάδων που ερίζουν για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου τσιγάρων είχε αποδώσει η ΕΛ.ΑΣ. τη βομβιστική επίθεση τον Ιανουάριο σε σπίτι στα Ανω Λιόσια. Η έκρηξη είχε σημειωθεί στις 4 π.μ. στην είσοδο μονοκατοικίας, στην οποία έμεναν ένας 69χρονος ομογενής από το Καζαχστάν και η σύζυγός του. Η βόμβα ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην πρόσοψη της μονοκατοικίας και σε γειτονικά σπίτια. Τη στιγμή της έκρηξης, στο σπίτι βρίσκονταν ο 69χρονος ομογενής και η σύζυγός του, καθώς κι ένας υπήκοος Γεωργίας, που εκτελούσε καθήκοντα φρουρού. Και οι τρεις είχαν κληθεί να δώσουν κατάθεση στους αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας. Είχαν δηλώσει άγνοια για τα κίνητρα των δραστών.
Πλην των τριών, κατάθεση στους αστυνομικούς της Ασφάλειας είχε κληθεί να δώσει και ο 44χρονος γιος της οικογένειας, ο οποίος διαμένει σε άλλη περιοχή του λεκανοπεδίου και –σύμφωνα με αστυνομικές πηγές– ήταν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης. Το 2001 εξάλλου είχε συλληφθεί στην Ελλάδα για λαθρεμπόριο τσιγάρων, κατηγορία για την οποία απαλλάχθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη. Το 2011, ωστόσο, εις βάρος του εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις διωκτικές-ανακριτικές αρχές της Γερμανίας και πάλι για συμμετοχή του σε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων.
Σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2016 και εκδόθηκε στη Γερμανία. Εξέτισε ποινή φυλάκισης έξι μηνών και το διάστημα που ακολούθησε επέστρεψε στην Ελλάδα. Στους αστυνομικούς που μίλησαν μαζί του δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ως κατασκευαστής ακινήτων στη Ρωσία.