Το τμήμα από τη Βάρκιζα έως το Σούνιο και από εκεί μέχρι το Λαύριο και το Μαρκόπουλο, το Πόρτο Ράφτη και τη Ραφήνα, αποτελεί την «καρδιά» της φιλοξενίας στην Αττική, για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, πολλά από τα ακίνητα των περιοχών αυτών νοικιάζονταν σε Ελληνες με τη σεζόν, καθώς πολλοί ήθελαν να έχουν ένα κατάλυμα κοντά στον τόπο εργασίας και διαμονής τους, ώστε να πηγαίνουν το καλοκαίρι και ιδίως τα Σαββατοκύριακα.
Παρότι αυτή η πρακτική συνεχίζεται και μέχρι σήμερα, πλέον αφορά περισσότερα μεμονωμένα διαμερίσματα, για τα οποία δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση τους χειμερινούς μήνες, ωθώντας τους ιδιοκτήτες τους να επιλέγουν την περιστασιακή εκμετάλλευση, αντί π.χ. ενός μακροχρόνιου συμβολαίου. Πρόκειται για παλιά ακίνητα, τα οποία είχαν εξαρχής κατασκευασθεί ως παραθεριστικά, δηλαδή ως εξοχικές κατοικίες, έχοντας και τις αντίστοιχες προδιαγραφές.
Κατά τη δεκαετία του 2000 και αργότερα, αυτό άρχισε να αλλάζει, καθώς κατασκευάστηκαν πολλές κατοικίες ως κύριες, καθώς οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν να μείνουν σε μια περιοχή με υψηλή ποιότητα ζωής και κοντά στη θάλασσα. Σήμερα, αρκετά από τα σπίτια αυτά και ασφαλώς και άλλα που κατασκευάστηκαν στο μεσοδιάστημα, αξιοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα, με διάφορες μορφές, είτε μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε σε ψηφιακούς νομάδες, που ενδιαφέρονται να μείνουν στην Αθήνα για μερικούς μήνες, ιδίως το διάστημα μεταξύ Απριλίου-Οκτωβρίου.
Οι κρατήσεις για βραχυχρόνια μίσθωση τον φετινό Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 19% στη Γλυφάδα και περίπου 34% στη Βουλιαγμένη.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA, τον φετινό Αύγουστο αυξήθηκαν σημαντικά οι κρατήσεις σε περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, όπως η Γλυφάδα που κατέγραψε άνοδο κατά 19% σε ετήσια βάση και η Βουλιαγμένη, όπου η αύξηση άγγιξε το 34% τον ίδιο μήνα. Ενας από τους λόγους για την εξέλιξη αυτή ήταν ασφαλώς το ότι οι περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να καθιερώνονται ξανά στη συνείδηση πολλών ξένων ως παραθεριστικός προορισμός υψηλού κύρους και αίγλης, διαθέτοντας πλέον και τα αντίστοιχα ακίνητα για να το δικαιολογήσουν.
Στην περιοχή που περιλαμβάνει όλο το τμήμα από το Λαγονήσι έως και το Σούνιο, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση, κατά το φετινό καλοκαίρι, διαμορφώθηκε σε 353 ευρώ, μια αύξηση κατά 41% σε σχέση με πέρσι, όταν δεν ξεπερνούσε τα 250 ευρώ. Μάλιστα, συγκριτικά με το 2019, το τελευταίο έτος πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η αύξηση αγγίζει το εντυπωσιακό 135%, καθώς τότε η μέση τιμή/διανυκτέρευση δεν ξεπερνούσε τα 150 ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται τόσο στην εκτίναξη της ζήτησης όσο και στην κατακόρυφη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb και Vrbo, που παρακολουθεί η AirDNA. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής συγκεντρώνει τις ακριβότερες τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης (κατά μέσο όρο), ξεπερνώντας άλλα δημοφιλή σημεία, όπως η Ακρόπολη, ακριβώς λόγω της υψηλής ποιότητας των ακινήτων που διατίθενται.
Στο Σούνιο, βίλα με πισίνα και τέσσερα υπνοδωμάτια νοικιάζεται σήμερα αντί 205 ευρώ/διανυκτέρευση, ενώ στα Λεγραινά παραθαλάσσια κατοικία νοικιάζεται αντί 180 ευρώ/διανυκτέρευση.
Ακόμα και στο τέλος Οκτωβρίου, που δεν αποτελεί περίοδο υψηλής ζήτησης, υπάρχουν αγγελίες για την ενοικίαση βιλών αντί τριψήφιων ποσών ανά διανυκτέρευση. Για παράδειγμα, στην πλατφόρμα του Airbnb θα βρει κανείς διαθέσιμη σήμερα μια βίλα έξι υπνοδωματίων με πισίνα και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, που νοικιάζεται αντί 250 ευρώ/διανυκτέρευση.
Στο Σούνιο, βίλα με πισίνα και τέσσερα υπνοδωμάτια, νοικιάζεται σήμερα αντί 205 ευρώ/διανυκτέρευση. Eνα άλλο παραλιακό σπίτι επίσης στο Σούνιο, με ιδιωτικό κήπο, τέσσερα υπνοδωμάτια και τρία μπάνια, νοικιάζεται αυτήν την περίοδο αντί 160 ευρώ/διανυκτέρευση. Στα Λεγραινά, νοικιάζεται μια παραθαλάσσια κατοικία αντί 180 ευρώ/διανυκτέρευση. Στην περιοχή του Κάτω Σουνίου, θα βρει κανείς ακόμα και κατάλυμα glamping, δηλαδή διαμονής σε σκηνή πολυτελείας, αντί ποσού 60 ευρώ/διανυκτέρευση!
Σε ό,τι αφορά τις συμβατικές τιμές ενοικίασης, η ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων συγκεντρώνει μερικές από τις υψηλότερες τιμές στο Λεκανοπέδιο. Για παράδειγμα στη Γλυφάδα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για ένα σύγχρονο ακίνητο, διαμορφώνεται σε 17,5 ευρώ/τ.μ., έχοντας αυξηθεί 14% σε ετήσια βάση.
Στην πράξη, για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. απαιτούνται περί τα 1.750 ευρώ κατά μέσο όρο. Στο σύνολο της περιοχής, η μέση τιμή ενοικίασης αγγίζει τα 13,6 ευρώ/τ.μ. έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 9% σε σχέση με πέρσι.
Στη Βάρκιζα, η μέση τιμή αγγίζει τα 12 ευρώ/τ.μ. και στη Σαρωνίδα τα 10 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Παλαιό Φάληρο το μέσο ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 11,1 ευρώ/τ.μ.