Σε Συρία, Λίβανο και Κύπρο εκτυλίσσεται η υπόθεση διακίνησης των 6,1 τόνων κατεργασμένης κάνναβης, της μεγαλύτερης ποσότητας ναρκωτικών που έχει ποτέ κατασχεθεί από ελληνικές διωκτικές αρχές. Βρέθηκε κρυμμένη στα αμπάρια του ρυμουλκού «Andreas», που το μεσημέρι της 5ης Δεκεμβρίου εντοπίστηκε να πλέει νότια της Κρήτης και ανατολικά από το Γαϊδουρονήσι. Τα μυστικά της επιχείρησης, στην οποία συμμετέχουν Ελληνες αξιωματούχοι και στελέχη ξένων υπηρεσιών, φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η έρευνα της «Κ».
Η υπόθεση αρχίζει στην πόλη Τζάμπλα της Συρίας. Εκεί φέρεται να διατηρεί ναυτιλιακό γραφείο ο Σύρος ναυλομεσίτης Ahmad S. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) που προσέλαβε το πλήρωμα του «Andreas», έξι υπηκόους Συρίας. Κυβερνήτης και ναύτες ταξίδεψαν αυθημερόν από τη Λαττάκεια στη Βηρυτό με ταξί που πλήρωσε ο Ahmad και από εκεί αεροπορικώς για τη Λάρνακα.
«Στη Συρία ήμουν φοιτητής. Απευθύνθηκα στον Ahmad στον οποίο έδωσα 200 δολάρια για να μου βρει τη δουλειά» λέει στην απολογία του στην ανακρίτρια Πειραιά ο ένας από τους συλληφθέντες. «Αναχώρησα με ταξί μαζί με άλλα μέλη του πληρώματος από τη Λαττάκεια και φτάσαμε αυθημερόν στον Λίβανο. Με το αεροπλάνο ταξιδέψαμε στη Λάρνακα, όπου μας περίμεναν δύο ταξί» προσθέτει ο 30χρονος Mohammad που, παρότι δεν διέθετε δίπλωμα, ανέλαβε να εκτελέσει χρέη πλοιάρχου του «Αndreas».
Οι Σύροι ναυτικοί κάνουν ονομαστική αναφορά σε δύο ακόμα άτομα, με οργανωτικό ρόλο στη μεταφορά των ναρκωτικών. Ο ένας ονομάζεται «Νasser», ζει στην Κύπρο και φέρεται να ανέλαβε να προετοιμάσει το ταξίδι του «ναρκόπλοιου» από την Κύπρο στη Μάλτα, όπου πιθανολογείται ότι θα γινόταν η εκφόρτωση των ναρκωτικών. «Ηταν υπεύθυνος για το πλοίο, έφτιαξε τα ραντάρ και έδωσε εντολές για το δρομολόγιο που θα ακολουθούσαμε για να μη φύγουμε εκτός πορείας. Τοποθέτησε δύο συσκευές GPS με συγκεκριμένα στίγματα πορείας», κατέθεσε ο ένας από τους ναυτικούς, που από τις 11 Δεκεμβρίου βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ακόμα πιο κομβικός είναι ο ρόλος του ελληνικής καταγωγής Κώστα (τα στοιχεία του αναφέρονται στα δικαστικά έγγραφα), ο οποίος περιγράφεται από τους συλληφθέντες ως εντολέας τους και ιδιοκτήτης του ρυμουλκού. Εμφανίζεται να διατηρεί ναυτιλιακή εταιρεία με έδρα τη Λεμεσό και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν είναι άγνωστος στις υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών της Ελλάδας. Με έγγραφό της μάλιστα προς το τμήμα Interpol, η ανακρίτρια ζητεί από την ΕΛ.ΑΣ. να της κοινοποιήσει τα πλήρη στοιχεία ταυτότητάς του καθώς και να διευκρινίσει «εάν υπάρχει εμπλοκή του σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και εάν ναι, σε ποιες».
Συνάντησε στο λόμπι κεντρικού ξενοδοχείου της Λάρνακας τα έξι μέλη του πληρώματος πριν επιβιβαστούν στο ρυμουλκό, «τακτοποίησε» εκκρεμότητες με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ενώ μετά τον απόπλου του «Andreas» και ενώ το ρυμουλκό έπλεε 12 ναυτικά μίλια νότια της Κύπρου έδωσε εντολή στο πλήρωμα να ρυμουλκήσουν προς τη Συρία το πολυτελές σκάφος «Zekzak», πριν τελικά βάλουν πλώρη για τη Μάλτα. «Το δρομολόγιό μας περιελάμβανε τη ρυμούλκηση ενός καϊκιού για πέντε ώρες, το οποίο παραδώσαμε σε άλλο ρυμουλκό και μετά κατευθυνθήκαμε για Μάλτα. Ο Κώστας μας είπε ότι πρέπει να φτάσουμε στη Μάλτα στις 30 Δεκεμβρίου για να επισκευάσουμε το πλοίο» καταθέτει ο ένας από τους συλληφθέντες.
Για τις κινήσεις των εμπλεκομένων και το επικείμενο ταξίδι του «Αndreas» ενημερώθηκε αρχικά η διεύθυνση πληροφοριών των γαλλικών τελωνείων και στη συνέχεια η «κεντρική» υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών του Λιμενικού, ενώ φέρεται να υπήρξε ανάμειξη στην υπόθεση και μεγάλης υπηρεσίας αντιτρομοκρατίας. Υπάρχουν, άλλωστε, υπόνοιες ότι τα χρήματα από τη διακίνηση των ναρκωτικών ή μέρος αυτών θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή.
Αποκαλυπτικό ήταν, άλλωστε, το περιεχόμενο ανακοίνωσης της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol με αφορμή την επιχείρηση «Rose of the Winds», που είχε ως απολογισμό την κατάσχεση 100 τόνων χασίς σε πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο: «Από τις διαδρομές των χρημάτων και των ναρκωτικών προκύπτει ότι τουλάχιστον ένα μέρος των εσόδων από τη διακίνηση κατέληξε στη χρηματοδότηση τρομοκρατών και συνεργών τους».
Το ρεσάλτο
Το μεσημέρι της 5ης Δεκεμβρίου, περιπολικό του Λιμενικού που είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά και κλιμάκιο της μονάδας υποβρυχίων αποστολών εντόπισαν το «ναρκόπλοιο» κοντά στο Γαϊδουρονήσι. Τα «βατράχια» του Λιμενικού έκαναν ρεσάλτο στο πλοίο δίχως αρχικά να εντοπίσουν τα ναρκωτικά. Το ρυμουλκό κατέπλευσε στην Αγία Γαλήνη, όπου με τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου οι άνδρες της δίωξης κατάφεραν τελικά να βρουν το χασίς.
Εικόνα από την κάμερα ελικοπτέρου που κάλυπτε την επιχείρηση.
«Κατά τον έλεγχο από στελέχη της ΜΥΑ δεν προέκυψε ένδειξη μεταφοράς παράνομου φορτίου. Μετά τον κατάπλου στην Αγία Γαλήνη, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος κατευθύνθηκε στα αριστερά της πρύμνης παρέχοντας ενδείξεις ότι σ’ εκείνο το σημείο υπάρχουν ναρκωτικές ουσίες» περιγράφει στην κατάθεσή του στέλεχος των διωκτικών αρχών. Τελικά, και αφού αφαιρέθηκε λαμαρίνα που είχε πρόσφατα τοποθετηθεί στο σημείο, βρέθηκε η κρύπτη με τους 6,1 τόνους χασίς.
Στελέχη της ΜΥΑ που συμμετείχαν στην επιχείρηση.
Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας, ο συνήγορος των κατηγορουμένων, Γιάννης Γλύκας, δήλωσε στην «Κ» ότι «οι εντολείς μου ενεπλάκησαν στην υπόθεση από άγνοια και χωρίς να έχουν την παραμικρή εμπλοκή». Πρόσθεσε ότι τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένα σε κλειστή κρύπτη, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαν οι έξι ναυτικοί και προανήγγειλε «πολύ σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση».