Στα άδυτα εργαστηρίων παραγωγής αναβολικών

Στα άδυτα εργαστηρίων παραγωγής αναβολικών

6' 29" χρόνος ανάγνωσης

Βρίσκονταν στα ίχνη τους επί μήνες, παρακολουθώντας τηλεφωνικές συνομιλίες και κινήσεις οχημάτων, αναλύοντας πλάνα από κάμερες σε εταιρεία κούριερ. Τα στοιχεία που αναζητούσαν τόσο επίμονα όμως, θα εντοπίζονταν ένα πρωί στον πάτο κάδου ανακύκλωσης. Στις αρχές Νοεμβρίου του 2016, δύο μυστικοί αστυνομικοί είδαν έναν ύποπτο για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης αναβολικών να βγαίνει από διαμέρισμα στη Βάρη και να πετάει μια μαύρη σακούλα. Δεν τον ακολούθησαν, αλλά ψαχούλεψαν στα σκουπίδια.

Μέσα στη σακούλα βρήκαν, μεταξύ άλλων, αυτοκόλλητες ετικέτες με τις ενδείξεις «Baltic – Stanozolol», «Baltic – Testosterone Blend», κενές αμπούλες, καρτέλες δισκίων και ένα κενό πλαστικό μπιτόνι με την ένδειξη «ισοπροπυλική αλκοόλη», διαλύτη χημικών ουσιών που χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Ενα μήνα αργότερα, η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο διαμέρισμα της Βάρης. Τα ευρήματά τους, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις δύο ελεγκτών του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων που κλήθηκαν να συνδράμουν στην έρευνα, έδειχναν ότι εκεί είχε στηθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παραγωγής αναβολικών. Πέρα από τις 39 σακούλες με σκόνες αναβολικών ουσιών, τις 34.000 δισκία και τις 58.000 φιαλίδια, στον χώρο υπήρχαν δύο δισκοποιητικές μηχανές, αναμεικτήρες και ζυγαριές. Μέσα σε μπιτόνια βρέθηκε η ουσία benzyl benzoate, φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ψώρας αλλά επιλέγεται και ως συστατικό σε μείγματα αναβολικών. Οι συλληφθέντες αποκαλούσαν στις συνομιλίες τους το παρασκευαστήριο ως «εξοχή».

Το 2017, νέα έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας οδήγησε στην εξάρθρωση παρόμοιου κυκλώματος στην Αττική, που διέθετε αποθήκες και παρασκευαστήρια αναβολικών στον Βοτανικό και στα Γλυκά Νερά. Πριν από δύο εβδομάδες συνελήφθησαν άλλα 11 άτομα για παρόμοια αδικήματα – το δικό τους παρασκευαστήριο εντοπίστηκε αυτή τη φορά στην Κρήτη. Μελετώντας στοιχεία από αυτές τις τρεις υποθέσεις, η «Κ» παρουσιάζει πώς λειτουργούν στην Ελλάδα τα αυτοσχέδια εργαστήρια παραγωγής αναβολικών.

Οι εμπλεκόμενοι στα τρία κυκλώματα δεν συνδέονται μεταξύ τους, δεν έχουν σπουδές χημικού, είναι αυτοδίδακτοι και ορισμένοι κάνουν χρήση αναβολικών. Αλλο κοινό στοιχείο στον τρόπο δράσης τους είναι η προμήθεια πρώτων υλών σε σκόνη κυρίως από την Κίνα. Αυτή η πρακτική επιλέγεται γιατί είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά από την αγορά έτοιμου σκευάσματος και γιατί είναι πιο εύκολο να περάσει η σκόνη τους τελωνειακούς ελέγχους. Προμήθευαν, όπως φαίνεται από τις συναλλαγές και τις συνομιλίες τους, κυρίως ερασιτέχνες αθλούμενους σε διαγωνισμούς σωματικής διάπλασης στην Ελλάδα, ενώ έστελναν ουσίες μέσω κούριερ και στο εξωτερικό, από την Ισπανία και την Αγγλία μέχρι το Μεξικό.

Το 2017 η ισπανική αστυνομία σε συνεργασία με τη Europol εξάρθρωσε μεγάλο δίκτυο διακίνησης αναβολικών. Κάποιες από τις ουσίες που έφταναν στην ισπανική αγορά παράγονταν στην Ελλάδα. Από τις έρευνες των Ισπανών εντοπίστηκαν 80.000 ευρώ κρυμμένα σε πακέτα με μελάνια εκτυπωτών τα οποία επρόκειτο να ταχυδρομηθούν στην Ελλάδα. Το ένα δεσμεύτηκε στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και το άλλο στην Κολωνία που ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός της αποστολής.

Στα άδυτα εργαστηρίων παραγωγής αναβολικών-1

Οι «Πολωνοί»

Το 2016, η είδηση για τον εντοπισμό του εργαστηρίου στη Βάρη θορύβησε τους μπόντι μπίλντερ διεθνώς. Η Αστυνομία είχε βρει εκεί 33 αλουμινένιες ταινίες με το λογότυπο «Baltic» και υλικά συσκευασίας με επισημάνσεις στα αγγλικά και στα πολωνικά. Στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες κάποιοι εκ των συλληφθέντων αποκαλούσαν τα σκευάσματα που έφεραν αυτή την επωνυμία ως «μπαλτάκια».

Οι Βρετανοί μπόντι μπίλντερ σχολίαζαν ανήσυχοι σε διαδικτυακό φόρουμ τον Δεκέμβριο του 2016 τις φωτογραφίες που είχαν δημοσιοποιηθεί από το εργαστήριο της Βάρης. Ο χώρος τούς φαινόταν βρώμικος, επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ο τίτλος «Baltic» παρέπεμπε στην εταιρεία «Baltic Pharmaceuticals», η οποία φέρεται να έχει έδρα στην Πολωνία. Οι Βρετανοί δεν φαντάζονταν ποτέ ότι τα σκευάσματά της μπορεί να παράγονταν στην Ελλάδα. Ενας από τους χρήστες του φόρουμ πάντως με το ψευδώνυμο «Redser» έγραφε στις 16 Δεκεμβρίου 2016 ότι είχε ζήσει στην Πολωνία, εργαζόταν στη Βαρσοβία στον ίδιο δρόμο όπου υποστηρίζει ότι έχει τα γραφεία της η «Baltic» και ποτέ δεν είχε δει κάτι.

Στα άδυτα εργαστηρίων παραγωγής αναβολικών-2

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η «Baltic» και το εργαστήριο της Βάρης ταυτίζονται ή εάν οι Ελληνες συλληφθέντες έφτιαχναν απομιμήσεις των πολωνικών προϊόντων. Στην ιστοσελίδα της η «Baltic» αναφέρει ότι δραστηριοποιείται από το 2002 στην παραγωγή γενόσημων. Η «Κ» επιχείρησε να επικοινωνήσει με κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας. Το τηλέφωνο στη Βαρσοβία όμως δεν λειτουργούσε. Η εφημερίδα δεν έλαβε απάντηση ούτε στα ερωτήματά της μέσω e-mail.

Η φωτογραφία των γραφείων που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της εταιρείας πάντως φαίνεται πως δεν είναι αυθεντική. Αντίστροφη αναζήτηση της «Κ» στο Google δείχνει ότι η ίδια εικόνα (ίδια λουλούδια, χρώματα και διακόσμηση) υπάρχει στην ιστοσελίδα Pinterest χωρίς το λογότυπο της «Baltic».

Στα άδυτα εργαστηρίων παραγωγής αναβολικών-3
Η ιστοσελίδα της «Baltic Pharmaceuticals» (πάνω) και η φωτογραφία από τα υποτιθέμενα γραφεία στη Βαρσοβία που υπάρχει ως εικόνα αρχείου και στο Pinterest. 

Από τις έρευνες της Αστυνομίας προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Βάρης πλήρωναν δύο άτομα με 600 ευρώ τον μήνα για να εκτυπώνουν τις ετικέτες και να τις κολλούν στα κουτιά των σκευασμάτων. Για την ίδια περιστασιακή, όμως, εργασία μια γυναίκα αμειβόταν με έξι ευρώ την ώρα. Ενας εκ των κατηγορουμένων δεν είχε υποβάλει φορολογική δήλωση από το 2010 έως το 2015, ενώ σε ηχογραφημένη του συνομιλία δήλωνε ότι η «εταιρεία» του έχει κάνει τζίρο 1.880.000 ευρώ μέσα σε τρία χρόνια.   Αντίστοιχα στην υπόθεση του 2017 οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούσαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, επωνυμίες ανύπαρκτων εταιρειών. Οπως είχε δηλώσει κατά την ανάκρισή του Ελληνας μπόντι μπίλντερ που προμηθευόταν τότε ουσίες από το κύκλωμα, τα σκευάσματα έμοιαζαν αυθεντικά. Ο ίδιος είχε υποθέσει ότι τα εισήγαγαν από το εξωτερικό, δεν μπορούσε να αντιληφθεί –όπως είπε– ότι κατασκευάζονταν σε αποθήκες.   Την Ελλαδα φαίνεται πως επέλεγε για τη δημιουργία και διανομή αναβολικών και ο Βρετανός ιδρυτής του περιβόητου στα τέλη δεκαετίας του ’90 παράνομου εργαστηρίου στεροειδών «British Dragon». Αν και ως βάση του είχε την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με όσα γράφει στο βιβλίο «Underground Anabolics» ο ειδικός σε θέματα αναβολικών Γουίλιαμ Λουέλιν, την περίοδο 2003- 2004 ο ιδρυτής του «British Dragon» και ένας ερασιτέχνης χημικός πετούσαν τακτικά από την Ασία στην Ελλάδα, όπου σε ένα μικρό διαμέρισμα έφτιαχναν τα προϊόντα τους. Δούλευαν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, εντατικά έως και 16 ώρες σερί την ημέρα προκειμένου να παράξουν τις ποσότητες που είχαν παραγγείλει Ευρωπαίοι πελάτες τους.  

Στα άδυτα εργαστηρίων παραγωγής αναβολικών-4
Εργαστήριο στην Αττική με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στο βάθος.

Τα αυθεντικά προϊόντα και τα γυμνά μπουκάλια

Στην πρόσφατη υπόθεση εντοπισμού εργαστηρίου αναβολικών στην Κρήτη, ένας εκ των συλληφθέντων εξηγεί σε ηχογραφημένη συνομιλία του με φερόμενο συνεργό του πώς να κινηθεί στην παράνομη αγορά. Τον συμβουλεύει να φτιάξει μια εταιρεία και να «παίρνει μπουκαλάκια γυμνά να κάνει τη δουλειά του». Σε περίπτωση που αλλάξει προμηθευτή πρώτης ύλης θα διατηρήσει τις ετικέτες και τα κουτάκια του και δεν θα ξεκινήσει πάλι από το μηδέν.

Συνομιλία για παρόμοιο θέμα είχαν και εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του 2016. Ελεγαν ότι η ζήτηση έπεσε στην Ελλάδα, αλλά αυξήθηκε στο εξωτερικό όπου οι χρήστες «δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι είναι πολωνικό και τι κινεζικό», με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορούν πολλά αυθεντικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Αντικείμενο συζήτησης σε αυτές τις διαδοχικές υποθέσεις των τελευταίων τριών ετών ήταν και οι επικίνδυνες παρενέργειες των αναβολικών. Κατηγορούμενος μιλούσε για γνωστό του που σε ένα εξάμηνο «έπαθε πολύ γρήγορη μορφή καρκίνου» και για ουσίες που προκάλεσαν πόνο και οιδήματα στους χρήστες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει σύνδεση των συγκεκριμένων υποθέσεων με επαγγελματίες αθλητές συλλόγων που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Σε καταθέσεις τους οι εμπλεκόμενοι μπόντι μπίλντερ υποστηρίζουν ότι δεν είναι αθλητές και ότι τα πρωταθλήματά τους είναι «καλλιστεία σωματικής διάπλασης».

«Η δημιουργία της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά το “αντιντόπινγκ” τόσο από την τελολογική όσο και από τη γραμματική της ερμηνεία έχει ως στόχο την προστασία του αθλητή από τη χρήση συγκεκριμένων σκευασμάτων», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος που έχει χειριστεί υποθέσεις διακίνησης αναβολικών. «Μπορεί να ασκείται ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί αναβολικών, ωστόσο αυτή είναι καταχρηστική, με αποτέλεσμα στην επί ακροατηρίω διαδικασία οι κατηγορούμενοι είτε να αθωώνονται είτε να μετατρέπεται η κατηγορία τους σε πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, καθώς ουδέποτε εμπλέκονται αθλητές».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT