Παρότι ο διάσημος μαφιόζος Αλ Καπόνε διέπραξε ο ίδιος και «παρήγγειλε» δεκάδες δολοφονίες αντιπάλων του, η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ που βρίσκονταν στο κατόπι του κατάφεραν τελικά να τον παγιδεύσουν και να τον στείλουν φυλακή για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Ενα αντίστοιχης έμπνευσης σχέδιο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επεξεργαστεί τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομία προκειμένου να πετύχει την απενεργοποίηση της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», που συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τη δράση της, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση και βεβαίως στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Υιοθετώντας τον άτυπο κανόνα που λέει «αν θες να μάθεις την αλήθεια ακολούθα το χρήμα», οι υπηρεσίες ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. κατάρτισαν το τελευταίο διάστημα ένα απόρρητο σχέδιο που προβλέπει τον εξονυχιστικό έλεγχο των –κατά τους αστυνομικούς– «μαύρων» ταμείων της αναρχικής ομάδας. Οι λεπτομέρειές του έχουν αποτυπωθεί σε υπόμνημα 80 σελίδων που συνέταξαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στα χέρια κορυφαίων αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ερανοι και εκδηλώσεις
Η φιλοσοφία του σχεδίου είναι η εξής: η αναρχική ομάδα αριθμεί δεκάδες μέλη, τα οποία συμμετέχουν σε εράνους και εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση της συλλογικότητας, δίχως τα χρήματα που περνούν από τα χέρια των μελών της αναρχικής ομάδας να υπόκεινται σε φορολογικό ή άλλου είδους έλεγχο. Επιπλέον, ο «Ρουβίκωνας» χρησιμοποιεί ως έδρα του τον κατειλημμένο χώρο «K*Βοξ» στα Εξάρχεια, τον οποίο επισκέπτονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο πάνω από 200 άτομα. Οι υπεύθυνοι του υπό κατάληψη κτιρίου της οδού Θεμιστοκλέους 82 σερβίρουν μπίρες και ποτά στους επισκέπτες δίχως φυσικά να εκδίδουν νόμιμα παραστατικά, ενώ οι νεαροί που απασχολούνται συστηματικά εκεί (π.χ. στο μπαρ) δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.
Το 80 σελίδων σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την ενεργοποίηση όχι μόνο της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας αλλά της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ ακόμα και της Αρχής για το «Ξέπλυμα», που θα αναλάβουν από κοινού να ασκήσουν πίεση στην αναρχική ομάδα βεβαιώνοντας στα μέλη της φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις. «Μία ακόμα δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος π.χ. για φθορά ξένης περιουσίας δεν αποτελεί πλήγμα για τα μέλη της ομάδας. Δεν ισχύει το ίδιο για ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ για αδήλωτη εργασία», σχολίασε στην «Κ» αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη. Μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η πρόσφατη αναφορά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνης Παπακώστα ότι θα στείλει στα μέλη του «Ρουβίκωνα» τον «λογαριασμό» για τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει…
Tον Οκτώβριο του 2017 μετά ένα μπαράζ ενεργειών του «Ρουβίκωνα» με αποκορύφωμα την εισβολή μελών του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου είχε ζητήσει από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο να προχωρήσει σε συνένωση όλων των επιμέρους δικογραφιών που είχαν σχηματιστεί για δράσεις της ομάδας. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αναβάθμισης του κατηγορητηρίου σε περίπτωση νέας σύλληψης των μελών της. Το εγχείρημα, όπως πολλοί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. προέβλεπαν, δεν τελεσφόρησε και τα στελέχη της αναζήτησαν εναλλακτικά σχέδια για να περιορίσουν τη δράση της ομάδας. Με απόφαση του τέως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, στο κυνήγι του «Ρουβίκωνα» μπήκε και η Αντιτρομοκρατική, ενώ η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας υιοθέτησε τακτική προληπτικών ελέγχων, προσάγοντας στα γραφεία της για «φιλικές συζητήσεις» μέλη της συλλογικότητας.
Η αφορμή
Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεξεργάζονταν μυστικό σχέδιο για τον έλεγχο των «μαύρων» ταμείων της αναρχικής ομάδας. Η σύνταξη του 80σέλιδου πορίσματος ολοκληρώθηκε στα τέλη του καλοκαιριού και εδώ και μερικές εβδομάδες βρίσκεται στα χέρια ανώτατων στελεχών της λεωφόρου Κατεχάκη.
Πηγή που μίλησε στην «Κ», υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε ότι αφορμή για την κατάρτιση του απόρρητου σχεδίου υπήρξε παλαιότερη, δημόσια τοποθέτηση δραστήριου μέλους της οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία από τη χρήση του κατειλημμένου «Βοξ», το διάστημα 2012-2015, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 143.000 ευρώ, που φέρεται να διατέθηκε σε δράσεις αλληλεγγύης. Πιο πρόσφατα, τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών ενεργοποίησε κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση που απηύθυνε η αναρχική ομάδα. Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Αthens Indymedia γινόταν αναφορά σε πρόστιμο ύψους 14.400 ευρώ που τα ποινικά δικαστήρια επέβαλαν σε μέλη της ομάδας. Oι αντιεξουσιαστές διευκρίνιζαν ότι οι δωρεές θα γίνονταν όχι μέσω τραπεζικού λογαριασμού αλλά με τρόπο που θα τους υποδείκνυαν κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Σίριαλ δίχως τέλος με την κατάληψη
Τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας είχε αναθέσει στην κρατική ασφάλεια προκαταρκτική εξέταση για το κατειλημμένο κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους 82 – άτυπη έδρα της συλλογικότητας «Ρουβίκωνας». Αφορμή υπήρξε η δημοσιοποίηση εγγράφου που είχε συντάξει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Η κατάληψη του «Κ*Βοξ».
Με μια ιδιαίτερα προσεκτική διατύπωση η διοίκησή του είχε φροντίσει να πάρει αποστάσεις από τους χειρισμούς της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας στο θέμα εκκένωσης της κατάληψης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια απελευθέρωσης των κατειλημμένων χώρων, λαμβάνοντας υπόψη τις πάσης φύσεως αντιδράσεις» («Εφημερίδα των Συντακτών»). Στο ίδιο έγγραφο η διοίκηση του ΕΦΚΑ είχε σχολιάσει δηκτικά το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής είχε καλέσει τους εκπροσώπους της για κατάθεση δίχως να τους παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις για το αντικείμενο της έρευνας.
Η υπόθεση αποτελούσε συνέχεια μηνυτήριας αναφοράς που είχε υποβάλει τον Νοέμβριο του 2012 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας η τότε διοίκηση του ΙΚΑ (μετέπειτα ΕΦΚΑ), ζητώντας την εκκένωση του κτιρίου της οδού Θεμιστοκλέους. Τα επόμενα 2,5 χρόνια η εντολή προς την κρατική ασφάλεια παρέμενε ανεκτέλεστη και τον Σεπτέμβριο του 2015 (έπειτα από δεκάδες παρατάσεις) ο φάκελος τέθηκε στο αρχείο «αγνώστων δραστών».
Νέα «επεισόδια»
Η υπόθεση πήρε νέα τροπή τον Δεκέμβριο του 2017, με αφορμή έγγραφο που είχε συντάξει αστυνομική υπηρεσία της Αθήνας και ενημέρωνε τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ότι το κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους παρέμενε υπό κατάληψη. Η Εισαγγελία ανέσυρε την υπόθεση από το αρχείο και ανέθεσε στην Ασφάλεια νέα προκαταρκτική εξέταση ζητώντας μάλιστα να προβεί σε συλλήψεις στην περίπτωση που οι αστυνομικοί διαπίστωναν ότι τελούνται αυτόφωρα αδικήματα. Οι εκπρόσωποι του ΕΦΚΑ ειδοποιήθηκαν την 30ή Ιανουαρίου να καταθέσουν σχετικά και μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα δημοσιοποίησαν την εξέλιξη, καταγγέλλοντας Αστυνομία και Εισαγγελία για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση.
Τι επακολούθησε μέχρι σήμερα; Μετά μια περίοδο αδράνειας, η κρατική ασφάλεια επανήλθε στο θέμα και με έγγραφό της απευθύνθηκε εκ νέου στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, αυτή τη φορά διευκρινίζοντας το περιεχόμενο της έρευνας και παραθέτοντας μία σειρά από ερωτήματα, που ήταν τυπικό να απαντηθούν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής. Πώς αντέδρασε η διοίκηση του φορέα; Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή δεν απάντησε στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά κοινοποίησε την αλληλογραφία στον πρόεδρο της Βουλής. Η εξέλιξη προκάλεσε την έκπληξη των αρμοδίων αξιωματικών και την οργισμένη αντίδραση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ο οποίος ζήτησε την ποινική δίωξη της διοίκησης του φορέα για το αδίκημα της παραβίασης της μυστικότητας της προανάκρισης.
Η εισαγγελική παραγγελία για την εκκένωση του «K*Boξ» παραμένει σε εκκρεμότητα, όπως και αρκετές ακόμα που αφορούν τις δεκάδες καταλήψεις που υπάρχουν στην περιοχή των Εξαρχείων. Οταν μάλιστα πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε να ανασταλεί για έξι ακόμα μήνες η εντολή εκκένωσης κτιρίου που τελεί υπό κατάληψη στην οδό Σπύρου Τρικούπη, επικαλούμενη τις επικείμενες εκδηλώσεις για τη 17η Νοεμβρίου και την 6η Δεκεμβρίου εισέπραξε την εξής απάντηση από τον εισαγγελέα: «Οι προβαλλόμενοι λόγοι συνιστούν αστειότητες σε ένα κράτος δικαίου».
Τους «αθώωσαν» οι ΑΝΕΛ
Απρόσμενη κατάληξη είχε η ποινική δίωξη 19 μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», που είχαν συλληφθεί για την κατάληψη στα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη λεωφόρο Συγγρού, τον Οκτώβριο του 2015. Εις βάρος τους είχε σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομη κατακράτηση, βία κατά πολιτικού κόμματος και άρνηση υποβολής σε δακτυλοσκόπηση.
Τα γραφεία των ΑΝΕΛ το 2015.
Η «παρέμβαση» είχε γίνει το απόγευμα της 29ης Οκτωβρίου, όταν μέλη της συλλογικότητας είχαν μπει στο κτίριο και αναρτήσει πανό στην πρόσοψή του με το σύνθημα «Αντίσταση στα νέα μέτρα – όλοι στους δρόμους». Η σύλληψη και ποινική δίωξη των αναρχικών είχε γίνει κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ο κ. Πάνος Καμμένος είχε καταγγείλει ότι εξαιτίας της δράσης του «Ρουβίκωνα» υπέστη οικονομική ζημία, καθώς είχε ακυρωθεί το ενδιαφέρον που υπήρχε για την ενοικίαση ή την αγορά γραφείων στο ακίνητο της λεωφόρου Συγγρού. Επιπλέον, είχε τονίσει ότι μετά την κατάληψη, οι εργαζόμενοι στο κτίριο διακατέχονταν από αισθήματα τρόμου και ανασφάλειας.
«Εχουν διαπραχθεί σοβαρά ποινικά αδικήματα εκ μέρους της συμμορίας που συνέστησαν τα μέλη της οργάνωσης “Ρουβίκωνας” και έχοντας κάθε νόμιμο δικαίωμα ζητώ την ποινική τους δίωξη επιφυλασσόμενος κάθε αστικής αποζημίωσης», ανέφερε στην καταγγελία του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Ωστόσο, λόγω απουσίας μαρτύρων, η αρχική δίκη αναβλήθηκε και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.
Η δίκη για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε προ διμήνου και είχε ως κατάληξη την απαλλαγή των αναρχικών από τις κατηγορίες. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας συνεργάτης του προέδρου των ΑΝΕΛ που έδωσε το «παρών» στο δικαστήριο υπαναχώρησε από την αρχική θέση του κόμματος, καταθέτοντας ενώπιον της έδρας ότι ουδέποτε ζητήθηκε η ποινική δίωξη των συλληφθέντων για την κατάληψη του 2015. Προκειμένου μάλιστα να αιτιολογήσει την αλλαγή πλεύσης των ΑΝΕΛ, στην υπόθεση κατέθεσε δημόσια ότι η μηνυτήρια αναφορά κατά των μελών του «Ρουβίκωνα» ήταν προϊόν παραπλάνησης του προέδρου Πάνου Καμμένου από την αστυνομία. Κατόπιν αυτού, το δικαστήριο εξέδωσε αθωωτική απόφαση, απαλλάσσοντας τους 19 συλληφθέντες από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση.